Notebook s 2.2 GHz Dothanem v prodeji

8. 11. 2004 00:01    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Náhodou bylo objeveno, že notebooky Alienware Sentia se dodávají s procesorem Pentium M (Dothan) s frekvencí 2200MHz! Že vám něco uniklo? Jak to, že je 2.2 GHz Dothan v prodeji, když se nevyrábí?

Notebook s 2.2 GHz Dothanem v prodeji

Jednoduše. Notebooky Sentia umí procesor přetaktovat. Přetaktování procesorů Pentium M není problém, již několikrát jsme měli možnost ho vidět v praxi (viz náš článek "Zajímavé testy s pře- a pod- taktováním Pentia M"); vždycky se však jednalo o nějaký experiment, prováděný na "stolní" základní desce - pro kterou přetaktováni není problém.

U Sentie je však situace zcela jiná - přetaktovaný je přímo značkový notebook! Jedná se pravděpodobně o první známý případ přetaktování notebooku výrobcem. Zvýšená je pracovní frekvence systémové sběrnice (FSB), která v kombinaci s násobičem procesoru určuje výslednou frekvenci procesoru (FSB x multiplikátor = frekvence CPU). 2000 MHz Dothan dostane svou frekvenci jako 100 x 20; v případě Sentie je však z neznámých důvodů frekvence FSB 110 MHz. Procesor tedy běží na 2200 MHz (110 x 20) - viz obrázek.

Krátké zprávy

Diskuse