RECENZE: Acer Aspire 5020 - první Turion - v našem TESTu

2. 6. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Aspire 5020 (5024WLMi) je nesporně zajímavým notebookem. Za cenu 35000 Kč bez DPH nabízí velice solidní výbavu včetně výkonné grafické karty a "lepšího" displeje, především je to však první notebook s procesorem AMD Turion 64. Také Vás zajímá je-li lepší než Centrino?

Acer Aspire 5020 - první Turion - v našem TESTu

(NOTEBOOK.cz opět jako první redakce v ČR uvádí recenzi nového modelu notebooku s novou technologií.)

Základní popis
Notebook je se svým designem Folio velice podobný všem současným Acerům. Jeho zaoblené tělo je tvořené kombinací hladkého stříbrného a poněkud hrubšího černého plastu.

Drtivá většina periferií notebooku (3x USB, FireWire, infraport, čtečka karet, PCMCIA a S-Video) je vměstnána na jeho levé straně. Napravo potom najdeme "pouze" slot-in optickou mechaniku. Toto řešení se mi obecně nejeví jako úplně nejvhodnější, neboť při manipulaci s CD poněkud překáží pravákům případná externí myš. Porty modemu, sítě a D-Sub najdeme (pro nové Acery) poněkud netradičně na zadní straně notebooku, společně se čtvrtým USB. Jeho přítomnost mě mile překvapila, protože představuje asi nejrozumnější řešení pro zmíněnou externí USB myš - v případě praváků již není třeba honit kabel okolo celého notebooku zleva a nebo nepřekáží její konektor připojený přímo napravo jako u velké části současných modelů.

Indikační diody jsou příjemně veliké a i dobře viditelné. NumLock a CapsLock společně s indikací práce disku se nacházejí na pracovní ploše přímo před displejem, stejně tak jako veliké tlačítko power oznamující chod notebooku svícením. Stav baterie a zapnutí notebooku oznamují také dvě drobné diody na čele notebooku.

Rozměrné víko displeje je jištěné pouze jediným zámečkem uprostřed, takže se dá otevřít jednou rukou. Manipulace s ním je tužší, ale zase perfektně drží v dané poloze.

Nejožehavější otázka notebooku s novým procesorem AMD Turion 64 je jeho mobilita. Bohužel však v jeho útrobách se nachází méně úsporná varianta tohoto procesoru s potřebou většího chlazení (viz níže), takže mobilita není nikterak oslnivá, pouze průměrná - notebook totiž váží 3.07 kg. Jeho rozměry však jsou sympatické a jsou dány pouze velikostí displeje a výškou optické mechaniky - 363 x 278 x 24/32,9 mm. Notebook tedy není zbytečně větší kvůli použití účinnějšího chlazení. Zdroj je průměrně veliký, s výkonem 90W - což je ve srovnání s Centrino notebooky také o něco více.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je stejná jako u všech nových modelů Acer Aspire. Velikosti kláves ani jejich rozvržení toho nelze příliš vytýkat - mezerník i Backspace, časté slabiny notebookových klávesnic, jsou příjemné velikosti; Enter je dvojřádkový a nechybí samostatná tlačítka pro Home, End, PageUp a PageDown, tvořící svislou řadu na pravém kraji klávesnice. Tlačítko Fn je až druhé zleva (hodnotím kladně). Jediné, co mi poněkud překáží, jsou nové klávesy € a \$, umístěné v bloku s kurzorovými šipkami.

Klávesnice je klasicky česná, s bílými popiskami hlavních funkcí a světle modrými popiskami funkcí dostupných v kombinaci s klávesou fn. Vše je dobře čitelné.

Mezi klávesnicí a displejem se nachází běžná tlačítka pro rychlé spuštění poštovního klienta, webového prohlížeče, tlačítko pro Acer eManager (bohužel neobsahuje rozšířenou možnost nastavení spotřeby jako nové Centrino modely od Aceru) a jedno uživatelsky definovatelné tlačítko. Stejně jako indikační diody, se kterými tvoří jednu řadu, jsou i tyto klávesy příjemně veliké - narozdíl od jiných modelů od Aceru. K ovládání Wi-Fi a Bluetooth slouží podlouhlá tlačítka s funkcí indikačních diod v čele notebooku.

