S3 (VIA) - grafické karty pro notebooky (1)

20. 2. 2004 08:00    Rubrika: Ostatní    Autor: import starších článků

Na výkon grafických karet v noteboocích začíná být brán opravdový zřetel teprve poslední rok až dva. V dnešním úvodním díle našeho seriálu vám přinášíme krátké uvedení do této problematiky a seznámení s prvním výrobcem, který se zabývá grafikou pro notebooky. První z pěti značek grafických karet, kterou potkáte i v notebooku, je S3.

S3 (VIA) - grafické karty pro notebooky (1)

Grafické karty byly dlouhá léta poměrně opomíjenou položkou výbavy osobních počítačů; po přechodu z platformy XT na AT a evoluci grafik z CGA přes EGA na VGA (posléze na mírně vylepšenou SVGA) v dřevních dobách vývoje počítačů se zdánlivě zpomalil i vývoj důvodů pro jejich následnou genezi. Ta přišla až s nástupem náročnějších 3D her a masivnějším rozšířením počítačů mezi domácnosti, o to bouřlivěji se však projevila (a dosud vlastně stále projevuje). S firmou 3Dfx a jejími akcelerátory 3D Monster Blaster započala nová epocha hardwarově-hráčského šílenstvi: 3DMarky, benchmarky a počty fps (obrázků za sekundu) v akčních hrách. 3Dfx je dávno zapomenuta, pohlcena svým někdejším rivalem, oheň z její jiskry však žije dál.

Jak do tohoto kolotoče zapadají notebooky? Nijak nevýznamně. Zatímco původní bouře grafického rozvoje na vlně herní euforie se jim ještě vyhnula, nyní již v míře použitelnosti zdatně sekundují svým desktopovým bratrům. Notebook již dávno není chápán jako snesitelně degradovaná náhražka stolního počítače pro mobilní účely, stále více lidí si jej pořizuje jako svoji hlavní pracovní stanici a nároky na univerzálnost, kladené dříve na stolní PC, tak přechází i na jeho bedra. S tím souvisí i grafický výkon ve hrách, neboť kdopak by vydržel jen pracovat? Výrobcům grafických čipů tedy nezbylo nic menšího, než na poptávku po lepších grafických kartách pro notebooky reagovat.

Přesto stále není šířka nabídky na notebookovém trhu srovnatelná s desktopovým. Grafické čipy či karty pro mobilní počítače nabízí hlavně nVidia a ATI, tedy vedoucí hráči i na poli stolních počítačů, jen drobně jim pak přizvukují Intel, S3 či SiS. U všech výrobců jsme se navíc rozhodli zahrnout do podrobného popisu jen modely dostupné na českém trhu a zařazené v našem přehledu notebooků. V prvním dílu, abychom napětí pěkně odstupňovali, jsme se zaměřili na firmu S3.

S3 Graphics, Inc. je společnost hardwarově vzdělaným uživatelům více než dosti známá jako producent levnějších, avšak často lépe funkčně vybavených grafických karet a čipsetů. Logo S3 jako nálepka levných alternativ však neplatí odjakživa; ještě před deseti lety (v počítačovém průmyslu, pravda, takřka ve "středověku") patřila S3 k lídrům trhu s 2D grafickými kartami. Nástup trojrozměrné grafiky na desktopu však už nestačila podchytit a její čip ViRGE byl obecně považován spíše za pokus než úspěch o skok do rozjetého vlaku. Následující architektura pod názvem Savage 2000 vypadala slibněji, než ji smrtelnou ránu zasadily trvající potíže s drivery.

Pro další období se S3 stáhla do ústraní technologického boje, což vyvrcholilo její akvizicí firmou Via Technologies. Ta z jejího grafického potenciálu využila zejména podporu pro vlastní čipsety. Původní S3 se nicméně po restrukturalizaci nyní opět dostává nahoru hlavně dodávkami integrovaných grafických čipů pro řadu výrobců notebooků a základních desek pro stolní počítače. Na českém trhu s notebooky nicméně není zastoupená tolik, jak by odpovídalo jejímu světovému tržnímu podílu. Ve starších kusech je známá především čipem S3 Trio (3D), v novějších je k vidění hlavně její kousek Savage8, jako třeba v aktuálně prodávaném Acer Aspire 1353LC.

