HD-DVD padlo

18. 2. 2008 02:06    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Stanislav Kepák

Zdroj blízký Toshibě oznámil, že Toshiba plánuje vzdát bitvu formátu HD-DVD vs Blu-Ray, určených pro video ve vysokém rozlišení.

HD-DVD padlo

Společnost v posledních měsících utrpěla porážky na všech frontách. Vše odstartovala prohlášení některých studií, které se rozhodly podporovat pouze Blu-ray. Dále následovaly prohlášení velkých obchodních řetězců, které v lepším případě pouze doporučovaly Blu-ray pro HD video. Dotované HD-DVD přehrávače v letošním roce nejdou na odbyt, např. v Japonsku představují pouze desetinu prodaného objemu. Každý prodaný PlayStation 3 umí přehrávat HD video, X-Box 360 od Microsoftu naproti tomu nabízí HD-DVD mechaniku pouze jako volitelné příslušenství.

Blu-ray má velkou výhodu v tom, že za ním stojí spousta výrobců, nejen Sony, jak to možná vypadá, na rozdíl od HD-DVD, které je prakticky synonymem pro Toshibu. Společnost tato válka formátů a následné rušení výroby stála a bude stát stovky miliónů dolarů.

Podobně jako v 80. letech a války formátů Betamax a VHS na ukončení boje dvou velmi podobných technologií zvítězí pouze uživatel, který se nebude muset složitě rozmýšlet s jakou mechanikou notebook koupit.

Podrobnému srovnání HD DVD a Blu-Ray jsme se věnovali v tomto článku.

Zdroj: news.zdnet.com

Krátké zprávy

Diskuse