Pro polohování slouží rozměrný širokoúhlý touchpad, umístěný mírně excentricky vlevo. Touchpad má klasická dvě tlačítka a čtyřsměrné rolovací tlačítko uprostřed.

Hlavní HW parametry
Notebook je založen na čipsetu ATI RADEON Xpress 200 (RS480) + SB400, který přináší sběrnici PCI-Express i pro notebooky s procesory od AMD. Čipset je určen pro všechny stolní i mobilní AMD se sběrnicí HyperTransport do 1GHz.

Nejzajímavější částí celého systému však je bezpochyby jeho procesor AMD Turion ML-34, protože se jedná o vůbec první notebook vybavený tímto čipem. Turion 64 je pokusem AMD o přímou konkurenci skvělému Intel Pentium M, které dominuje současnému mobilnímu světu. Vychází z poslední revize Athlonu 64 a navíc má ještě nižší spotřebu - 35W v případě varianty ML a 25W v případě verze MT. Aspire 5024WLMi bohužel disponuje levnější variantou s vyšší spotřebou, a proto jej nemůžeme postavit "přímo" proti Pentiu M. Od svého předchůdce i konkurenta se také liší podporou multimediálních instrukcí SSE3; jinak se jedná o procesor VELMI podobný právě mobile Athlonu 64. V čem se však AMD poučilo od předchozích dob, je marketing. AMD nový procesor označilo poutavým logem Turion 64 technology, a jelikož si narozdíl od Intelu vlastní čipsety a síťové karty nevyrábí, tak alespoň certifikuje produkty ostatních výrobců za účelem stejného cíle - aby lidé kupovali notebooky s dotyčným logem proto, že budou mít jistotu výkonného, ale přitom vysoce úsporného a spolehlivého notebooku s bezdrátovou konektivitou.

Zmiňovaná varianta - Turion 64 ML-34 - pracuje na frekvenci 1.8GHz a disponuje 1MB L2 cache - to jsou hodnoty blízké Mobile Athlonu 64 2800+ (1.8GHz, 512KB L2); stejně jako Athlon 64 i on disponuje 64-bit (SingleChannel) paměťovým řadičem DDR-400, 64-bit instrukcemi a technologií PowerNOW pro dynamickou změnu frekvence a pracovního napětí dle potřeby. V našich testech dosáhl tento procesor cca 19500 bodů při benchmarku CPU, což přibližně odpovídá 2GHz Pentiu M (!), avšak za 1.8GHz Mobile Athlonem 64 2800+ poněkud zaostává (21500). V benchmarcích FPU a MMX si vedli Turion ML-34 a Athlon 64 2800+ naprosto identicky. Výkonnostně uzavírá tento procesor první desítku našeho žebříčku všech doposud měřených notebooků.

Notebook je vybaven 512MB operační paměti typu DDR-333. Jak je však u Aceru zvykem, jedná se o 2 moduly po 256MB, takže případné další rozšiřování je poněkud krkolomné - oba paměťové sloty jsou totiž již obsazeny. V testu výkonu dokázaly paměti přenést 1074MB/s, což je hodnota nepatrně nižší, než u Athlonu 64 2800+ se stejným typem a konfigurací pamětí (1189MB/s), ale i tak poměrně dobrá pro většinu běžných aplikací.

Pevný disk Hitachi TravelStar 80GN (konkrétně IC25N080ATMR04-0) sice disponuje nadprůměrnou kapacitou 80GB, avšak jeho rychlost otáčení činí pouze základních 4200 ot/min; jedná se o další vlastnost společnou téměř všem notebookům značky Acer. Disk zachraňuje 8MB veliký buffer; jeho přenosová rychlost díky němu činí průměrných 84.11MB/s a průměrná přístupová doba činí (na 4200 ot disk solidních) 17.75 ms.

