Mobilní připojení k internetu v roce 2010

3. 2. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Internet se stal zcela běžnou součástí každodenního života velké většiny lidí. Díky mobilním datovým přenosům také není problém pracovat v parku na lavičce, ve vlaku ani kdekoli jinde. Dnes se podíváme, jak takový mobilní internet do svého přenosného počítače dostat a kolik nás to bude stát.

Mobilní připojení k internetu v roce 2010

NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ TECHNOLOGIE MOBILNÍHO PŘIPOJENÍ K INTERNETU

GPRS + EDGE (O2, T-Mobile, Vodafone)
Již starší technologie, jejíž největší výhodou je stoprocentní podpora dnešních přístrojů a vysoké procento pokrytí tímto signálem napříč celým územím republiky u všech operátorů disponujících GSM sítěmi. Nevýhodou jsou nízké přenosové rychlosti dosahující řádů desítek kilobajtů.

EDGE je vylepšení technologie GPRS, které zvyšuje maximální možné rychlosti stahování a odesílání dat, které se ovšem i tak pohybují maximálně na úrovni zhruba 100 až 300 kbps. Stejně jako u GPRS se může i tato technologie pochlubit téměř 100% pokrytím populace.

3G + UMTS + HSDPA a HSUPA (O2, T-Mobile, Vodafone)
Moderní technologie, umožňující přenášet data rychlostmi v řádech až několika megabajtů (HSUPA umožňuje teoretické rychlosti až na úrovni 14 Mbps). Dnes jsou již i tyto technologie podporovány většinou přístrojů v cenové hranice od zhruba 4000 - 5000 Kč za nedotovaný přístroj, nevýhodou je ovšem horší špatné pokrytí.

Situace ohledně pokrytí 3G sítěmi v České republice zatím není příliš veselá. Vodafone a T-Mobile mají pokryto částečně pouze hlavní město (T-Mobile však do konce roku plánuje pokrýt i krajská města), náskok má O2, které má kromě hlavního města 3G sítě ve 12ti z celkem 13ti krajských měst (Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Zlín, Ústí n. L., Liberec, Hradec Králové, Plzeň, Č. Budějovice, K. Vary a Pardubice).

T-Mobile má ve své nabídce také službu s názvem Internet 4G. O co se jedná? Jedná se o mírně vylepšené připojení prostřednictvím 3G technologie (UMTS TDD). Využití této služby vyžaduje speciální modem, tato služba navíc nepodporuje přenos hlasu. V České republice jde o první komerčně spuštěnou 3G síť s relativně dobrým pokrytí, protože kromě Prahy a středních Čech jsou pokryta také všechna krajská města a další lokality (tato služba je svým pokrytím dostupná pro více než 60% české populace).

CDMA (O2, U:fon)
Tyto datové přenosy podporuje Telefonica O2 a U:fon a jejich výhodou je kromě relativně vysoké přenosové rychlosti přes 3 Mb/s také pokrytí téměř celé České republiky.

LTE
Moderní sítě schopné teoreticky přenášet data rychlostí až 340 Mbit/s. Tyto sítě se nyní většinou teprve začínají testovat. V České republice se na testování těchto sítí podílí O2 (Česká republika se v tomto projektu zařadí po boku Španělska, Velké Británie, Něměcka, Brazílie a Argentiny).

AKTUÁLNÍ NABÍDKA OPERÁTORŮ

Uvádíme i přehled základních datových tarifů, které buď nemají přenesená data nijak omezeny nebo jsou omezeny v řádu GB měsíčně, což by pro běžný provoz na cestách také mělo dostačovat. V nabídkách operátorů můžeme nalézt i další tarify vhodné pro připojení notebooku k internetu, ty však již podléhají přísnějším pravidlům, co se přenesených dat týče. Tyto tarify můžete v případě potřeby nalézt na stránkách operátorů, na které uvádíme odkazy.

Tarifní programy:

Telefonica O2:

Nabídka připojení k internetu od O2

Aktuální a podrobnější informace získáte na oficiálních stránkách operátora zde.

T-Mobile:

Nabídka připojení k internetu od T-Mobile

* Při použití přístroje s podporou UMTS FDD může rychlost dosahovat až 3 Mb/s. Aktuální a podrobnější informace získáte na oficiálních stránkách operátora zde.

Vodafone:

Nabídka připojení k internetu od Vodafone

(Poznámka: Vodafone již na některých místech testuje 3G sítě, datové přenosy zde tedy budou v praxi rychlejší, v tabulce je použit oficiální údaj z webových stránek operátora).

