IBM uvádí nové poradenské služby - odchod kvalifikované stárnoucí pracovní sily

3. 10. 2005 16:57    Rubrika: Tiskové zprávy

IBM uvádí nové poradenské služby, které mají pomoci zaměstnavatelům vyrovnat se s odchodem stárnoucí pracovní sily. Nové služby umožňují společnostem předvídat a reagovat na blížící se odchod vysoce kvalifikovaných zaměstnanců ze silných ročníků poválečné generace do důchodu

Společnost IBM oznámila nové poradenské služby, které mají společnostem pomoci připravit se na potenciální ztrátu cenných schopností a znalostí silných ročníků z poválečné generace, tzv. baby-boomers, která se dostává do věku pro odchod do důchodu. Tyto služby poskytnou firmám diagnostické nástroje založené na vyspělých analýzách, strategiích a metodikách pro porozumění zaměstnanecké základně v reálném čase, udržení zaměstnanců, předání znalostí a transformaci podnikových procesů v souvislosti s demografickou změnou a významným posunem schopností.

"Stárnoucí populace bude představovat jeden z nejvýznamnějších sociálních a podnikatelských problémů 21. století a společnosti po celém světě začínají zkoumat, co to znamená z hlediska schopností, znalostí a růstu," řekla Mary Sue Rogers, globální vedoucí skupiny IBM Business Consulting Services Human Capital Management. "Rozsah této změny do budoucna ovlivní způsob řízení práce a znalostí ve společnostech. Hodně podniků využívá tuto příležitost k všeobecnému posouzení kvalifikace svých zaměstnanců, přepracování interní správy znalostí, optimalizaci procesů postavených na lidech a vyzkoušení globálně integrovanějšího obchodního modelu."

Nové poradenské služby jsou uváděny v době, kdy pracovní síla na celém světě stárne. Například v zemích Evropské unie počet starších pracovníků (50-64 let) vzroste o 25%, zatímco počet mladších pracovníků (20-29 let) se o 20% během příštích dvou desetiletí sníží (1). V USA do roku 2010 počet pracovníků ve věkové skupině 45-54 let vzroste o 21 procent, pracovníků ve skupině 55-64 let bude více o 52 procent a ve skupině 35-44 let počet pracovníků o 10 procent poklesne (2). V době, kdy se tito pracovníci dostanou do důchodového věku, organizace riskují ztrátu významné části podnikových znalostí a své konkurenční výhody v globální ekonomice. Navíc mnohé organizace nemají jasný přehled o tom, jaké znalosti kvůli odchodům do důchodu ztratí.

Konzultanti, kulturní antropologové, výzkumníci a sociologové IBM pomohou organizacím do hloubky analyzovat a pochopit dopad stárnutí jejich vlastních pracovních sil a vyvinout strategie pro udržení konkurenceschopnosti v globalizované ekonomice zavedením odpovídajících znalostních systémů a podnikových procesů. Tyto služby umožní společnostem lépe spravovat kvalifikace pracovníků, zvyšovat produktivitu a pracovní příležitosti vyzrálých pracovníků a vyplňovat mezery po těch, co odejdou do důchodu, vytvořením nových podnikových procesů založených na otevřených standardech. V důsledku toho se změní povaha práce mnoha skupin.

Tato nabídka využívá odbornost IBM v oblasti podnikového poradenství, výzkumu a technologií.

Analýza: Porozumění míře rizika v souvislosti s pracovními silami.
Přizpůsobené metodiky a analytické nástroje pomohou se zhodnocením kvalifikace zaměstnanců, které jsou rozhodující pro organizaci, a také s posouzením rizika jejich ztráty z důvodu odchodu do důchodu. Na základě těchto zjištění jsou vyvinuty preventivní strategie a plány pro efektivní řízení dopadu věkové změny a také pro vytvoření pádných důvodů pro akci.

Nástroje: diagnostika zralých pracovních sil, modelování součástí podniku, soulad školení s potřebami a měření efektivity školení, analýza měření výkonnosti, řízení talentů a nástupnictví, modelování vývoje pracovních sil.

Dostupnost: Udržení produktivity starších pracovníků.

IBM Research vychází ze znalostí získaných při vývoji softwaru, hardwaru a služeb IBM pro tělesně postižené a přizpůsobuje svá řešení vyzrálým pracovníkům.

Tyto nástroje umožňují starším pracovníkům s potížemi zraku, rozpoznávání nebo ovládání rukou nadále používat počítačovou technologii a zůstat produktivní i v důchodovém věku.

Kvalifikace: Programy pro udržení starších pracovníků a vyškolení další generace.

Řada nestandardních a inovativních programů, které pomohou manažerům vytvořit ideální kulturu a prostředí pro udržení a motivaci starších pracovníků v důchodovém věku k využití jejich specifických schopností a znalostí a školení další generace zaměstnanců.

Jedná se o následující metody: diskuse zaměstnanců, služby zachycování a sdílení znalostí, služby rozvoje řízení, zaměstnanecké pracovní portály, služby vědy, řízení a inženýrství, analýza sociální sítě, řešení strategických a kulturních změn a rozvoje pracovních sil.

Transformace: Procesy, které změní povahu práce.

Služby, které pomohou organizacím prozkoumat současné a budoucí procesy podnikání a také lidské, technologické a strategické prvky, které jsou dotčeny vývojem pracovních procesů a mohly by mít významný dopad na produktivitu organizací. Také řešení, která změní způsoby práce, pokud se ukáže, že školení nových zaměstnanců náhradou za odcházející pracovníky by nebylo finančně efektivní a uškodilo by konkurenceschopnosti organizace.

Tato kategorie zahrnuje produkty řízení výkonnosti firmy, outsourcing transformace firmy a strategický outsourcing.

Tiskové zprávy

Diskuse