Intel Yonah předveden

4. 6. 2005 00:15    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Intel předvedl čip s kódovým označením Yonah, pocházející z nadcházející mobilní generace. O Yonahu toho již bylo napsáno mnoho a datum jeho premiéry se blíží – takže toho ještě mnoho uslyšíme. Oficiální představení by totiž mělo být ve druhé polovině tohoto roku a prodávat se začne začátkem roku 2006. To, že se bude jednat o první mobilní dualcore procesor je již notoricky známé, stejně jako fakt, že se bude jednat o první procesor vyráběný 65nm technologií (proto se stále odkládá). Intel nyní upřesnil další informace:

Intel Yonah předveden

Procesor bude disponovat 2MB velikou cache L2, kterou budou obě jádra sdílet - což je z hlediska spolupráce mezi jádry pro většinu operací podstatně výhodnější, než posílání si dat přes FSB a northbridge chipsetu, jak je tomu u dualcorového stolního Pentium D. Čip se bude skládat ze 151 miliónu transistorů, což není o mnoho více, než mají současná Pentia M (140M). Díky novému výrobnímu procesu bude také úspornější a levnější (resp. – jeho výrobní náklady budou nižší) než současná P-M. Předpokládá se, že díky tomu budou notebooky v blízkém budoucnu o 31% menší, než je tomu dnes.

Yonah bude součástí sady Centrino třetí generace. Spolu s ním budou v této sadě také čipová sada Callistoga a nová bezdrátová síťová karta Golan. Ta bude zpočátku zvládat standardy 802.11 a, b, g, později ještě n. WiMAX přibude pouze volitelně a to až v roce 2007.

Krátké zprávy

Diskuse