Intel Sandy Bridge - procesorová evoluce pro notebooky

22. 12. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Sandy Bridge je označení architektury nové generace procesorů, která se stane základem platformy Huron River (sedmá generace platformy Intel Centrino). Jedná se o nástupce současné architektury Nehalem, jež si díky svým vlastnostem vydobyla výsadní postavení na trhu s přenosnými počítači. Díky úspěchu svých předchůdců je nová architektura spojována s velkými očekáváními. Pojďme se nyní podívat, co nám přinese.

Intel Sandy Bridge - procesorová evoluce pro notebooky

S platformou Sandy Bridge bychom se měli začít setkávat již brzy po Novém roce. Zpočátku tomu tak bude u počítačů vyšší a střední třídy, nedá se očekávat, že do nejlevnějších počítačů by se dostala dříve než koncem roku. Jednotliví výrobci postupně představují své notebooky s inovovanými procesory a svět se pomalu připravuje na příchod nové generace čipů společnosti Intel.

Samotné procesory nebudou prezentovány jako Sandy Bridge, jejich označení budou vycházet ze současné generace procesorů Intel Core i3, i5 a i7. Spolu s novými procesory přijde také nová čipová sada a potažmo i patice pro jejich uchycení, to ale bude v případě přenosných počítačů zajímat hlavně výrobce, nikoli koncové zákazníky.

Pojďme se nyní stručně podívat na nové vlastnosti:

  • Ring Bus

Dříve mělo každé z jader procesoru svůj vlastní přístup do L3 cache (zhruba 1000 spojů na jádro), což bylo prostorově náročné. U Sandy Bridge navíc přibyly další komponenty, které potřebují přístup do L3 cache, a Intel se proto rozhodl jít jinou cestou, kterou nazval Ring Bus – jedná se o stejný způsob, jaký již využívají procesory Nehalem EX a Westmere EX.

Ring Bus se skládá ze čtyř částí, z nich každá může přijmout až 32 bytů instrukcí během jednoho taktu procesoru. Tímto způsobem lze propustnost L3 cache výrazně navýšit. Povedlo se tak snížit i dobu přístupu z 36 cyklů na 26 – 31 cyklů u Sandy Bridge.

  • Micro-op cache

Micro-op cache nahrazuje starší systém zpracování instrukcí Loop Stream Detector (LSD). Na rozdíl od dřívějšku zde neprobíhá žádný systém vyhodnocování a výběru instrukcí, ale nový systém si instrukce přebírá postupně tak, jak jdou. Micro-op cache je součástí L1 cache procesoru.

Lenovo IdeaPay Y560p

  • Integrované grafické jádro

Výrazným pokrokem by oproti předchozí generaci notebooků mělo projít také integrované grafické jádro. Některé informace hovoří až o dvojnásobném výkonu oproti současnému řešení Intel GMA HD, ačkoli by i inovované jádro mělo vycházet z 32nm čipů. Grafika by nyní měla být ještě více v režii samotných procesorových jader, se kterými sdílí i L3 cache a určitým způsobem by měla podporovat i technologii Turbo Boost. Její výkon by mělo jít i snížit a šetřit tak energii.

  • Media Engine

Zcela mimo procesorová jádra i grafické jádro by měla stát speciální součást nazvaná Media Engine. Ta se skládá ze dvou součástí – čipu pro kódování videa a čipu pro dekódování videa. Výhodou tohoto řešení je zrychlení zpracování videa a snížení spotřeby procesoru jako celku.

  • Účinnější Turbo Boost

S funkcí Turbo Boost, která sloužila k přetaktování jednoho jádra za předpokladu, že ostatní jádra nejsou aktuálně využívána, jsme se setkali již u současné generace procesorů Core iX. Současné procesory ale byly omezeny limitem TDP kvůli spotřeba a stabilitě. Nové procesory ale dostanou nové řízení jader, jež bude kalkulovat aktuální TDP, a krátkodobě (až na 25 vteřin) umožní jednomu jádru (pod kontrolou) zvýšit svůj výkon až nad úroveň maximální povolené TDP.

Chybějící USB 3.0

Poměrně zarážející je informace o tom, že nová platforma nebude standardně podporovat moderní rozhraní USB 3.0. Její řešení tedy bude i nadále záviset na externích produktech dalších výrobců.

Procesory

V první fázi bychom se měli dočkat hned několika procesorů založených na Sandy Bridge. Jejich přehled si můžete prohlédnout v ucelené tabulce ze serveru Wikipedia.com:

Přehled nových procesor

Výkon

Pokud budeme brát v potaz čistý výpočetní výkon procesoru, je možné počítat s nárůstem výkonu zhruba o 20 – 30%.

TDP

Úroveň TDP by se měla u nové generace procesorů pohybovat v rozmezí 18 W u úsporných modelů až 55 W u těch absolutně nejvýkonnějších.

Kdy se nové platformy dočkáme?

Platforma Sandy Bridge bude oficiálně představena začátkem příštího roku, pravděpodobně na veletrhu CES, který se koná začátkem ledna.

S prvními notebooky vybavenými procesory Sandy Bridge bychom se měli začít setkávat brzy po té. Již nyní však víme, že se můžeme těšit např. na notebooky Lenovo IdeaPad Y460 a Y560 nebo Dell Alienware M17x R3. Minimálně v prvních měsících se však dá počítat s tím, že se bude jednat o přístroje střední třídy a výše, do nejlevnějších přenosných počítačů se tato platforma dostane až později.

Závěr

Platforma Sandy Bridge se zatím jeví jako velmi nadějný nástupce současné generace procesorů Intel Core iX. Neprozrazují to jenom teoretické předpoklady, ale také první (samozřejmě neoficiální) výsledky testů. Velkým pokrokem by neměl být až tak výpočetní výkon procesoru, ale zejména výkon integrovaného grafického čipu, který by se tak měl dostat na úroveň konkurenčních řešení. Velké změny nejsou očekávány u TDP, které zůstane zhruba stejné jako dříve. Celkově se tedy jedná o zajímavý, ačkoli nijak dramatický posun, který naše přenosné počítače učiní opět o něco výkonnější a všestrannější. Zajímavé bude také sledovat počínání konkurence v čele se společností AMD, zda-li se jí bude dařit alespoň dotahovat náskok, které před ní procesory společnosti Intel mají.

Zdroj: Anandtech.com, Wikipedia.com

Technologie

Diskuse