Intel - poslední Xeon s jedním jádrem

27. 9. 2005 15:35    Rubrika: Tiskové zprávy

Právě končí jedna éra podnikových výpočetních systémů a na obzoru se objevuje nová generace platforem a možností – společnost Intel dnes oznámila dostupnost posledního připravovaného procesoru Intel® Xeon™ s jedním jádrem. V rámci příprav na posun podnikových platforem na procesory se dvěma a více jádry byly představeny rovněž nové nízkonapěťové verze procesoru Intel Xeon.

„Maximálně podporujeme přechod na zcela novou generaci vícejádrových serverů. „Xeon se stal nejpoužívanější 64bitovou platformou v odvětví, protože firmám zajišťuje skutečně výkonné servery a pracovní stanice,“ říká Diane Bryant, viceprezidentka Digital Enterprise Group a generální ředitelka Server Platforms Group společnosti Intel. „Souběžně s podporou firem, které patří mezi první v zavádění vícejádrových výpočetních systémů, společnost Intel prověřuje novou generaci procesorů a platforem, které vyhoví požadavkům na výrazně nižší spotřebu a nabídnou nové technologie na úrovni platforem, které zajistí tu nejlepší možnou správu, virtualizaci a efektivitu vstupu a výstupu.“

Součástí strategie snižování energetické náročnosti jsou i dnes představené nízkonapěťové verze procesorů Intel Xeon, mezi které patří 64bitový procesor Intel Xeon LV 3 GHz1 s maximální spotřebou pouhých 55 W a 64bitový procesor Intel Xeon MV 3,20 GHz s maximální spotřebou 90 W. Oba procesory jsou určeny pro skříňové a zásuvné servery, kde je kladen důraz na minimalizaci prostoru a energetickou efektivitu.

Společnost Intel rovněž uvedla nový 64bitový procesor Intel Xeon se 2 MB vyrovnávací paměti 2. úrovně a pracovním taktem 3,80 GHz, který je kompatibilní s předchozí platformou procesorů Intel Xeon a přináší funkce úspory energie „Demand Based Switching“, vyšší výkon a flexibilitu technologie Hyper-Threading2, paměti DDR2-400 a rozhraní PCI Express*. Kromě toho společnost Intel představila 64bitový procesor Intel Xeon 2,80 GHz se 2MB L2 cache pro servery v prostředí malých a středních firem.

„V návaznosti na předchozí vysoce výkonné a inovativní platformy, které zákazníkům dodáváme ve velkém množství, společnost Intel pracuje na rozsáhlé sadě dvou- a vícejádrových platforem Intel Xeon,” řekla Diane Bryant.

V nejbližších týdnech společnost Intel představí první dvoujádrový procesor Intel Xeon, kódově označovaný „Paxville“. Ačkoliv byl původně plánován až na rok 2006, přinese Paxville již nyní vyšší výkon serverům se dvěma (DP) a více procesory (MP).

Počátkem roku 2006 společnost Intel nabídne další serverovou platformu, kódově označovanou „Bensley“. Ta bude obsahovat dvoujádrový procesor Intel Xeon kódově označovaný „Dempsey“, čipovou sadu optimalizovanou pro dvoujádrové procesory (s kódovým názvem „Blackford“) a technologie, které zvýší výkon, možnosti správy, spolehlivost a produktivitu. Ve stejné době Intel na trh uvede dvoujádrovou platformu pracovních stanic s procesorem Intel Xeon (kódově označovanou „Glidewell“), která bude osazena procesorem Dempsey a novou čipovou sadou optimalizovanou pro pracovní stanice (kódově nazývanou „Greencreek“).

V rámci strategie snižování spotřeby elektrické energie serverů plánuje společnost Intel na rok 2006 uvedení nového dvoujádrového procesoru s kódovým názvem „Sossaman“, který bude určen do prostředí s přísnými požadavky na spotřebu.

Koncem roku 2006 představí společnost Intel dvoujádrovou platformu procesorů Intel Xeon vyráběných špičkovou 65nanometrovou technologií (kódově označovanou „Woodcrest“). Tyto procesory budou založeny na nové generaci energeticky optimalizované mikroarchitektury a přinesou dramatický nárůst výkonu a velké úspory energie.

Cena a dostupnost

Nové 64bitové procesory Intel Xeon se 2MB L2 cache a pracovním taktem 3,80 GHz a 2,80 GHz jsou nyní dostupné za cenu 851 a 198 USD, při odběru 1 000 kusů. 64bitový procesor Intel Xeon LV 3 GHz stojí při odběru 1 000 kusů 519 USD a 64 bitový procesor Intel Xeon MV 3,20 GHz za stejných podmínek 487 USD.

Tiskové zprávy

Diskuse