RECENZE: Lenovo YOGA 730-13IKB - zmodernizovaných 13.3'', konvertibilní notebook pro práci i zábavu

19. 10. 2018 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Malý konvertibilní notebook s otočným displejem a aktivním perem nabízí dostatek výkonu pro práci s dokumenty a internetem, doma, v kanceláři i na cestách. Osazen je mobilním procesorem Intel Core z 8. generace a rychlým SSD diskem. IPS displej nabízí příjemný obraz a svítivost přes 300 lumenů.

Lenovo YOGA 730-13IKB - zmodernizovaných 13.3'', konvertibilní notebook pro práci i zábavu

Tělo notebooku je velmi podobné svému předchůdci, dříve testovanému modelu Lenovo YOGA 720 13IKB, proto je tato recenze doplňková, věnovat se budu především rozdílům, protože nemá cenu se opakovat (viz odkaz výše). V označení modelu je změna jen v čísle za slovem YOGA, aktuální generace dostala číslo 730, celé označení modelu odpovídá ještě starší metodice, Lenovo tento týden oznámilo novou filozofii využití značky YOGA pro značení notebooků.

Lenovo YOGA 730-13IKB - pravoní poloha ''A''
Lenovo YOGA 730-13IKB - pravoní poloha ''A''

Generace YOGA 730 je opět nabízena v 15.6'' a 13.3'' provedení, testovaná konfigurace je s menším displejem a oproti generaci 720 se rozměry těl změnily jen minimálně, v řádech milimetrů. Rozměry aktuální generace jsou 307 x 216 x 16.5 mm, váha oproti přechozí testované konfiguraci klesla o 80 g na celkových 1208 g, což je o něco více než uvádí výrobce jako základní hmotnost, záleží totiž na výbavě konkrétního notebooku. U verze 720 byla nabízena i velikostní varianta 12.5'', ta pro model 730 momentálně schází.

Lenovo YOGA 730-13IKB - spodek notebooku
Lenovo YOGA 730-13IKB - spodek notebooku

Trochu se změnil spodek notebooku, dvě zadní nožky jsou nahrazeny jednou velkou podlouhlou, což zlepšuje stabilitu. Perforace pro akustický výstup z reproduktorů je jemnější. Z pracovní plochy (vpravo pod klávesnicí) zmizelo logo YOGA a logo JBL se přesunulo (z levé části pod klávesnicí) na spodek notebooku.

Lenovo YOGA 730-13IKB - pracovní plocha notebooku
Lenovo YOGA 730-13IKB - pracovní plocha notebooku

Pracovní plocha notebooku je v zásadě stejná. Rozložení klávesnice je naprosto stejné, práce s ní stále příjemná. V předchozí recenzi jsem zmiňoval zvýšené prohýbání kolem klávesy "K", 730 se prohýbá rovnoměrně po celé ploše, přijatelně. Z touchpadu zmizela dělicí čára virtuálních tlačítek.

Lenovo YOGA 730-13IKB - aktivní pero, uchycené v plastovém držáku (v USB-A konektoru), překrývá hlavní vypínač
Lenovo YOGA 730-13IKB - aktivní pero, uchycené v plastovém držáku (v USB-A konektoru), překrývá hlavní vypínač

Notebook lze opět otevřít až do režimu tabletu (úhel 360°), magnety držící zavřený notebook jsou ovšem tak silné, že komplikují jeho otevření, pokud notebook leží na hladkém stole. Notebook se snadno, při snaze o otevření palcem, posune dozadu, lépe se otevírá ukazováčkem nebo přizvednutý, v každém případě jsou potřeba obě ruce, protože notebook je lehký. Rozložení portů je totožné, dodal bych jen ještě jednu konstrukční nedomyšlenost, které jsem si minule nevšiml (protože jsem tenkrát pero objevil až těsně před vrácením notebooku), pero vložené do plastového držáku (vloženého do USB-A portu) překrývá hlavní vypínač, USB-A rozhraní je na notebooku jen jedno.

Lenovo YOGA 730-13IKB - malý oválný reproduktor
Lenovo YOGA 730-13IKB - malý oválný reproduktor

Stejný zůstal i projev reproduktorů, na tak malý notebook nečekaně příjemný, lepší než u mnoha levnějších, ale i dražších kancelářských strojů s většími rozměry. Webkamera má stejné udané parametry, určená je pro občasné použití, průměrná kvalita obrazu, odpovídající většině konkurence.

Recenze

Diskuse