Internet 4G a externí modem

14. 12. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

T-mobile v říjnu 2005 zprovoznil mobilní internet o rychlostech až do 1Mbps. Služba funguje na speciálních zařízeních určených jen pro tuto službu. V nabídce je jak PCMCIA, tak externí modem. V našem testu nakonec skončila, řekl bych, ta lepší volba, a to je dle mého soudu modem externí.

Internet 4G a externí modem

Popis zařízení a obsah balení
Celé zařízení je zabaleno v papírové krabici s přebalem a výmluvným nápisem "K použití pouze na území Prahy". Uvnitř se nachází především modem, k modemu stojan s možností uchycení na sklo pomocí dvou přísavek z nichž jedna bohužel není příliš dobře upevněna, a tak modem drží hlavně jedna přísavka, ovšem i ta stačí. Pro připojení k notebooku jsou přibaleny dva kabely, jeden pro klasickou síť Ethernet a druhý pro napojení na USB v notebooku. Poslední technickou součástí balení je napájecí adaptér, ale ten je potřeba jen pokud modem připojujete k notebooku přes LAN, jinak je modem nabíjen prostřednictvím USB. V neposlední řadě je v krabici i malé CD (zde budou mít potíže majitelé notebooků se slot-in mechanikou, která si malé CD neumí "líznout"). Co se papíru týče, jsou dodávány 4 dokumenty: Návod k obsluze modemu, rychlý průvodce ovládání modemu, Podmínky služby Internet 4G a nepostradatelný Poukaz pro instalaci služby Internet 4G.

Instalace
První připojení k internetu je opravdu snadné a rychlé, a to není jen fráze. Dle instrukcí uvedených v návodu stačí vložit CD do notebooku a postupovat podle instrukcí. Nejprve se nainstaluje první část programu, která si sama řekne o připojení modemu. Po napojení modemu se jej instalační program detekuje bez ohledu na to, zda-li je napojen na USB nebo LAN, doběhne instalace a může se začít. Modem a připojení je ovládáno pomocí nainstalovaného programu T-Mobile Communication Centre. Ještě dodám, že před připojením modemu je třeba vložit do něj SIM kartu a přibalenou Li-Ion baterii. Modem se do chodu uvádí pomocí jediného tlačítka, které o práci informuje červeným podsvícením.

T-Mobile Communication Centre
Program dodávaný s modemem především ovládá připojení k internetu. Lze díky němu sledovat datové přenosy (aktuální i statistická informace o datových přenosech). Program ukazuje v pravém dolním rohu pracovní plochy průběžný stav datových toků, graf je stále "na vrchu", ale naštěstí lze nastavit jeho průsvitnost od 0 do 100 %, čili ten, komu by vadil, si jej může vypnout. Program dále umožňuje spravovat modemy (přidávat a odebírat) a dokáže také znázornit aktuální stav signálu a nabití baterie, i když tato funkce je dostupná, jen pokud modem není připojen k internetu.

Praktické zkušenosti
4G od T-mobile jsem testoval na operačním systému Windows XP Professional. Po prvním připojení k internetu mě zarazila systémová hláška o rychlosti - pouze 115,2 Kb/s. Jak se záhy ukázalo, jde naštěstí o mylnou informaci, kterou vyvrátil nejen program dodávaný s modemem, ale i praktická měření rychlosti na různých webech a při stahování velkých datových souborů. Teoretická maximální rychlost stahování dat je podle tarifu 512 Kbps (64 KB) nebo 1 Mbps (128 KB). V našem testu byl samozřejmě rychlejší tarif a musím říci, že mě nad očekávání příjemně překvapil. Vždy, když jsem stahoval data z dobře dostupného serveru (přetížené servery mohou data posílat pomaleji a i s 10 Mbps připojením je prostě budete stahovat pomalu), jsem dosahoval průměrně rychlosti stahování od 103 KB (824 Kbps) výše, a nebylo výjimkou ani dosažení maximální hranice 128 KB (1 Mbps). Mnohem důležitějším parametrem při běžném prohlížení internetových stránek a nebo hraní on-line her je ale doba odezvy (čas, za který se vrátí vyžádaná informace - důležité pro rychlost stahování webů s mnoha prvky, obrázky atp.). U 4G se doba odezvy v testu pohybovala v rozmezí 73 až 104 ms (pro srovnání např. u EDGE jde o hodnotu kolem 1500 ms). Pro běžné "brouzdání" internetem využijete maximální rychlost stahování opravdu jen nárazově, ale právě doba odezvy oproti EDGE výrazně ovlivňuje výsledný dojem uživatele z rychlosti prohlížení webu. Podstatně také ovlivňuje kvalitu aplikací, které lze s EDGE provozovat jen obtížně či spíše vůbec (hraní her po síti, telefonování po síti a dokonce i videokonferenci lze s 4G provozovat bez obtíží). Maximální rychlost pak oceníte např. při stahování aktualizací programů nebo sledování on-line videa. Za jednu hodinu lze teoreticky stáhnout až cca 460 MB. V praxi např. 23,8 MB trvalo stáhnout 3 m 15 s. Příjemné je, že rychlost datového toku nijak výrazně nekolísala ani při stahování např. 426 MB velkém souboru, který byl stažen za 58 minut.

Mobilita
Externí modem má rozměry 120 x 84 x 30 mm a váží 250 g. Jeho přeprava je tedy velice snadnou záležitostí. Uvážíte-li navíc, že může být napájen přes USB, stačí brát s modemem jen USB kabel bez potřeby externího zdroje.

Externí nebo interní?
V nabídce společnosti T-mobile je i PCMCIA řešení modemu. Jak jsem ale napsal v úvodu, je dle mého soudu paradoxně lepší externí modem. PCMCIA modem zasunutý v notebooku poměrně hodně vyčnívá, takže je stejně třeba ho většinou při přepravě vyjmout. Druhým, a dle mého soudu podstatnějším důvodem, je upozornění v návodu na standardy FCC, dle kterých má být pracující modem ve vzdálenosti minimálně 20 cm od osob vyskytujících se v jeho okolí. S USB kabelem lze této vzdálenosti dosáhnout mnohem snadněji, naproti tomu s PCMCIA řešením této vzdálenosti nelze dosáhnout, pokud nepřipojíte k notebooku externí klávesnici (jinak se může stát, že má uživatel ruku položenou přímo na radiovém vysílači - PCMCIA konektor bývá umístěn převážně na jednom z boků notebooku).

Komu se může hodit
4G od T-mobile je vhodnou volbou pro uživatele notebooků, kteří nechtějí být vázáni na kabely nebo je pro ně EDGE příliš pomalé na prohlížení stránek. Špatná zpráva pro mimopražské je, že pokrytí signálem je prozatím jen v hlavním městě. Podle informací T-mobile bude v první polovině roku 2006 služba rozšířena také do menších měst (nad 10 tisíc obyvatel). V polovině roku má být pokryto více než 50 procent populace.

Klady a zápory
+ nízká doba odezvy
+ zajímavé rychlosti

- pokrytí prozatím jen v Praze
- jednoúčelové zařízení (vedle telefonu potřebujete další přístroj)

Příslušenství

Diskuse