Aktuální a podrobnější informace získáte na oficiálních stránkách operátora zde.

U:fon:

Nabídka připojení k internetu od U:fona

Aktuální a podrobnější informace získáte na oficiálních stránkách operátora zde.

Předplacené služby:
Mobilní internet na cesty lze získat také v podobě předplacených služeb, které se hodí zejména pro občasné využití, např. během dovolené nebo jednorázové služební cesty. Vzhledem k cenám se však vyplatí jejich využívání dopředu zvážit.

Nabídka předplacených služeb

JAK DOSTAT MOBILNÍ INTERNET DO NOTEBOOKU

Vestavěným modem
Ideální situací je vlastnit notebook s vestavěným modemem. V tomto případě stačí pouze vložit SIM kartu s aktivovanými datovými přenosy a při nejhorším ještě nainstalovat ovladače a zadat příslušná nastavení. U většiny nových počítačů ale proběhne tento proces včetně konfigurace bez nutnosti zásahu uživatele, takže po vložení SIM karty si můžete rovnou začít užívat mobilního internetu. Vestavěný modem obsahují zejména tzv. “business” počítače, nalézt se ale dají i v počítačích pro běžné uživatele, stále častěji také v netboocích. Pro některé počítače jsou tyto moduly nabízeny jako součást volitelné výbavy za příplatek.

Do některých přístrojů je možné dodatečně doinstalovat i takovýto modem. Podmínkou je ovšem mít v počítači volný slot rozhraní PCI Express Mini Card slot, což bohužel rozhodně nesplňují všechny notebooky. Příkladem takovéhoto modemu může být např. Option GTM382E, který se může pochlubit dokonce i vestavěným GPS čipem.

Ceny těchto modemů jsou vyšší než u externích řešení, pohybují se na úrovni zhruba čtyř až pěti tisíc Kč.

Option GTM382 v provedení pro rozhraní PCI Express Mini Card

Option GTM382 v provedení pro rozhraní PCI Express Mini Card, který kromě rychlých dat podporuje dokonce i GPS

Externí kartou pro rozhraní ExpressCard nebo PCMCIA
Nic ale není ztraceno ani v případě, že takto vybavený počítač nemáte. Nabízí se totiž hned několik alternativních řešení. První z nich je dokoupení modemu do slotu ExpressCard (případně staršího PCMCIA). Modem ve formě ExpressCard nebo PCMCIA je funkčně srovnatelný s USB řešeními, oproti nim má výhodu v menším přesahu a většinou tedy i možnosti přenášení uvnitř přístroje.

Ceny modemů pro rozhraní ExpressCard nebo PCI Express se pohybují na úrovni zhruba od tří tisíc Kč, často je lze ale sehnat za dotované nebo zvýhodněné ceny u jednotlivých operátorů.

Globe Trotter HSPA modem GE441 pro rozhraní Express Card

Globe Trotter HSPA modem GE441 pro rozhraní ExpressCard

Externím modemem do USB
Jde o jednoduché a dostupné řešení vhodné pro jakýkoli notebook či netbook.
Nevýhodou USB modemů je skutečnost, že z počítače nevzhledně a neprakticky přesahují. Při přenášení je nutné takovýto modem odpojit a uschovat.

Ceny modemů pro rozhraní USB se pohybují na úrovni zhruba od dvou tisíc Kč, často je lze ale sehnat za dotované nebo zvýhodněné ceny u jednotlivých operátorů.

USB modem Option Icon 2250

USB modem Option Icon 2250

Mobilním telefonem připojeným přes Wi-Fi, Bluetooth nebo datový kabel
Poslední z nabízených řešení sice není příliš elegantní, nicméně jedná se o funkční alternativu, která může při méně častém používání zcela dostačovat. Většina mobilních telefonů dnes podporuje rychlé datové přenosy minimálně na bázi EDGE, častěji i 3G, které je možné využít i na přenosném počítači. Jak jsem zmiňoval, na časté používání to není příliš pohodlné, ale pro občasné výjezdy nebo nouzové připojení se jedná o zcela dostačující metodu.

Závěr
Jak můžeme vidět, způsobů připojení i koncových nabídek pro zákazníky je více než dost. Výhody mobilního internetu se s postupem času otevírajíc stále většímu počtu uživatelů a je jen na nich, pro jakou volbu se rozhodnou.

Technologie

Diskuse