Velmi sympatická je optická mechanika PIONEER DVD-RW DVR-K04RA. Krom toho, že se jedná o vypalovačku DVD+/-RW DL (tedy schopnou zápisu i na dvouvrstvé disky s kapacitou 8.5GB), je tato mechanika typu slot-in - tedy štěrbinová bez výsuvného šuplíčku (podobně jako u Acer Ferrari 3400).

Komunikační rozhraní Aspire 5024 je na dnešní dobu standardní, u multimediálního notebooku bych pouze vytkl nepřítomnost adaptéru Bluetooth - ten se přeci jen hodí zejména pro spojení s mobilním telefonem. Jinak zde nalezneme jak modem, tak Wi-Fi (b/g v podání Broadcomu) a i Gigabit Ethernet.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Nepřehlédnutelným mezi většinou notebooků jeho cenové kategorie činí Aspire 5020 jeho displej. Ten je širokoúhlý, s úhlopříčkou 15.4" a rozlišením WXGA (1280x800). Disponuje však technologií Acer CrystalBrite - vysoce leštěnou fólií na povrchu. Díky tomu jsou jeho barvy znatelně ostřejší a sytější než u běžných LCD; daní je ovšem větší lesk displeje především na přímém světle.

Dalším skvostem je grafická karta; jedná se totiž o to nejvýkonnější, co můžeme v běžných (ne velikých DTR) noteboocích nalézt - ATI Mobility Radeon X700 vybavený 128MB vlastní videopaměti (oceňuji, že tentokrát Acer nešetřil a nedal jen 64 MB jako u některých jiných modelů). To, že je tato PCI-Express grafická karta s osmi (!) pixel pipelines pěkně výkonná, jsme mohli poznat již u několika různých notebooků. Ani nyní nezklamala - 14965 bodů ve starém 3D Marku 2001 patří na páté místo našeho žebříčku stejně jako 5497 bodů v 3D Marku 03. V 3D Marku 05 dosáhl systém skóre 2169 bodů.

Zajímavé však je, že se jedná o mírně (cca 5-10%) nižší výkony, než jaké jsme naměřili u různých jiných notebooků se stejnou grafikou kartou. Frekvence grafického čipu byla ve všech případech stejná (357MHz), videopamětí přibližně také (340+/-10 MHz). Vinu na tom pravděpodobně ponese buďto nižší paměťová prostupnost u Turionu 64, a nebo čipová sada ATI; situaci nezachránila ani (u mobilního procesoru unikátní) podpora multimediálních instrukcí SSE3.
I tak je však notebook po grafické stránce velmi výkonný a směle může provozovat všechny současné 3D hry. Na běžnou práci a zábavu (dokumenty, internet, foto, video) po grafické stránce samozřejmě stačí bez potíží.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Apire 5024WLMi je multimediálním notebookem se vším všudy. Kvalitní displej je citelně znát při prohlížení fotografií, hraní her a nebo sledování videa; z periferií nechybí FireWire pro připojení digitální videokamery a nebo čtečka paměťových karet 6-v-1 (SM/MS/MS-Pro/MMC/SD/xD-Picture card). Konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu jsou přímo na čelním panelu, neobsahují však digitální S/PDIF. Potěší přítomnost integrovaného mikrofonu, která vůbec není samozřejmosti.

Reproduktory, umístěné již tradičně v čele notebooku, sice díky své velikosti nepodávají kdovíjak přesvědčivý výkon (především co se týče podání basů), jedná se však o běžný standard. Navíc netrpí žádnými neduhy při vyšší hlasitosti (drnčení, praskání a pod.).

Chlazení a provozní hluk
Na zahřívání a chlazení notebooku s prvním "opravdu mobilním Athlonem" jsme se opravdu těšili; díky použití levnější varianty procesoru (viz výše) ovšem nejsou výsledky nikterak průlomové.

