RECENZE: DELL Inspiron 14 Plus 7420 - 14'' pro práci i zábavu, s RTX grafikou, elegantně v kovu

21. 3. 2023 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Zaměřen na časté cestování, kde nabídne dostatek výkonu pro práci s dokumenty a internetem, ale i občasné 3D aplikace nebo obstojné hraní. To vše je zabaleno v elegantním těle s použitím lehkých kovů. Vybaven je procesorem Intel Core a může být osazen i základní dedikovanou grafikou NVIDIA s technologií RTX.

DELL Inspiron 14 Plus 7420 - 14'' pro práci i zábavu, s RTX grafikou, elegantně v kovu

Základní popis konstrukce

Oficiální barevné označení je green, tedy zelená, jejíž odstíny jsou lépe vidět na přímém světle, kdy se jasněji objeví i jemné třpytky, přimíchané v barvě. V šeru na mě notebook působil spíše jako tmavě šedý, s lehkým nádechem modré. Většina povrchu těla je tvořena z kovu (zřejmě hliník). Plast je použit tradičně pro klávesy, dále pro plochu pod klávesnicí (opěrky pro dlaně), vnitřní okraj víka (kolem displeje) a další drobné prvky jako okolí reproduktorů, zakrytí pantů a gumové podpěry, na nichž notebook stojí. Notebook lze celkem pohodlně otevřít jednou rukou, i přesto, že čelo základny občas poskočí. Maximální úhel otevření víka vůči desce stolu je cca 140°. Od 90° otevření se spodní část víka (kryt pantů s gumovou výplní) začíná zasouvat pod spodek základny a ten se tek malinko zvedá, tím se zlepší ergonomie náklonu klávesnice k uživateli a zvětší se i prostor pro proudění vzduchu pod notebookem, což je dobré pro chlazení vnitřních komponent.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Rozměry 314 x 230 x 18/22 mm jsou hlavním ukazatelem pro vysokou mobilitu 14'' notebooku. Celková hmotnost, hlavně díky kovovým částem těla a masivnějšímu chlazení pro dedikovaný grafický čip, 1.64 kg je sice vyšší, než jakou dokáží nabídnout nejlehčí notebooky na trhu, ale stále se jedná o velmi přijatelnou hodnotu i pro časté cestování. Kovové tělo naopak přináší příslib vyšší odolnosti v čase, tedy celkové životnosti notebooku. Celkovou mobilitu hodnotím jako velmi dobrou a umím si s notebookem představit i každodenní cestování.


Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Nabídka rozhraní je dle mého soudu dostatečně pestrá a měla by stačit pro běžné využití notebooku. Levý bok odzadu nabízí konektor napájení (správně umístěný až vzadu v rohu, za výdechem chlazení), velké HDMI 2.0, USB-A 3.2 Gen 1, USB-C / Thunderbolt 4 (s podporou DP a napájení). Pravý bok odzadu má další USB-A 3.2 Gen 1 (v rohu za výdechem chlazení), čtečku microSD (vyndávání přes pružinku, zasunutá karta je téměř schovaná v těle notebook, lze tedy dlouhodobě přenášet) a jako poslední je kombinovaný audio jack.

Bezdrátová rozhraní jsou prezentována modulem Intel Wi-Fi 6E AX211 160MHz, který obsahuje komunikační technologie Wi-Fi 6E (802.11ax) a Bluetooth ve verzi 5.3. Teoretické maximální přenosové rychlosti Wi-Fi jsou až 2.4 Gbps.

Multimédia - reproduktory a webkamera

Dva reproduktory jsou umístěny ve spodních rozích základny a směřují dolů, do desky stolu. Dokáží hrát celkem hlasitě, ale v některých pasážích už dochází k občasnému přebuzení (při maximální hlasitosti). Basy jsou v rámci možností pěkně vyladěné, ale pochopitelně dominují výšky. Mluvenému slovu je rozumět dobře. Celkově hodnotím projev reproduktorů jako lepší standard, v rámci malých notebooků. Výstup do audio jacku je čistý, s kvalitními sluchátky nebo externími reproduktory tak získáte lepší zvukový vjem.


Webkamera je klasicky umístěna v horní části víka nad displejem. Její aktivace je indikována bíle svítící diodou, mohla by být o něco tlumenější (podobně jako dioda na boku notebooku viz dále v recenzi). Kameru lze zakrýt posuvným mechanismem umístěným přímo ve víku. Technická specifikace výrobce notebooku i SW nastavení kamery uvádějí maximální rozlišení FullHD 1920x1080 px, ale i zde, podobně jako u většiny konkurentů, se subjektivně jeví nativní rozlišení kamery spíše jako poloviční a obraz dopočítávaný. Obraze je i tak o něco lepší než bývá běžným standardem, protože většina konkurentů stále volí nižší rozlišení HD.

Recenze

Diskuse