nVidia vede v boji o standardní PCI-E modul

27. 11. 2004 00:01    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Nedávno jsme zveřejnili <a target=_blank href="http://notebook.cz/__/,clanky,kratke-zpravy,2004,041119-ATi-axiom-nvidia-MXM,index.html">fotografii</a>, na které byla zachycena poněkud zvláštní výměnná PCI-Express grafická karta do notebooku. Jednalo se totiž o modul nVidia MXM, který byl osazen čipem ATI Radeon! Pro ty si však ATI navrhla vlastní moduly, zvané Axiom. Potíží je, že oba dva konkurenční standardy definují stejnou věc - výměnný grafický modul pro sběrnici PCI-Express.

nVidia vede v boji o standardní PCI-E modul

Dle posledních informací od výrobců notebooků zdá, že moduly MXM jsou navržené lépe a ODM výrobci se k nim přiklánějí v obou případech - ať už vyrábějí grafickou kartu s čipem nVidia, nebo ATI. To je velmi zajímavý fakt, neboť trhu s mobilními grafickými akcelerátory dominuje ATI... Používání jediného standardu však ulehčí jak výrobcům notebooků, tak i zákazníkům, kteří by si při potenciálním upgrade grafické karty v notebooku mohli zvolit libovolnou značku; záleželo by pouze na teplotních specifikacích notebooku.

Pozor však, že pokud je notebook vybaven grafickou kartou ve výměnném modulu, tak to automaticky neznamená, že je vyměnitelná. To závisí zase na konkrétním návrhu notebooku.

Krátké zprávy

Diskuse