RECENZE: Fujitsu Siemens Computers Lifebook E8020 - nové Centrino (Sonoma) v TESTu!

19. 1. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Nový čipset, procesor a především FSB 533, PCI Express a SATA řadič. To jsou nejdůležitější parametry nové Intel Centrino sady označované jako Sonoma. To vše obsahuje i nový Lifebook E8020 od Fujitsu Siemens Computers. Intel dnes oficiálně uvádní nové Centrino (Sonoma) na trh a redakce NOTEBOOK.cz dnes přináší první test v ČR.

Fujitsu Siemens Computers Lifebook E8020 - nové Centrino (Sonoma) v TESTu!

Popis vzhledu a ergonomie jsme již popsali v naší předchozí recenzi Fujitsu Siemens Lifebook E8010 - PS2 žije (z vnějšku totožný s modelem E8020).

Dnes se tedy budeme věnovat především "vnitřnostem" a věcem s tím spojeným. Jednalo se o testovací vzorek, který prozatím nebyl zcela doladěn do prodejní podoby, ale i tak jsme zjistili již několik zajímavých věcí.

Hlavní HW parametry
Sonoma. To je nejpodstatnější slovo, kolem kterého se točí celý hardware testovaného Lifebooku. Během uplynulých let jsme měli možnost vidět a srovnávat spousty notebooků označených logem Intel Centrino. Dosavadní sada Centrino už nějaký ten pátek na trhu je a tak logicky přichází inovace tří hlavních komponent (procesor, čipová sada a bezdrátová síťová karta) pod kódovým označením Sonoma, která se k nám dostává poprvé právě v Lifebooku E8020.

Nejzajímavější součástí je čipová sada Intel 915PM, která nahradila starší čipset Intel 855. Intel 915 (kódové označení Alviso) totiž podporuje řadu nových technologií: novější procesory Pentium M s 533MHz systémovou sběrnicí (oproti starší 400MHz); paměti DDR do frekvence 400 MHz a především DDR2 do 533MHz, navíc jak v klasickém jednokanálovém, tak i v dvoukanálovém zapojení (v druhém případě se data ukládají i čtou z obou paměťových modulů zároveň a paměťový subsystém tudíž disponuje dvojnásobnou datovou propustností, což zvyšuje výkon celého notebooku především v náročných multimédiích a práci s grafikou - např. ve hrách). Mezi další toužebně očekávané nové technologie patří podpora vysokorychlostní sběrnice PCI-Express jak pro grafickou kartu (jsou tedy potenciálně použitelné výměnné grafické karty v modulech nVidia MXM a nebo ATI Axiom), tak i pro ostatní interní zařízení. Intel 915M by měl přinést i zvýšení výdrže provozu notebooku na baterie, neboť obsahuje nové technologie pro úsporu energie - například vypínání paměťových modulů v případě jejich nečinnosti.

Testovací Lifebook byl po hardwarové stránce vybaven vskutku královsky: osazen byl vůbec nejvýkonnějším procesorem Pentium M s maximální pracovní frekvencí 2.13 GHz; navíc s novou revizí jádra Dothan (označenou C0, stávající je B1) s již zmíněnu 533MHz systémovou sběrnicí. V našich výkonnostních testech byla znát především (na Pentium M) vysoká taktovací frekvence procesoru; dle testu CPU se jedná o osmý nejvýkonnější procesor našich žebříčků, v testech FPU a MMX se pohyboval v druhé desítce. Oproti starším verzím jádra Dothan s 400MHz FSB jsme zaznamenali pouze drobný výkonnostní rozdíl odpovídající navýšení frekvence procesoru (bez vlivu FSB).

Operační paměť byla opravdovou lahůdkou: 1GB 533MHz DDR2 SDRAM s časováním CL4; jednoduše řečeno nejlepší a nejrychlejší možná konfigurace a ještě s takovou kapacitou. Jediným kazem na kráse byl fakt, že ač se jednalo o dva 512 MB moduly, paměť pracovala pouze na jednom kanálu a nevyužila plně možností dvoukanálového zapojení (viz výše). V testu datové propustnosti přenesla 1335 MB/s, což je čtvrtá nejvyšší hodnota naměřená v redakci NOTEBOOK.cz! Dva nejvyšší výsledky navíc pocházejí od DTR notebooků se stolními dvoukanálovými řadiči neoptimalizovanými na spotřebu, ale na výkon, takže se v praxi jedná o druhý nejrychlejší výsledek paměťového testu. S aktivní funkcí Dual Channel by zřejmě výsledky byly znatelně lepší, ne-li doposud nejlepší. To by podle slov výrobce mohl vyřešit BIOS, který v testovaném předprodejním vzorku ještě nebyl zcela doladěn.

Pevný disk FUJITSU MHT2080BH má kapacitu 80GB a i zde přišly ke slovu nové technologie - disk již totiž není připojen přes starý řadič IDE s maximální teoretickou přenosovou rychlostí 133MB/s (Parellel-ATA), ale přes Serial-ATA s přenosovou rychlostí do 150MB/s. Rozdíl v číslech nevypadá nikterak drasticky; praxe je, stejně jako u stolních disků jiná. I přes nepříliš neobvyklé (byť vysoce nadprůměrné) výkonnostní parametry disku (5400 ot/min, 8MB cache) dosáhl největší přenosové rychlosti v historii testů Notebook.cz - 91.17 MB/s. Přístupová doba 18.35 byla "pouze" vysoce nadprůměrná. Výkon SATA disku byl při práci velmi příjemně znát - notebook byl subjektivně podstatně živější než různé v redakci testované notebooky s IDE disky.

