RECENZE: HP Compaq nx6125 - datový trezor

8. 9. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hron

S mobilními procesory AMD se v poslední době doslova roztrhl pytel. Dnes tu máme další povedený notebook, tentokráte od velmi známého výrobce HP. Středně velký model Compaq nx6125 s vahou pod 3 kg se může pochlubit střízlivým a elegantním designem, možností zabezpečení dat pomocí biometrického senzoru otisků prstů a cenou začínající od 19.980 Kč bez DPH.

HP Compaq nx6125 - datový trezor

Základní popis
Pokud spatříte novinku v obchodě, jistě vás okouzlí svou elegancí a uhlazeným stylem. Velikost celého počítače je 328 x 267 x 31 mm a váha se ustálila na příjemné hodnotě 2,72 kg. Co se týče mobility, představuje tento model lepší průměr. Jeho tělo je vyrobeno z kvalitního plastu v kombinaci antracitově šedé a černé barvy. Konstrukce působí velmi kvalitně, nikde nic nevrže a vše ukázkově lícuje. Vzhled oživuje logo výrobce na víku displeje, které je dostatečně odolné vůči prohybům.

Umístění portů má na starost především levá strana přístroje, na které nalezneme kromě dvou portů USB i výstup na externí monitor a port FireWire. Hned vedle se nachází klasické konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu a také slot pro PCMCIA karty typu II a slot ExpressCard (54). K zakrytí zde slouží záslepky, což mi nepřijde moc praktické.

Další skupinka portů se nachází na zadní straně přístroje – jeden port USB, výstup S-Video a zdířka LAN adaptéru. Modem připojíte na právé straně hned vedle optické mechaniky. Poslední strana, tedy přední, nabídne čtečku paměťových karet SD-MS/Pro-SM-XD, pomocí níž lze počítač zabezpečit na úrovni BIOSu, a mřížky integrovaných reproduktorů. Navíc se zde nachází i čtyři indikační diody, které jsou dostatečně viditelné. Vespod se pak nachází dva konektory pro připojení dokovací stanice a přídavné baterie.

Víko notebooku je zajištěno jen jednou pojistkou, což usnadňuje manipulaci s ním. Kloub klade přiměřený odpor a dovoluje displej sklopit o něco málo více než 180 stupňů. Displej zabírá drtivou většinu plochy, nevyužitou spodní část zdobí logo výrobce a otvor integrovaného mikrofonu. Jeho citlivost je dostatečná, jen pozor na zpětnou odezvu od reproduktorů.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je vyvedena v černé barvě s bílými popisky, funkce dostupné přes klávesu Fn jsou pak zvýrazněny modrou barvou. Obě barvy jsou dobře čitelné za všech běžných světelných podmínek. Klávesnice zabírá větší část celkové užitné plochy, má pravidelný obdélníkový tvar, ze kterého vybočuje pouze podsunutá skupinka kurzorových kláves, které se tak lépe ovládají. Horní řada je tvořena funkčními klávesami F1 až F12 rozdělenými do čtyřčlenných skupinek. Poslední čtveřici tvoří klávesy scroll, pause, Ins a Del, které v sobě skrývají i další funkce přístupné přes zmiňovanou Fn klávesu. Klasická čtveřice obligátních kláves k pohybu v dokumentech (Home, PgUp, PgDn, End) našla své místo ve sloupci na pravém okraji klávesnice a HP se tak přidalo k většinovému designovému proudu ostatních výrobců (většina dosavadních modelů HP i včetně příbuzného nx6120 má tyto klávesy umístěné ve skupince v pravém horním rohu klávesnice tak, jako to bývá u klasických PC klávesnic).

Nad klávesnicí se nachází šest tlačítek – tři pro ovládání hlasitosti, jedno pro zapnutí/vypnutí bezdrátových sítí a jedno konfigurovatelná ke spouštění prezentací. Poslední vyvolá pouze konfigurační program této skupinky kláves nazvané Quick Launch. Tlačítko bezdrátových sítí lze nakonfigurovat tak, aby zapínalo Wi-Fi adaptér či adaptér Bluetooth, případně oba naráz. Při zapnutí je klávesa opatřena modrou kontrolkou. Oranžově pak svítí klávesa pro vypnutí zvuku – samozřejmě jen po její aktivaci. Vlevo nahoře nalezneme tlačítko pro vypnutí či zapnutí celého systému opatřené též kontrolní diodou, tentokráte zelenou – ta v režimu spánku bliká.

Pod klávesnicovým blokem budete mít dostatek místa na podepření zápěstí, přibližně uprostřed je umístěn dvoutlačítkový touchpad se scrollovací zónou. Nejzajímavější prvek tvoří biometrický senzor otisků prstů, který vám umožní přihlašování do systému pomocí jednoznačné identifikace. Jeho konfigurace je velmi jednoduchá, v balení naleznete názorný návod pro jeho použití. Je ale škoda, že nelze pomocí tohoto prvku zabezpečit systém na úrovni BIOSu.

