RECENZE: Umax VisionBook 7000WSX - přenosná stíhačka

28. 4. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Tento velmi těžký notebook s cenou začínající na 60.000 bez DPH je nabitý všemi současnými technologiemi, disponuje možností osazení dvojicí disků nebo optických mechanik a především - je neuvěřitelně výkonný. To je však vykoupeno nebývale vysokou hlučností notebooku, který za provozu připomíná malou turbínu.

Umax VisionBook 7000WSX - přenosná stíhačka

(NOTEBOOK.cz opět jako první redakce v ČR uvádí recenzi nového modelu notebooku.)

Základní popis
VisionBook 7000WSX je menším a přenosnějším příbuzným obřího 9000WSX, který byl v našich testech nedávno. Oproti němu je však vybaven širokoúhlým 15.4" displejem, takže rozměry notebooku jsou velmi podobné běžným širokoúhlým modelům (360x292x37 mm)- až na výšku, díky které vypadá jako dva notebooky na sobě. Překvapení však přichází ve chvíli, kdy notebook zvedneme - s hmotností 4.5kg se opravdu nedá dlouho udržet a nedá se ani příliš přenášet. Malou mobilitu ještě podtrhuje obrovský zdroj s výkonem 180W. Notebook viditelně není stavěn na mobilitu, ale na výkon.

Bytelné tělo notebooku je z plastů elegantně kombinujících šedivou a černou barvu. Optická mechanika je bohužel na pravé straně, což pravákům koliduje při práci s případnou externí myší. Příjemné je naopak rozložení USB portů - dva z nich se nacházejí napravo, takže jsou velmi dostupné (zbylé dva jsou tradičně vzadu). VisionBook 7000WSX je vybaven kompletní nabídkou rozhraní včetně těch již vzácných: sériového, paralelního a PS/2. Jako jeden z mála notebooků také disponuje konektorem DVI (digitálním rozhraním pro monitor).

Skosenému čelu dominuje multimediální panel s dlouhým stavovým displejem. Ten ukazuje např. stav zámků klávesnice (Caps / Scroll / Num Lock) nebo baterie v podobě malých symbolů. Také neustále zobrazuje čas velkými a modře svítícími čísly, které nejdou přehlédnout ani ve dne, ale v šeru mohou působit rušivě (oslňovat). Občas by se hodilo, pokud by hodiny šlo vypnout např. v BIOSu. Stav Wi-Fi, Bluetooth a pevného disku indikují drobné diody na pracovní ploše poblíž LCD.

K odemčení víka displeje jištěného dvojicí zámečků je zapotřebí větší síly; notebook však není přitom třeba přidržovat na stole (jak je tomu u řady lehkých modelů), neboť se z něj díky své hmotnosti bezpečně nehne.

Klávesnice a ovládací prvky
Ke klávesnici nemám výhrad, snad jen Enter by mohl být větší (dvouřádkový). Jinak je její rozložení bez vady - levé Ctrl je první klávesou zleva, Shifty i mezerník jsou dostatečně veliké, kurzorové šipky jsou pro přehlednost mírně odsunuty od hlavní části. Klávesy jsou černé barvy s dobře viditelnými bílými a oranžovými (v případě funkcí s Fn) popisky.

Díky rozměrnějšímu tělu notebooku je dost místa na opěry pro ruce, jsou však nepříjemně vysoko (kvůli zmiňované výšce notebooku). Pracovní ploše vévodí ohromný zakulacený (!) touchpad s dvěma tlačítky a sympatickým kolečkem pro scrollování.

Nad klávesnicí je pětice kulatých stříbrných tlačítek rychlého spuštění/aktivaci (Wi-Fi, Bluetooth, webový browser apod.) a modře podsvícený Power.

Hlavní HW parametry
Notebook je postaven převážně na stolních, velmi výkonných a velice topících komponentech - odtud také plyne jeho veliká hmotnost. Základem systému je kvalitní stolní čipová sada Intel 915P podporující procesory Intel Pentium 4 s 800MHz FSB. Čipset disponuje sběrnicí PCI-Express, dvoukanálovým řadičem pamětí DDR2 i DDR, integrovanou zvukovou kartou 7+1 a diskovým řadičem SATA.

Testovaný model byl vybaven pekelně rychlým procesorem Intel Pentium 4 HT s frekvencí 3.6GHz, jádrem Prescott, 1MB L2 cache a 800MHz FSB. Jedná se o nejvýkonnější CPU testované v naší redakci! Bohužel se jedná také o nejvíce topící procesor (115W ztrátového tepla; pro srovnání - Pentium M má kolem 27W), což se odráží na konstrukci a chlazení notebooku. Na ventilátorech je velmi dobře slyšet, když je procesor vytížen. VisonBook lze pořídit ještě s 3.2GHz procesorem, který vyjde o 6000 Kč bez DPH levněji.

Operační paměť testovaného modelu měla kapacitu 512MB a šlo o paměť typu DDR-333. Notebook nevyužívá ani možnosti dvoukanálového řadiče, ani DDR2 - bohužel. I tak však činí naměřená přenosová rychlost 1484MB/s a především díky silnému stolnímu čipsetu zaujímá VisionBook 7000WSX skvělé 4. místo našeho žebříčku.