Jelikož v pořádném notebooku musí být i pořádná optická mechanika, je jí u Lifebook E8020 NEC DVD+-RW ND-6500A, která umí zapisovat téměř na všechno, včetně 8.5 GB DVD disků Dual Layer (dvouvrstvých). Navíc dle specifikací výrobce zapisuje pekelně rychle - 24x na CD-R, 8x na DVD+/-R a 2.4x na DVD+R DL. Rychlosti přepisu jsou také vysoké - 16x pro CD-RW a 4x pro DVD+/-RW.

Zajímavá je situace u komunikačních periferií: zde najdeme již samozřejmý 56kb/s faxmodem a (u tak "nadupaného" notebooku) očekávanou Gigabitovou síťovou kartu. Bezdrátovým adaptérem však je stará známá Intel PRO/Wireless 2200BG; slibovanou novou verzi Wi-Fi adaptéru s podporou všech tří bezdrátových standardů (a/b/g) zde tedy nenajdeme. Dle slov Intelu budou notebooky se sadou Sonoma zpočátku volitelně disponovat právě touto nebo inovovanou (a/b/g) kartou. Upřímně řečeno, se standardem 802.11a se stejně v praxi asi jen tak nesetkáme, takže nás to nemusí mrzet. Integrovaný adaptér Bluetooth je volitelou součástí.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Grafika
Grafickou kartou je ATI Mobility Radeon X600 s 64MB videopaměti připojená pomocí sběrnice PCI-Express x16. Jedná se o současný nadprůměr, který více než dobře postačuje pro zaměření tohoto managerského notebooku. Zpracuje s přehledem všechny dokumenty, internet foto i video a navíc si s ní lze užít i 3D hry. Díky rychlé paměti RAM, výkonnému procesoru a faktu, že videopaměť běžela na (u notebooku velice slušných) efektivních 500MHz, dosáhl Lifebook skvělých výsledků ve starších multimediálních testech: 11759 bodů v 3D Mark 2001 (třetí místo našeho žebříčku), 3055 bodů v 3D Mark 03 (druhé místo; díky rychlé sběrnici PCI-Express suverénně nejrychlejší mezi 64MB grafikami). V aktuálním a velmi náročném 3D Mark 05 to bylo již jen 821 bodů. Ještě lepším výsledkům by zcela jistě pomohl dvojnásobek vidopaměti tedy 128 MB.

Výkony jsou plně postačující pro jakýkoliv běžný provoz a zcela vyhovuje svému managerskému zaměření. Ve hrách by mohl FSC Lifebook E8020 být silnější použitím výkonnějšího grafického chipu s větší videopamětí, ale tím už se dostáváme k modelu Celsius H, který se rovněž chystá v inovované verzi a zde bude i lepší grafika (základ bude identický s E8020).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Chlazení a provozní hluk
Kvalita chlazení je i zde zachována na vysoké úrovni (ostatně jako u většiny testovaných Lifebooků). Notebook, respektive jeho větráčky chlazení, pracují velmi tiše i když běží oba (CPU a grafika). Na pracovní ploše je teplo nejvíce cítit na okrajích notebooku vedle klávesnice, kde jsou výdechy teplého vzduchu. Teplo je jen zlehka cítit na klávesnici a v podstatě vůbec pod klávesnicí (opěry pro ruce), takže práce s notebookem je v tomto ohledu bezproblémová. Na spodní straně notebooku je samozřejmě teplo podstatně vyšší především v oblasti pamětí, ale i tak je spíše snesitelné (do ruky nepálí).

Baterie
Baterie s udanou kapacitou 4800 mAh udržela v našem standardním* redakčním testu pracovat po dobu 2 hodin a 36 minut. To není hodnota oslňující, ale je třeba brát v úvahu, že se jedná o testovací vzorek, navíc vybavený nejvýkonnější variantou procesoru, výkonnou grafickou kartou (výkonnější než novou integrovanou od Intelu) a velkým displejem s velkým rozlišením. Tvrzení Intelu o nižší spotřebě potvrdí nebo vyvrátí až test notebooku s méně "hladovou" grafikou a v konečné prodejní verzi.

Závěr
Testovaný Lifebook E8020 od Fujitsu Siemens Computers byl sice "jen" testovacím vzorkem, ale už dokázal svou sílu, i když nad některými výsledky je třeba přimhouřit oko. Každopádně se ukázal velký potenciál, který snad bude možno v nejbližší době naplno využívat. Rozhodně se máme na co těšit.


Josef Šonka, Viktor Péder

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Fujitsu Siemens Coputers Lifebook E8020

další foto viz recenze Lifebook E8010

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Coputers Lifebook E8020 (předprodejní vzorek)
  • Instalovaný procesor: Pentium M 770 2.13 GHz (Dothan, 2 MB L2, FSB 533 MHz)
  • RAM (MB): 1GB DDR2-533, CL4 (2x 512 MB)
  • HDD (GB): 80 (Fujitsu MHT2080 SATA, 5400 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW DL (NEC ND-6500A)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozliąení: 1400 x 1050
  • Video: ATi Mobility Radeon X600, 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 b/g, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 4800 mAh / 2 hod 36 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, COM, LPT, PS2, 1x ExpressCard, 1x PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, CardReader SD/MMC
  • Rozměry: 333 x 285 x 35-37 mm
  • Hmotnost (kg): 3
Recenze

Diskuse