Intel Xeon s technologií Hyper-Threading

11. 10. 2005 16:05    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Intel ohlásila dostupnost prvního dvoujádrového procesoru Intel® Xeon® s technologií Hyper-Threading určeného pro základní dvouprocesorové servery. Nové procesory zvyšují výkon a rychlost odezvy vícevláknových serverových aplikací.

Intel Xeon s technologií Hyper-Threading

„Dostupnost prvních dvoujádrových serverových platforem je významný krok v připravovaném dynamickém zavádění vícejádrových platforem Intel. Ty provozním ředitelům a IT managerům přináší nové technologie a funkce, které podporují růst a transformaci jejich firem,“ říká k tomu Kirk Skaugen, generální ředitel Server Platforms Group společnosti Intel.

Očekává se, že nové dvoujádrové procesory Intel Xeon umožní nárůst výkonu současných dvoucestných 64bitových serverů až o 50 procent.** Na počátek příštího roku společnost Intel připravuje uvedení nové serverové platformy s kódovým označení „Bensley”, která se skládá z dvoujádrových procesorů Intel Xeon s kódovým názvem „Dempsey”, čipové sady označované „Blackford“ a integrovaných technologií pro zvýšení možností správy, IT produktivity a výkonu serverů v datovém centru.

První serverové platformy založené na novém dvoujádrovém procesoru Intel Xeon jsou dostupné již v tuto chvíli. Očekávaný dvoujádrový procesor Intel Xeon řady 7000 pro víceprocesorové servery (kódově označovaný „Paxville MP”) by měl být dostupný v průběhu příštích 60 dní. Během nejbližších měsíců se očekává uvedení celé řady serverů a pracovních stanic založených na nových platformách od výrobců, jako je ASUSTek, Dell, Egenera, Fujitsu Siemens, Gateway, HP, HCL Infosystems Ltd, IBM, Kraftway, Lang chao, Lenovo, Maxdata, NEC, Samsung, Supermicro, Unisys a Winpro infotech.

Kromě vícejádrových procesorů společnost Intel do svých čipů integruje řadu technologií, včetně hyper-threadingu, virtualizace, zabezpečení a lepší správy. Kombinace dvou jader s technologií Intel® Hyper-Threading (HT), umožňující jednomu jádru pracovat jako dvě „logická“ jádra, výrazně zvyšuje množství úloh, které procesor dokáže souběžně obstarat. Díky HT technologii je jeden dvoujádrový procesor schopen souběžně zpracovávat čtyři softwarová vlákna. Počet podporovaných vláken dále roste s množstvím procesorů v serveru, což opět navyšuje celkový výkon systému.

Možnosti jednotlivých platforem
Počet procesorů v systému Počet jader v systému Počet vláken v systému

Dvoujádrový procesor Intel Xeon 2,80 GHz 2 4 8
Dvoujádrový procesor Intel Xeon 7000 až 32 až 64 až 128
Procesor „Dempsey“ 2 4 8
Procesor „Montecito“ až 64 až 128 až 256

Nový dvoujádrový procesor Intel Xeon má pracovní takt 2,80 GHz, 800MHz systémovou sběrnicí a 2MB vyrovnávací paměť 2. úrovně na každém jádru; spolupracuje s čipovou sadou Intel® E7520. Vzhledem k tomu, že každé jádro je vybaveno vlastní vyrovnávací pamětí, snižuje se objem přenosů po systémové sběrnici a obě jádra mají data rychleji k dispozici. Mezi další vlastnosti patří Intel® EM64T, HT technologie, Execute Disable Bit a Demand Based Switching. Servery založené na těchto procesorech se výborně hodí pro aplikace, jako je webový server, infrastruktura a e-mail.

Dvoujádrový procesor pro víceprocesorové servery Intel Xeon řady 7000 bude pracovat na 3,0 GHz, bude se k němu dodávat nová čipová sada Intel® E8501, podporuje 800 MHz systémovou sběrnici a stávající čipové sady Intel® E8500. Platforma bude vybavena duální, nezávislou systémovou sběrnicí, pamětí DDR2, sběrnicí PCI Express, paměťovým RAID a I/O technologiemi. První předběžné testy ukazují ve srovnání s předchozí generací až 60procentní nárůst výkonu.*** Tyto serverové platformy jsou určeny pro střední podnikové aplikace, jako jsou databáze, finanční služby a řízení distribučních řetězců.

Společnost Intel připravuje ještě další tři serverové platformy, které se stávajícími vytvoří ucelené portfolio první generace serverů a pracovních stanic s dvoujádrovými procesory. Koncem tohoto roku Intel uvede ještě dvoujádrové procesory Intel® Itanium®. Na první polovinu roku 2006 Intel připravuje velkoobjemovou výrobu platforem s dvoujádrovými procesory a dodávky dvoujádrových procesorů Intel Xeon pro systémy s nízkou spotřebou energie. Všechny tyto systémy jsou již v současnosti zákazníkům k dispozici k testování.

Dvoujádrový procesor Intel Xeon na 2,80 GHz je při odběru 1 000 kusů dostupný za cenu 1 043 USD. Ceny připravovaných dvoujádrových serverových procesorů budou zveřejněny v průběhu příštích 60 dnů.

* Další názvy a značky mohou být prohlášeny za vlastnictví jiných subjektů.

** Založeno na výsledcích z www.spec.org a měření aplikací SPECint_rate_base2000. Původní konfigurace systému: server IBM eServer xSeries 346 se dvěma 64bitovými procesory Intel Xeon na 3,60 GHz s 2MB L2 Cache, 800MHz systémovou sběrnicí, 8x 512MB ECC PC2-3200 DIMM paměti, systémem Microsoft Windows Server 2003 Standard Edition a kompilátorem Intel Compiler 8.1. Další informace viz http://www.spec.org/cpu2000/results/res2005q2/cpu2000-20050514-04113.html. Nová konfigurace: server IBM eServer xSeries 346 se dvěma dvoujádrovými procesory Intel Xeon na 2,80 GHz se 2x 2MB L2 Cache, 800MHz systémovou sběrnicí, 4 GB DDR2 pmaěti, systémem Microsoft Windows Server 2003 Standard Edition, 32bitovými kompilátory Intel C/C++ Compiler 9.0 a Intel Fortran Compiler 9.0 (20050624Z), Microsoft Visual Studio .NET, MicroQuill Smartheap Library 7.30. Pro další informace o dalších testovaných aplikacích a výsledcích viz http://www.intel.com/performance/server/xeon/index.htm. Změny hardwarové či softwarové konfigurace ovlivní výsledky testů.

*** Údaj o výkonovém nárůstu vychází z interních měření společnosti Intel výkonu javovských aplikací. Původní serverová platforma Intel obsahuje čtyři 64bitové procesory Intel Xeon MP 3,33 GHz s 8M L3 cache, čipovou sadu Intel E8500 a zapnutou technologii Intel Hyper Threading. Nová předvýrobní platforma Intel obsahuje čtyři procesory Intel Xeon s čipovou sadou Intel E8501 a zapnutou technologií Intel Hyper Threading.

Upozornění

Výkonové testy a měření jsou prováděny na konkrétních počítačových systémech a/nebo komponentech a odráží průměrný výkon produktů Intel v rámci daných testů. Změny hardwarové či softwarové konfigurace nebo nastavení funkcí mohou ovlivnit výsledky testů. Zákazníci by měli při hodnocení výkonu a výběru systémů či komponent sledovat i další informační zdroje. Další informace o výkonu výrobků společnosti Intel jsou k dispozici na http://www.intel.com/performance/resources/limits.htm.

Tiskové zprávy

Diskuse