Hlavní HW parametry
Konfigurace testovaného produktu s kódovým označením PY416EA dostala do vínku čipset ATI Radeon Xpress 200. Jádro pak tvoří procesor AMD Turion64 ML-34 taktovaný na 1,8 GHz s 64 kB L1 cache a 1MB L2 cache. Jeho výkony jsou skutečně velmi dobré, v testu se mu podařilo bez pár bodů dosáhnout na Intel Pentium M 760 2,13 GHz a dostat se tak do první desítky procesorů testovaných v naší redakci. Levnější konfigurace modelu nx6125 jsou nabízeny i s procesorem AMD Sempron.

Co se týče paměti, nalezneme zde osazen jeden ze dvou slotů a to modulem od firmy Hyundai typu DDR-333 a velikosti 512 MB. Velikost paměti lze rozšířit až na 2 GB. V testu dosáhla přenosová rychlost paměti na hodnotu 1024 MB/s, což ji řadí do lepšího průměru. Počítejte ale s dostupností menší části operační paměti z důvodu sdílení pro grafický čip (až 128MB viz níže).

Pevný disk Seagate Momentus 5400.2 (ST9808211A) se chlubí v naší konfiguraci kapacitou 80 GB, v nabídce je samozřejmě možné zvolit i varianty 60 či 40 GB. Využívá rozhraní ATA-6 a plotny dokáže roztočit rychlostí 5400 rpm. V redakčních testech se s hodnotami přenosové rychlosti 81,32 MB řadí spíše k horšímu průměru, ale přístupová doba 16,63 ms naopak patří k tomu nejlepšímu, co v naší redakci bylo naměřeno, a notebook se tak dostává do první desítky.

Budete-li chtít zálohovat data na CD či DVD, poslouží vám k tomu duální vypalovací mechanika DVD+/-RW (HL-DT-ST DVD-RW GWA-4082N). Ta vám umožní vypalovat data na DVD disky skutečně velké množství dat, což se hodí především pro korporátní použití. Mechanika neměla problém se čtením jakéhokoli média. Nejlevnejší varianta modelu Compaq nx6125 obsahuje mechaniku DVD/CD-RW.

Síťové okolí je dostupné především díky gigabitové ethernet kartě Broadcom, stejný výrobce dodal i WiFi adaptér podporující specifikace standardu 802.11 b,g. Především k pohodlnému užívání periferií se bude hodit i technologie Bluetooth řešená modulem od samotného výrobce ntebooku.

Displej a grafika
Displej je na první pohled jiný než u většiny současných notebooků. Po rozevření se na vás rozzáří vysoce kontrastní LCD s úhlopříčkou 15“ a maximálním rozlišením 1400 x 1050 obrazových bodů, což umožňuje snadnější rozložení pracovních oken a zobrazení více informací najednou. Je dostatečně čitelný i na přímém slunečním světle, stále je ale co zlepšovat. Zřejmě daní za vyšší kontrast je odlišné řešení podsvícení, které působí chvílemi nerovnoměrně, což je nejvíce patrné na spodním okraji displeje.

Grafický čip ATI Mobility Radeon X300 používá ke své práci sdílenou operační paměť. V BIOSu lze nastavit automatické přidělování úaměti nebo pevné hodnoty 32, 64 nebo až maximálně použitelných 128 MB. Jedná se o cenově příznivé řešení. V běžných výkonnostních testech dosáhl notebook hodnot srovnatelných s integrovaným řešením Intel používaným v poslední sadě Centrino (Sonoma). Konkrétní hodnoty jsou pro 3D Marku 2001SE 4145b, v novější verzi 2003 pak 1079 a poslední verze 2005 ukazuje výsledek 520 bodů, což je díky vyspělejším technologiím cca 2x lepší než u Intelu, ale stále je to málo na nejnovější 3D hry. Takové hodnoty naznačují, že přístroj je předurčen především pro běžnou práci s dokumenty a internetem, problém nebude ani s přehráváním videa a zpracováním fotografií z dovolené. Ve chvílích volna si můžete zahrát i hry, ale u 3D jen ty, které používají starší a méně náročné technologie.

Multimedia
Pro poslech hudby je připraven systém postavený na zvukové kartě ATI SB400 využívající standardu AC\xB497 ve spojení s reproduktory na přední straně přístroje. Ty se vyznačují poměrně věrným přednesem jak v oblasti vysokých, tak nízkých tónů. Dokonce ani při nejvyšší hlasitosti a poměrně náročné hudbě si nikterak „nestěžují“ a zvuk je stále stejně čistý. Výtku bych naopak směroval k řešení ovládání hlasitosti – máte sice na výběr ze dvou druhů ovládání (s či bez klávesy Fn), stále se ale jedná o ovládání pomocí softwarového zázemí, které je často potlačeno ve hrách.

