Kingston HyperX 240 GB - SSD s rychlostí blesku

27. 10. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Pevné disky patří v současných noteboocích mezi jeden z prvků, od kterých se významně odvíjí rychlost reakcí celého systému. Zatímco klasické disky dnes bojují hlavně vyšší kapacitou, moderní SSD mohou poskytnout několikanásobně lepší výkon. Model HyperX od Kingstonu, který si představíme ve dnešní recenzi, se snaží lákat na obojí. Nabízí dostatečný úložný prostor a zároveň má ambice překonat svou rychlostí i mnohá SSD konkurence.

Kingston HyperX 240 GB - SSD s rychlostí blesku

Alternativy ke klasickým diskům s magnetickým záznamem jsou na trhu už několik let, jejich výkon i nabízená kapacita se postupně zvyšují, ovšem ceny zatím klesají hodně pozvolným tempem. Výhody SSD jsou nezpochybnitelné, rychlostí dávno překonaly i velké 3,5 " disky, natož jejich menší notebookové kolegy, a při použití v mobilních počítačích spousta uživatelů ocení i bezhlučný provoz nebo absenci pohyblivých mechanických částí náchylnějších k poruchám.

Testované SSD Kingston HyperX se řadí mezi nejvyšší modely výrobce, na rozdíl od základních modelů tak nemá problém nahradit i jediný disk v notebooku, kapacita 240 GB už postačí i pro více dat než je základní instalace systému.

Na jaře jsme v redakci otestovali jiný model od stejného výrobce Kingston SSDNow 100 V+ . Zatímco u něj se uvnitř nachází řadič i paměťové čipy původem od Toshiby, jeho novější sourozenec HyperX musel při cestě za vyšším výkonem zvolit jinou výbavu. Základ tak tvoří nově paměťový řadič Sandforce SF-2281 doplněný 25nm NAND čipy dodávanými Intelem.

Při snaze o co nejvyšší výkon se ukazuje, že limitem začínají být i rozhraní disků, starší SATA ve verzi 2.0 (3 Gb/s) už pro vysoké přenosové rychlosti nestačilo a výrobce proto vybavil SSD poslední verzí SATA 3.0 (6 Gb/s). Bohužel u notebooků se tahle verze začala objevovat teprve nedávno s nástupem platformy Sandy Bridge od Intelu. Může se tak stát, že i pár měsíců starý počítač nebude kvůli pomalejšímu rozhraní moci využít potenciál tohoto SSD naplno.

Obsah balení a instalace

Výrobce k testovanému SSD dodává poměrně širokou výbavu, nechybí plechový držák pro upevnění do 3,5 " pozice ve stolních počítačích společně se sadou nezbytných šroubků a SATA kabelem, u notebooku pak usnadní zkopírování dat na nové SSD dodávaný USB box pro 2,5 " SATA disky. Poslední drobností je malý montážní šroubovák a CD se softwarem.

Instalace ani přenos dat nejsou složité, stačí vymontovat z notebooku starý disk, vložit ho do USB rámečku a na původní místo vložit SSD. Po zašroubování všech krytů už jen nabootujete z přiloženého CD. Na něm je uložen zálohovací software Acronis TrueImage HD, který umí mimo jiné jednoduše zkopírovat kompletní obsah původního disku na ten nový. Po úspěšném přenosu stačí notebook jen restartovat. Rámeček se starým diskem můžete samozřejmě dále používat jako běžné externí úložiště.

Výkon a testy

Pro testování SSD využíváme programy ATTO a H2benchw, první z nich testuje rychlost při práci s různě velkými bloky dat, druhý potom slouží pro měření rychlosti při simulacích reálné činnosti. Pro posouzení vlivu staršího typu rozhraní na výkon byla měření provedena u disku připojeného k řadiči SATA 6 Gb/s i SATA 3 Gb/s.

Kingston HyperX měření ATTO – SATA 6Gb/s
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat (připojeno přes SATA 6 Gb/s)

Kingston HyperX měření ATTO – SATA 3Gb/s
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat (připojeno přes SATA 3 Gb/s)

ATTO Kingston SSDNow 100 V+
rychlost Kingston SSDNow 100 V+ (pro srovnání)

H2benchsrovnání výsledků z testu H2bench

H2benchsrovnání výsledků z testu H2bench - rozdíly podle rozhraní

Výsledky jasně ukazují, že Kingston HyperX se značným náskokem překonává SSD předchozí generace a to nejen v sekvenčním čtení, kdy se rychlost dostává i přes magickou hranici 500 MB/s, ale také v testech simulujících různou práci. Výkon je při srovnání s dříve testovanými modely často více než dvojnásobný a s běžnými pevnými disky se už nedá srovnávat vůbec.

Nezpochybnitelný je i vliv použitého rozhraní, zařízení je sice zpětně kompatibilní a bude na starší verzi SATA fungovat bez problémů, ovšem ne plnohodnotnou rychlostí. Rozdíly jsou zřetelné, u sekvenčního čtení se propad výkonu při použití SATA 3 Gb/s blíží až k 50%. Při simulaci práce programů jsou sice rozdíly menší, pokles výkonu se ovšem stále pohybuje mezi 20–30%.

Závěr

Kingston HyperX 240 GB reprezentuje další generaci SSD přinášející postupné zvyšování kapacity a znatelný nárůst výkonu, umožněný mimo jiné i příchodem novějšího rozhraní s vyšší přenosovou kapacitou. Úložný prostor SSD je konečně dost velký, aby mohl plnohodnotně, bez velkých omezení, nahradit primární a v noteboocích obvykle i jediný disk. Na druhou stranu ceny SSD zatím klesají spíše pozvolna, a tak se budeme s klasickými pevnými disky určitě ještě nějakou dobu setkávat.

Kingston HyperX 240GB se na českém trhu prodává za cenu okolo 9 993 Kč bez DPH (11 991 Kč s DPH). Příznivější cenu má verze s menší kapacitou 120 GB, prodává se za 5 066 Kč bez DPH (6 079 Kč s DPH).

Foto galerie Kingston HyperX 240 GB

Příslušenství

Diskuse