Pevný disk Western Digital Scorpio (WDC WD800VE-00HDT0) v testovaném kuse disponuje kapacitou 80GB a rozhraním IDE. Přes jeho poměrně dobré parametry (5400 ot/min, 8MB buffer) se první WD disk v našich testech nepředvedl nikterak výjimečně: přenosová rychlost 81.03MB/s patří k horšímu průměru, přístupová doba 17.96 je lehce nadprůměrná. Notebook je možné vybavit i diskem s rozhraním SATA (prozatím obtížně dostupné), což je velmi sympatické. Nadto disponuje výměnnou šachtou, kterou lze osadit mj.i druhým pevným diskem - maximální kapacita disků VisionBooku činí 2x 100GB! Disky bohužel není možné hardwarově spojit do pole RAID.

Optická mechanika je typu DVD+/-RW, jmenovitě TOSHIBA CD/DVDW SD-R6472. Dle údajů výrobce umí zapisovat na disky DVD+/-R velmi slušnou rychlostí 8x, DVD+/-RW přepisuje 4x, na CD-R zapisuje 24x a CD-RW přepis zvládá 10x. Zajímavá je možnost druhé optické mechaniky v již zmiňované výměnné šachtě.

Jak se dá čekat, notebook je vybaven kompletní výbavou síťových rozhraní - modemem, Gigabitovou síťovou kartou, 802.11b bezdrátovým adaptérem i Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej notebooku je širokoúhlý, s tradiční úhlopříčkou 15.4". Disponuje však příjemně vysokým rozlišením WSXGA+ (1680x1050). Kvalita jeho obrazu je nadprůměrná, především co se kontrastu týká. Zajímavá, avšak dle mého názoru ne příliš šťastná, je myšlenka použití širokoúhlého displeje na herním notebooku; širokoúhlé LCD jsou sice v módě, drtivá většina her je však nepodporuje, a tak jsou na nich buď nepřirozeně roztažené do šířky, a nebo je kolem obrazu černý rám (to v případě, že uživatel vypne možnost roztažení obrazu o nižším rozlišení na celý displej). Hráč toto musí přehlédnout nebo doufat, že stále více her bude podporovat širokoúhlý obraz.

Největší perlou notebooku je bezesporu jeho grafická karta: jedná se totiž o ATI Mobility Radeon X800, jednu z nejlepších mobilních karet dneška. Grafika je připojená přes sběrnici PCI-Express a navíc disponuje 256MB GDDR3 videopaměti. GPU má plných 12 pixel pipeline, čímž také připomíná desktopový high-end. A když k tomu připočteme ještě její vysokou frekvenci (460MHz jádro i paměti), dostáváme suverénně nejvýkonnější testovanou mobilní grafiku na světě (nepočítáme-li GeForce Go6800 Ultra, existující pouze papírově). Gigantický grafický výkon v řeči čísel:

  • 3D Mark 2001: 20115 bodů (suverénně 1.místo našeho žebříčku, druhá ATI X700 má 16830 bodů)
  • 3D Mark 03: 9860 bodů (suverénně 1.místo, druhá GeForce Go6800 má 7234 bodů)
  • 3D Mark 05: 4335 bodů (suverénně 1.místo, druhá GeForce Go6800 má pouze 2786 bodů!)

Tento ohromující výkon celého notebooku ospravedlňuje jeho hmotnost i hlučnost; Umax VisionBook 7000WSX je pravým multimediálním dělem a přenosnou herní stanicí. Díky obrovskému náskoku před jakoukoliv konkurencí bude na hry stačit ještě dost dlouho, což se dnes nedá říci jen tak o něčem. Na jakoukoliv běžnou práci s textem, videem a podobně grafika stačí samozřejmě bez jakýchkoliv problémů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Kromě standardních zvukových portů disponuje VisionBook také digitálním SPDIF výstupem. K největším zajímavostem notebooku však patří 6 (!) reproduktorů - po páru v bocích notebooku, pod displejem a tradičně v čele. Jejich zvukový projev však není příliš dobrý - hrají totiž dosti vysoko a zkresleně. Reproduktory doplňuje integrovaný mikrofon umístěný vpravo od klávesnice.

Jak již bylo zmíněno, notebook disponuje na svém čele multimediálním panelem; pomocí něj se dá přehrávat hudební CD i při vypnutém PC (bez nutnosti bootování OS), ale to je tak všechno. Při běhu systému nefunguje a nedá se tedy využít pro ovládání Media Playeru a nebo ovládání hlasitosti, jak by se od něj dalo očekávat; to je veliká škoda.

V levém boku je čtečka paměťových karet 3 v 1 (MS/SD/MMC).

Jako již dost notebooků Umax má i VisionBook 700WSX ve víku integrovanou jednoduchou webovou kameru. Přiložený software zvládá i ukládání záznamu v různých formátech na disk.

