Longhorn má jméno, tentokrát již oficiálně

23. 7. 2005 03:07    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Dlouho očekávaný desktopový operační systém od Microsoftu s kódovým názvem Longhorn, který nahradí již 4 roky stará Windows XP, má oficiální jméno. Přestože se již delší čas spekulovalo o různých variacích (např. <i>Windows e-Xpedition</i>), skutečný (a Microsoftem potvrzený) název je:

Longhorn má jméno, tentokrát již oficiálně

Windows Vista

Tak. A je to venku. :-)

První oficiální betaverze bude uveřejněna 3. srpna, druhá (již se všemi funkcemi Visty) v první polovině roku 2006. Krátce po té bychom se mohli dočkat finální verze.

Doufejme, že když Microsoft pracuje tak dlouho a tak usilovně na tomto systému, tak to bude stát za to. Bill Gates o Longhornu prohlásil, že se bude jednat o největší přelom v OS od uvedení Windows 95.

Zatím však snad ani Microsoft nemá úplně jasno, co nového vlastně bude Longhorn (tedy pardon - Vista) obsahovat. Původně to (kromě podstatně zlepšeného zabezpečení a dalších "drobností") měl být databázový souborový systém založený na SQL a 3D grafické rozhraní. Ty jsou však ohroženy díky neustálým problémům způsobujícím odklad uvedení Visty (jenž měla být již dávno v prodeji).

Oficiální tiskovou zprávu naleznete zde.

Krátké zprávy

Diskuse