Na vnitřní části víka naleznete již zmiňovaný integrovaný mikrofon. Jeho funkčnost jsem vyzkoušel ve spojení s mobilním telefonem a využití možnosti uskutečnění hovoru přes Bluetooth. V případě, že máte nahlas i druhou stranu (nevyužijete sluchátka), dochází logicky ke zpětné vazbě. Navíc citlivost mikrofonu nebyla zcela dostačující, je ale možné že došlo k útlumu signálu jinde. Pro internetové komunikační programy se ale integrace takového zařízení velmi hodí, navíc se jedná o příjemnou maličkost vzhledem ke stále se rozrůstající popularitě internetové telefonie.

Velmi vítám i integrovanou čtečku paměťových karet, o které jsem se zmiňoval již v základním popisu. Nejen že se jedná o praktickou pomůcku díky rozšíření paměťových karet, ale také o vítané příslušenství pro zabezpečení počítače. Hewlett Packard přichází totiž s možností zabezpečení vašeho PC pomocí paměťové karty již na nejvyšší úrovni BIOSu, což ve spojení s integrovaným senzorem otisků prstů dělá z tohoto modelu velmi vhodného kandidáta na uchovávání důvěrných dat.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení systému zajišťuje klasický větráček, který se při běžné práci spouští jen když teplotní senzor uzná za vhodné. Hlasitost větráčku při běžné práci není nikterak obtěžující, troufnu si tvrdit, že si jeho spuštění povětšinou ani nevšimnete, dokud se neroztočí opravdu naplno, ale to je jen zřídka např. při testování pomocí banchmarků, kdy se notebook patřičně „zapotil“ a teplý vzduch byl odváděn z těla přístroje bez přestání. Výstup chlazení naleznete na levé straně notebooku a musím uznat, že odvod tepla je vyřešen skutečně ukázkově. Tělo počítače se při delší práci sice zahřeje vlevo na klávesnici nad výdechem chlazení, ale i tak je teplota spíše nízká.Na zbytku povrchu pracovní plochy neucítíte téměř nic. Při práci na klíně vás bude tento kousek jen příjemně hřát.

Baterie
K napájení systému je připravena 6ti článková Li-Ion baterie s udanou kapacitou 4800 mAh a jmenovitým napětím 10,8 V. Nachází se vzadu vespod a tvoří přímo viditelnou část těla přístroje, proto je její uchycení řešeno velmi důmyslně pomocí dvou na sobě nezávislých zámků, což při potřebě výměny znesnadňuje manipulaci. Ve standardním* redakčním testu vydržela napájet systém 3h 54m, což je dobrá hodnota srovnatelná i s tzv. Centrino notebooky.

Příslušenství
Firma HP Compaq dodává tento model vybavený systémem Windows XP Professional Second Edition, v balení dostanete i celé Recovery DVD včetně všech utilit a obslužných prográmků. Sympatické je, že od výrobce je celá dostupná sada ovladačů a utilit i přímo na disku, tudíž pokud nepotřebujete o cca 4 GB více místa na disku, obejdete se bez jinak cenného DVD a lze provést velmi rychlou záchranu vzniklých problému kdykoli a kdekoli.

Závěr
HP Compaq nx6125 je určen především pro práci v kanceláři, doma nebo i na cestách, kde pohodlně zpracuje dokumenty a internet. K tomu nabízí solidní výkon a reprezentativní vzhled. Pro bezpečnější a snadnější přihlašování uživatele je zde integrován biometrický snímač otisků prstů. Díky příjemným rozměrům a váze 2,7 kg jej lze denně bez problému převážet mezi prací/školou a domovem a nebude ani problém brát jej častěji na obchodní schůzky. Ve chvílích volna bez problému přehraje video nebo zpracuje digitální fotografie s pomocí čtečky paměťových karet. Zahrajete si na něm i hry s 2D grafikou nebo středně náročnou 3D animací. Základní model lze získat v ceně od 19.980,- Kč a nejvybavenější varianta je o rovných 16 tis. dražší (ceny v době uvedení recenze). Základní záruka je 1 rok pro firmy a podnikatele s možností rozšíření na 2 roky včetně služby vyzvednutí a následného doručení opraveného přístroje. Fyzické osoby nepodnikatelé mají ze zákona základní záruku 2 roky.

Klady a zápory
+ biometrický senzor otisků prstů
+ možnost zabezpečení pomocí paměťové karty
+ střídmý a elegantní design

- senzorem otisků prstů nelze ochránit BIOS a spuštění OS

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie HP Compaq nx6125

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nx6125 (PY416EA#AKB)
  • Instalovaný procesor: Turion64 ML-34+, 1.8 GHz
  • Chipset: ATI MOBILITY RADEON Xpress 200
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 80 (Seagate Momentus 5400.2, ATA-100, 5400 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW DL (HL-DT-ST DVD-RW GWA-4082N)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400 x 1050
  • Video: ATI Mobility Radeon X300, do 128MB sdílená
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuk: AC'97 kompatibbilní, stereo repro
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolovací ploška
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 3 hod 54 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x S-Video out, 3x USB 2.0, 1x video out, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital, 1x (SM) SmartMedia, 1x XD
  • Rozměry: 328 x 267 x 31/35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,72
Recenze

Diskuse