Na víku displeje by se dle originálního výrobce (Clevo) měl nacházet 1.8" displej, který je schopen zobrazovat např. uživatelem dané logo. Přestože byl notebook vybaven i patřičným softwarem, tak displej chyběl a místo něj víku vévodí veliká nálepka s univerzálním nápisem "Notebook". Dle slov Umaxu tímto displejem nový VisionBook zatím disponovat nebude.

Velmi sympatickou vlastností je možnost vybavit VisionBook 7000WSX integrovaným TV Tunerem; šasí notebooku je na tuto volbu připraveno a disponuje i konektorem na externí anténu. Modul by měl stát cca 3900,- Kč, ale s jeho dovozem se prozatím nepočítá.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení VisionBooku 700WXC je kapitola sama pro sebe. Protože je notebook vybaven "velmi horkým" stolním procesorem (ztrátové teplo 115W!), neúsporným stolním čipsetem a nadto velmi výkonnou (i tepelně) grafickou kartou, je jasné, že chladící systém nebude ledajaký. O přívod vzduchu se stará čtveřice opravdu rozměrných otvorů na spodku notebooku, ohřátý vzduch je vyveden velikými průduchy v jeho zadní části.

Chlazení je velmi efektivní a ani při dlouhodobé zátěži není notebook nikterak horký - drtivá většina povrchu zůstává chladná, výjimkou je pouze dosti teplý pravý bok a nepatrně teplejší plocha opěry pro pravou ruku. Největší daní účinného chlazení však je obrovská hlučnost ventilátorů. I v klidovém stavu je notebook dosti hlučný a při jakékoliv zátěži se jeho nepříjemně vysoký zvuk ještě podstatně zesílí; připomíná pak leteckou turbínu a nebo fén (i když tak silný naštěstí není ;-) . Konstruktéři si byli této slabiny pochopitelně vědomi, a tak se ventilátory velmi rychle přizpůsobují zátěži systému a otáčejí se pouze minimální nutnou rychlostí. To má však za následek nepravidelná kolísání hluku, které na něj ještě více upozorní. Při sledování filmu a nebo hraní her je tedy nutné významně zvýšit hlasitost reproduktorů, aby hukot ventilátorů překřičely; zvuky v pozadí a různé detaily však i tak neuslyšíte. Většina hráčů však stejně spíše použije sluchátka, takže je tato hlučnost nemusí příliš trápit.

Na klíně se s notebookem nedá pracovat vůbec - jednak by se překryly "životně důležité" chladící otvory, jednak je teplota pravého boku spodku notebooku nepříjemně vysoká a nakonec i samotná hmotnost VisionBooku je na to příliš veliká.

Baterie
I přes zmíněnou obrovskou spotřebu komponent a z toho vyplívající hmotnost notebooku se však výrobce evidentně nevzdal ambicí na mobilitu; velkou část jeho spodku totiž zabírá ohromná baterie s vysoce nadprůměrnou kapacitou 6600mAh. V našem standardním* testu udržela hladový notebook při životě 1h 24m. Její případná výměna je jednoduchá - jištěná je dvojicí zámků, které zůstávají v dané poloze a stačí k tomu tedy jediná ruka. V případě potřeby lze přidat druhou baterii do výměnné šachty, kde je standardně umístěna disketová mechanika (FDD).

BIOS
BIOS je přístupný klasicky, po stisku tlačítka F2 při startu notebooku. Nabízí poměrně dost voleb a je velmi podobný BIOSům stolních základních desek (koneckonců většina komponent je také stolních).

Závěr
Umax VisionBook 7000WSX je přenosná herní stanice a tuto roli zvládá dokonale. Obrovským výkonem procesoru i grafiky může směle konkurovat nejnadupanějším desktopům, což je u notebooku naprosto nevídané, a zaručuje, že svou roli bude dobře plnit. Za výkon však platí cenou, je velmi těžký a především hlučný. Testovaná konfigurace stála k 25.4.05 59.990Kč bez DPH a UMAX poskytuje na notebook dvouletou záruční lhůtu.

Klady a zápory:
+ obrovský výkon (CPU, grafika)
+ možnost použití 2 disků
+ široká výbava portů, vč. DVI

- hmotnost
- velmi vysoká hlučnost

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Umax VisionBook 7000WSX

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Umax VisionBook 7000WSX
  • Instalovaný procesor: Pentium 4 HT 560 3.6 GHz
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 80 (Western Digital Scorpio WD800VE-00HDT0, ATA-100, 5400 otáček)
  • DVD: DVD+/-RW (TOSHIBA CD/DVDW SD-R6472)
  • LCD: TFT 15,4"
  • LCD rozlišení: 1680 x 1050 (širokoúhlé)
  • Video: ATi Mobility Radeon X800, 256MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 6600 mAh / 1 hod 24 min
  • Rozhraní: 4x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x COM, 1x DVI, 1x Floppy disc, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x LPT, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x PS2, 1x SPDIF, 1x S-Video out, 4x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 360 x 292 x 37 mm
  • Hmotnost (kg): 4.5
  • Doporučená cena: 59.990,- Kč bez DPH (26.04.2005)
Recenze

Diskuse