Optické disky nové generace

13. 9. 2006 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Branislav Brna

DVD média v současnosti už nedokáží držet krok se stále se zvyšujícími požadavky na kapacitu ukládání dat, a tak se hledá jejich nástupce. Dva z mnoha navrhovaných standardů se povedlo protlačit až do finále a nyní si hledají svou cestu ke koncovým zákazníkům, včetně uživatelů notebooků.

Optické disky nové generace

Řeč je samozřejmě o HD DVD a Blu-ray discích. Jak to ve světě businessu bývá zvykem, každý výrobce propaguje svoje řešení - proto dva velmi podobné, avšak nekompatibilní standardy. Velké firmy se pro jistotu rozdělily na dva tábory podle toho, který z formátů podporují. Na toto rozdělení však zřejmě nakonec doplatí jenom zákazník vzájemnou nekompatibilitou těchto formátů.

formáty

HD DVD

HD DVD (High Density Digital Versatile Disc), je jedním z formátů, který byl vyvíjený hlavně pro účely nadcházející HD TV éry, a jako nástupce dnešních DVD disků. HD DVD je velmi podobný konkurenčnímu formátu Blu-ray v použití disků se stejným rozměrem (průměr 120 mm) a téměř stejným způsobem zápisu, který je vykonávaný pomocí modrého laseru (respektive modro-fialového). Modrý laser se vyznačuje vlnovou délkou 405 nm, která je menší oproti dnes používanému červenému laseru s vlnovou délkou 650 nm. Díky jiné vlnové délce modrého laseru je možné ho zaměřit o mnoho přesněji na jedno místo. Toto umožňuje dosáhnout vyšší hustotu zápisu na disk a ukládat data na mnohem menší plochu. Finalizace tohoto disku probíhala od roku 2003 po tom, co byl kódový název “Advanced Optical Disc“ změněný na HD DVD.

hd dvd

Standard HD DVD podporují firmy Toshiba, NEC a Sanyo. Před nedávnem se k nim připojily také Intel a Microsoft. HD DVD jsou nakloněna i největší filmová studia New Line Cinema, Universal Studios a Warner Bros. HD DVD poskytuje kapacitu 15 GB při zápise na jednu vrstvu (single-layer) a 30 GB na dvě vrstvy (dual-layer). Toshiba ohlásila vývoj i trojvrstvového (triple-layer) HD DVD disku s kapacitou 45 GB. Při použití oboustranného HD DVD disku s kapacitou jedné strany 30/45 GB se celkový objem dat dostává již k velice slušným číslům. HD DVD ukrývá záznamovou vrstvu 0,6 mm pod povrchem, což přináší výhodu výrobcům, jelikož vzhledem ke shodnému umístění záznamové vrstvy s klasickými DVD mohou média HD DVD vyrábět i na stávajících výrobních linkách médií DVD. HD DVD podobně jako BlueRay bude využívat metody komprese obrazu MPEG-2, Video Codec 1 (VC1, založený na Windows Media 9 formáte) a H.264/MPEG-4 AVC.

Blu-ray

Blu-ray, také známý jako Blu-ray Disc (BD), je název formátu vyvinutého Blu-ray Disc Association (BDA). Blu-ray disk původně označovaný jako DVR byl vyvinut firmami Sony a Philips již v roce 1995. Obě firmy se totiž účastnili pouze minimální měrou na právě odsouhlaseném standardu DVD, a tak si chtěly vytvořit standard vlastní, který by byl nástupcem DVD.

Uvedení disků využívajících modrý laser však zprvu nebylo možné pro nesmírně vysoké náklady komerční výroby modrého laseru. Situace se změnila v roce 2002, kdy japonská společnost Nichia Corporation rozhodla prodat klíčový patent na design výroby modrého laseru firmě Sony. Blu-ray disky mají silnou základnu v podpoře velkých výrobců elektroniky. V Blu-ray Disc Association se nacházejí firmy Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK a Thomson. Na stanu Blu-ray se také postavili některá filmová studia, mezi které patří SONY/MGM, Paramount, 20th Century Fox a Liongate.

blu-ray

Blu-ray disky disponují kapacitní výhodou oproti svému konkurentovi HD DVD. Na jedné zápisové vrstvě (single-layer) pojmou 25 GB dat, při dvou vrstvách (dual-layer) se pak kapacita vyhupne na úctyhodných 50 GB, což je asi 8 hodin HD (High Definiton) videa. Blu-ray disky s 8 vrstvami zápisu počítají s pozdější kapacitou 100 až 200 GB. Společnost TDK již ohlásila prototyp 4-vrstvového Blu-ray disku s kapacitou 100 GB. Kapacita bude evidentně největší zbraň a předností Blu-ray disků.