Vstup pro chladící vzduch je jediný, bohužel klasicky zespodu notebooku (u jeho levého zadního rohu). To značně komplikuje práci na měkké podložce a nebo na klíně, avšak stejně tak je na tom 90% současných notebooků. Výstupy ohřátého vzduchu jsou v zadní části levého boku a na zadním straně notebooku, což oceňuji - při výkonnostní zátěži (např. hraní her) nepálí horký vzduch ruku s myší u pravého boku notebooku. Hlučnost ventilátoru potom hodnotím taktéž dobře - při normálním provozu pracují téměř neslyšně. Při veliké zátěži (kdy se pochopitelně jejich otáčky razantně zvýší) již může hukot někoho rušit, ale zvuk hry na něj dá snadno zapomenout.

Poněkud horší je však zahřívání notebooku. To je při zátěži opravdu dosti vysoké, zejména co se týká touchpadu a opěry pro levou ruku. Je to sice snesitelné, avšak je to podstatně více, než bývá běžné u notebooků s procesory Pentium M. Zajímavé by bylo vyzkoušet variantu Turionu s 25W.

Baterie
Baterie typu Li-ion má průměrnou kapacitu 4400mAh, což stačilo prvnímu notebooku s Turionem na 3h a 44 min. provozu v našem standardním* redakčnm testu. Tato hodnota je vzhledem k použití výkonné grafiky a "hladovější" varianty Turionu (35W) více než zajímavá. I přes všechna tvrzení Intelu a výrobců notebooků dopadl nejeden Centrino notebook s výkonnou grafikou v našem redakčním testu znatelně hůře.

Závěr
Acer Aspire 5020 je výkonný multimediální notebook, který se hodí pro běžnou práci i náročné 3D hry. Jeho mobilita je mezi notebooky s velkým displejem průměrná - lze denně převážet mezi domovem a prací/školou. Za příznivou cenu 34.990 Kč je momentálně nabízena jediná konfigurace 5024WLMi, která vedle výkonného procesoru a grafiky disponuje více než solidní výbavou včetně Gigabit LAN a velmi pěkného displeje. Chybí snad jen Bluetooth. Operačním systémem jsou Windows XP Home Edition. Stejně jako na všechny notebooky Acer se i na něj vztahuje jednoletá záruční lhůta pro firmy (dvouletá pro fyzické osoby nepodnikatele). Záruku lze za příplatek prodloužit až na 3 roky.

Klady a zápory:
+ poměr cena/výkon
+ kvalitní displej
+ výkonná grafická karta ATI Mobility Radeon X700

- vyšší zahřívání při vytížení
- chlazení pouze zespodu

Pod čarou:
Sice se jednalo o první notebook s novým procesorem AMD Turion 64, avšak ze série ML s vyšší spotřebou (35W). Tento procesor se tedy nedá přímo srovnávat s klasickými Pentium M, na to budeme muset počkat na nějaký notebook s Turionem 64 ze série MT se spotřebou 25W. Doufejme, že se dočkáme. Výsledky testů baterie dopadly již zde zajímavě.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Acer Aspire 5020 (5024WLMi)

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:46:51 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Krátké zprávy - Nejmenší externí DVD vypalovačka:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • Nejmenší externí DVD vypalovačka:
  • <P>To, že někdo přijde na trh s externí DVD vypalovačkou dnes asi nikoho neohromí. Plextor ale přišel s takovou, kterou označuje za nejmenší na světě a navíc je napájena přes USB, takže takový ideál cestovatelů.</P>:
  • <P>Model PX-608CU slibuje stejné funkce, na jaké jsme zvyklí u optických mechanik uvnitř notebooků, tedy přehrávání a vypalování všech typů CD a DVD. Rychlost vypalování DVD bude: 4x DVD (+/-)R DL, 8x DVD (+/-)R, 8x DVD+RW; 6x DVD-RW a 5x DVD-RAM. Navíc má celý přístroj hmotnost 250g, jeho rozměry jsou pouze 137,1mm x 143,1mm x 15,9mm a díky hospodárnému nakládání s elektrickou energií má při vypalování DVD-R 8x spotřebu 4,8W.</P>
  • <P><i>Zdroj: EverythingUSB a Laptop Logic</i><BR>
  • Vladimír Dutka:
  • </P>:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse