15.6'' pro hraní ve Full HD, se základní RTX grafikou NVIDIA - Gigabyte G5

8. 12. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Herní notebook střední třídy, který je dobře vybaven na hraní ve Full HD, má rychlý displej, aktuální hardware od Intelu a NVIDIA a je za stále ještě rozumnou cenu? Přesně takový je G5 od Gigabyte.

15.6'' pro hraní ve Full HD, se základní RTX grafikou NVIDIA - Gigabyte G5

Gigabyte se na herní notebooky přímo specializuje, a přestože už má i jeden ultrabook, stále tvoří absolutní většinu jeho nabídky. Vyšší třídu zastupují řady Aorus, Gigabyte Gaming jsou řekněme střední třída, ovšem střední třída herní, levné notebooky u Gigabytu vůbec nekoupíte. A nutno přiznat, že i na této téměř základní nabídce si docela dobře zahrajete.

Design notebooku nenechá nikoho na pochybách, jak byli designeři zaúkolovaní. Herní notebook to je a jako herní notebook taky vypadá. Při bližším pohledu najdeme řadu kompromisů, které mají udržet cenu v přijatelném rozmezí, ale to je pochopitelné. Takovým kompromisem je třeba plastové šasi nebo klávesnice, která je sice RGB podsvícená, ale pouze jednozónově (všechna tlačítka září stejnou vybranou barvou). Rozměry šasi jsou 361 x 258 x 27,9 mm a hmotnost činí 2,2 kg. Výrobce se také nerozpakuje upozornit na tenké rámečky displeje, ale ty už se také pomalu stávají standardem. Každopádně relativně menší plocha základny notebooku je samozřejmě posun správným směrem.


15,6‘‘ displej dobře zapadá do koncepce herního notebooku střední třídy. Rozlišení je „pouze“ Full HD (1920 x 1080 pixelů), ale díky němu není potřeba osazovat nejvýkonnější, a tedy také nejdražší grafické karty. Obnovovací frekvence je ovšem 144 MHz což je skvělé pro FPS hry (nejčastěji „střílečky“), i když naopak kartu dost zatíží. U náročnějších her můžete ovšem frekvenci snížit. IPS technologie výroby a antireflexní matný povrch jsou jakýmsi standardem. Výrobce udává 72% zobrazením NTSC barevného prostoru, prodejce u nejlevnější varianty 45%.

Notebooky Gigabyte byly právě aktualizovány na 11. generaci procesorů Intel, ty jsou spojeny s grafickými kartami nižší střední třídy z řady NVIDIA GeForce RTX 30. Zároveň je na trhu i předchozí generace (stejné šasi, silnější karty RTX, ale starší procesory). Generaci Tiger Lake zastupuje šestijádrový čip Intel Core i5-11400H (2,7 GHz, TB 4,5 GHz, HT, TDP 45 W). 11. generace s názvem Tiger Lake znamená 10nm výrobní proces, a Intel UHD integrovaným grafickým řešením s 16 exekučními jednotkami a frekvencí až 1,45 GHz.


Pro bezproblémové hraní jsou ovšem zásadní dedikované grafické karty. Jak bylo zmíněno výše, jde o základní karty aktuální generace od NVIDIA – NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Laptop GPU a RTX 3050. Obě karty mají 4 GB GDDR6 paměti a maximální TDP nastavené na 75 W. Rozdíl je ve frekvencích (1500 / 1485 MHz) a především pak počtu streamovacích procesorů (2048 vs. 2560 shaderů). Díky Tensor jádrům a RT jádrům zvládá i ray-tracing a násobení matic (to totiž umí Tensor jádra).


Procesory podporují dvoukanálové zapojení pamětí, RAM je řešena dvěma paticemi pro DDR4 SDRAM moduly, osazovány jsou dva o kapacitách 8 GB s rychlostí 3200 MHz, celkem tedy 16 GB relativně rychlých pamětí. Úložiště dat je řešeno dvěma NVMe M.2 pozicemi pro SSD a dokonce i 2,5‘‘ pozicí pro HDD, v obou nabízených konfiguracích je osazován jediný SSD s kapacitou 512 GB.


Soubor rozhraní a portů je bohatý a ani jeden se neopakuje: po bocích tedy najdete USB-C 3.2 Gen2 (s podporou DisplayPortu), USB-A 3.2 Gen2, USB-A 3.2 Gen 1 a USB-A 2.0, výstup HDMI 2.1 v plné velikosti a Mini DisplayPort 1.2, síťový port LAN RJ45, dva 3,5 mm jacky (audio a mikrofon zvlášť) a čtečku paměťových karet. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 ax a Bluetooth 5.2.

V Čechách jsou dostupné tři konfigurace lišící se osazenou grafickou kartou a instalací OS. Základní verze s NVIDIA GeForce TRX 3050 stojí od 26.390 Kč, za 27.890 Kč je pak varianta s Ti grafikou, obě jsou bez operačního systému. Za Verzi s RTX 3050 Ti a Windows 10 Home zaplatíte 30.990 Kč. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse