RECENZE: MSI Titan GT77 HX 13V - 17.3'' s nejnovějším procesorem Intel Core i9 a grafikou RTX 4090

7. 3. 2023 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

MSI uvedlo na trh svůj nejvýkonnější notebook s nejnovější procesorem Intel Core i9 z 13. generace a aktuálně nejvýkonnější mobilní grafikou NVDIA GeForce RTX 4090. Tělo notebooku, s masivním chlazením, je převzato z předchozí generace. Nově je osazen displej s technologií MiniLED a rozlišením UHD (3840x2160).

MSI Titan GT77 HX 13V - 17.3'' s nejnovějším procesorem Intel Core i9 a grafikou RTX 4090

Základní popis konstrukce

Tělo notebooku je tradičně černé. Pracovní plocha, vnější strana víka s displejem a část spodku základny (kolem chlazení) jsou vyrobeny z lehkého kovu, zbytek je z plastu. Herní geny notebooku jsou na první pohled znatelné především díky cca 7 cm velkému výčnělku za panty displeje, který je zde především kvůli chlazení, po zapnutí notebooku může chlazení "hrát všemi barvami", díky vnitřnímu LED osvětlení. Notebook lze snadno otevřít i jednou rukou, do maximálního úhlu cca 135°.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Rozměry 397 x 330 x 24/36 mm jsou dány velkým displejem a důrazem na výkonné chlazení, zejména u hloubky, díky již zmíněnému přesahu zadní části základny. Současné standardy běžných notebooků přesahuje i váha 3.47 kg. Notebook je rozhodně určen k tomu, aby většinu času trávil na desce stolu. V rámci domova nebo kanceláře je rozhodně mobilnější než běžné PC, ale ve srovnání s běžnějšími notebooky je jeho cestovní mobilita výrazně nižší, potřebuje velkou brašnu nebo batoh, jehož shánění může být oříškem, MSI jeden batoh nabízí jako volitelné příslušenství.


Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Levý bok odzadu nabízí speciální konektor pro napájení, 2x USB-A 3.2 Gen2, slot pro SD kartu (karta lehce vyčnívá) a kombinovaný audio jack. Pravý bok nabízí klasický LAN RJ-45 konektor, velké HDMI (8K @ 60Hz / 4K @ 120Hz), Mini-DisplayPort, 2x USB-C / DP / Thunderbolt 4 a další jedno USB-A 3.2 Gen2. Notebook nabízí vše důležité, co může běžný uživatel očekávat.

Bezdrátové komunikace zajišťuje modul Intel Killer Wi-Fi 6E AX1690i 160MHz Wireless Network Adapter (411NGW) s teoretickou maximální rychlostí přenosu přibližně 3 Gbps Wi-Fi. Jeho součástí je i Bluetooth standardu 5.3.

Multimédia - reproduktory a webkamera

V notebooku jsou 4 reproduktory a je to znát, zvuk je určitě lepší než bývá zvykem, ale stále očekávejte omezené možnosti dané malými rozměry jednotlivých membrán. 2 reproduktory jsou vidět po základním rozebrání notebooku, směřují dolů a jsou v předních rozích. Další dva reproduktory jsou zřejmě ukryty v okrajích pracovní plochy, kde je i vidět perforace, směřují tedy nahoru. Reproduktory umí hrát velmi hlasitě, i bez drnčení, ale zvuk na maximum už začíná být trochu zkreslený, za mě optimální nastavení je do 50% hlasitosti, což je stále více než je běžně třeba, pro jednoho uživatele, v tiché místnosti. Pochopitelně lepší zvukový dojem získáte z kvalitních sluchátek nebo externích reproduktorů, audio výstup dává čistý signál.


Webkamera je tradičně osazena v horní části víka nad displejem. Její aktivace je indikována bílou diodou, která bohužel svítí jasněji, než by bylo záhodno. Nastavení kamery povoluje maximálně HD rozlišení (1280 x 720 px), ale i zde je tradičně (jako u většinu konkurentů) patrné, že nativní rozlišení snímacího čipu bude spíše poloviční. Kameru lze mechanicky zakrýt integrovaným posuvným mechanismem. Součástí notebooku je i IR kamera určená pro rozpoznávání obličejů při přihlašování prostřednictvím Windows Hello.

Příslušenství

Spolu s notebookem je dodáváno i příslušenství v podobě herní myši, která má nastavitelné RGB podsvícení a na povrchu perforaci pro snížení pocení dlaně, je velká a dobře padne do ruky. Příjemný je i USB flash drive s kapacitou 128 GB, kovovým tělem a oběma konektory, USB-A i USB-C standardu 3.2, naměřil jsem rychlosti 167 MB/s čtení a 65 MB/s zápis. Posledním "dárkem" je plastová figurka / přívěšek na klíče v podobě malého dráčka.

Recenze

Diskuse