Grafický subsystém s názvem Savage8 je součástí integrovaného čipsetu společnosti VIA jak pro stolní počítače, tak pro notebooky. Pro ty nese čipset označení VIA ProSavageDDR KN266 (pro mobilní procesory AMD Athlon (XP) a Duron), resp. VIA ProSavageDDR PN266T jako platforma pro mobilní procesory Intel Pentium a Via C3. Samotný koncept Savage8 je již staršího data a mezi současníky těžko hledá oporu ve srovnatelně nenáročném výkonu. Využívá architekturu sdílené paměti pro frame buffer a textury, což při využití DDR pamětí přináší až 50% nárůst oproti starším SDRAM modulům, ovšem dnes již ne tak často používaným. Ve spojení se sdílením hlavního paměťového prostoru může mít k dispozici až 64 MB RAM. Samozřejmostí je naštěstí podpora AGP 8x. Jelikož neprošla naším testem, nemůžeme její výkon srovnat s novějšími typy karet od ATI či nVIDIA, avšak vzhledem k jejímu mizivému zastoupení v testech zahraničních serverů i stránkách samotného výrobce bychom od ní velké zázraky ani neočekávali. Celkově se nejedná o typ pro náročné grafické úlohy či herní zátěž, své uplatnění najde v klasických kancelářských aplikacích či jednoduchém přehrávání videa.

Kromě čipsetů Via KN266 a PN266T s grafickým čipem Savage8 je možné se v nových noteboocích setkat ještě s typem Via CLE266 (hostí ho např. Umax T200V). Ten v sobě skrývá jiný grafický motor od S3, a sice 128bitový UniChrome 2D/3D. V tomto případě jde o čip sice také ne zrovna svěžího data zrození (čipset byl uveden v červnu 2002), avšak přece jen už lépe vybavený. Kromě AGP 8x obsahuje hardwarový MPEG-2 dekodér, podporu pro dvě zobrazovací zařízení a zachytávání videa, frame buffer je pak ve velikosti maximálně 64 MB. Zmiňovat dnes alpha blending (transparentnost objektů, používaná zejména ve hrách) je již poněkud zbytečná samozřejmost, u tohoto čipu jde však vzhledem k absenci ostatních samozřejmostí o alespoň mírně radostné zjištění.

Díky tomu, že zmíněný Umax T200V prošel naší testovací laboratoří, máme k dispozici výsledky grafického testu v porovnání s jinými posuzovanými notebooky (viz přehled). Zde nedošlo k žádnému překvapení, CLE266 (tedy S3 UniChrone) neměl v konkurenci nových grafických čipů od ATI a Nvidie mnoho šancí k zabodování. V testu 3DMark 03 skončil z 35 hodnocených notebooků na 28. místě se 43 body, přičemž pět posledních notebooků vůbec nesplnilo podmínky pro hladké testování (takže jediný hodnocený notebook, který skončil za Umaxem s CLE266, byl HP-Compaq nx9000 s ATI Radeon IGP-340M). V testu 3DMark 2001 SE pak S3G CLE266 v Umaxu T200V skončil dokonce poslední (resp. předposlední, ale Sony Vaio FX 805 s ATI Rage Mobility opět nesplnil požadavky testu, takže jej nemusíme brát v úvahu). Slabý výkon celkově odpovídá stáří grafického čipu a chabé podpoře 3D se sdílenou pamětí omezenou stropem 64 MB. Opět by nebylo problémem nasazení v kancelářských aplikacích, s hrami, a to hlavně novějšími, však u tohoto čipu příliš nepochodíte.

- Aleš Miklík -


Spuvisející články:
SiS - grafické karty pro notebooky (2)
Intel - grafické karty pro notebooky (3)
nVIDIA - grafické karty pro notebooky (4)
ATI - grafické karty pro notebooky (5)

Ostatní

Diskuse