Jejich záznamová vrstva se na rozdíl od HD-DVD disků nachází jen 0,1 mm pod povrchem (druhá vrstva u BD s dvouvrstvým zápisem je v hloubce 0,175 mm). Výhodou umístění záznamové vrstvy v menší hloubce je eliminace zkreslení paprsku laseru, k němuž dochází při prostupu polykarbonátovou částí média. Tento zásadní rozdíl proti DVD i HD DVD ale zpočátku přinesl diskům Blu-ray nižší odolnost proti poškození. Nešlo jen o poškrábání, ale při tak tenké vrstvě nad záznamovou stopou stačil i jen výraznější otisk prstu, aby způsobil chybu při čtení dat z média. To byl samozřejmě velmi citelný handicap, který by mnohé uživatele odradil. Nejprve se počítalo s výrobou BD s ochranným obalem, který by měl snadnému poškození zabránit. Tento plán ale nahradilo výrazně elegantnější řešení v podobě velmi tenké, ale vysoce odolné povrchové vrstvy obecně označované hard-coating. Ta nemá vliv na čtení a zápis dat na médium, ale zvýšila odolnost disků Blu-ray natolik, že se v tomto směru zcela vyrovnají médiím HD DVD. Příkladem je technologie vyvinutá společností TDK, která nese název DURABIS.

Blu-ray disky disponují také důmyslnými ochranami proti nezákonnému kopírování. Technologie BD+ je založená na principu dynamické změny kódovacího schématu. To funguje tak, že když je nějaký disk “cracknutý“, výrobci stačí změnit kódovací schéma pro nově vyráběné disky a vytvořený crack na nich nebude fungovat. Další ochrannou technologií je digitální vodotisk na disku, který by měl zabránit jejich masivnímu kopírování.

Hybridní HD-DVD/DVD a Blu-ray/DVD media

disk

Oba nové standardy jsou zpětně kompatibilní s médii CD a DVD. To znamená, že do Blu-ray nebo HD DVD mechaniky vložíte svůj oblíbení film na DVD a mechanika Vám jej bez problému přečte.

Některým společnostem to však nestačilo, a tak vyvinuly pro oba standardy tzv. hybridní média, které mají zaručit uživatelům co nejhladší přechod na HD DVD nebo Blu-ray. První s tímto nápadem přišla společnost JVC, která vynašla postup používající 3 zapisovací vrstvy, které umožňují vypálit na Blu-ray disk film duálním způsoben. Znamená to, že například při přehrávaní Vámi zakoupené verze filmu na takovém disku v klasickém DVD přehrávači uvidíte obraz normální, ale při přehrávání v Blu-ray přehrávači se Vám odhalí skutečná kvalita obrazu (HD kvalita). S podobným řešením pro HD DVD disky přišly před pár dny také společnosti Toshiba a Memory-Tech. Ty mají v plánu začít vyrábět hybridní HD DVD disky ve dvou variantách. V té první bude mít médium 30 GB HD DVD kapacitu a 4,7 GB DVD kapacitu, v druhé variante pak uživatel získá 15 GB HD DVD kapacitu a 8,5 GB DVD kapacitu.

HD DVD a Blu-ray pro notebooky

hd dvd

Pokud sledujete dění okolo spotřební elektroniky, určitě Vám neunikla jedna podstatná věc, a tou je, že technologie Blu-ray je zatím dostupná jakž-takž jen v Japonsku. Z toho také vyplývá, že notebooků, které obsahují Blu-ray mechaniku, je jako šafránu. Jediným modelem, který touto mechanikou disponuje a je již i na trhu, je Sony VAIO AR190G.
S dostupností HD DVD v noteboocích to bohužel také není momentálně příliš rúžové, a tak si teď můžete vybrat pouze s omezeného množství například notebook Toshiba Qosmio G30.

Nutno však dodat, že většina světových výrobců již příchod svých HD DVD nebo Blu-ray notebooků připravuje pro uvedení na trh, a tak za pár měsíců Vám už nic nebude bránit zapojit se do této války formátů naplno.

Technologie

Diskuse