RECENZE: Lenovo YOGA 730-13IKB - zmodernizovaných 13.3'', konvertibilní notebook pro práci i zábavu

19. 10. 2018 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Chlazení a provozní hluk

Lenovo YOGA 730-13IKB - chlazení se dvěma ventilátory a jednou heatpipe
Lenovo YOGA 730-13IKB - chlazení se dvěma ventilátory a jednou heatpipe

Chlazení bylo oproti generaci 720 přepracované. Model 730 dostal jiné ventilátory, mají větší lopatky a menší střed. Schází mi přímé srovnání, ale řekl bych, že pískavý zvuk se malinko ztišil, bohužel tu ale stále je, při maximálních otáčkách. Heatpipe už je jediná, vede přes procesor k oběma ventilátorům, teoreticky by to mělo být lepší řešení, protože se teplo rovnoměrněji rozvádí na obě strany, je možno rychleji chladit. Změnila se i vnější podoba výdechu chlazení (žebrování), stále je na zadní straně notebooku, aktuálně jsou zde ale dva menší samostatné otvory.

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, video)

Prohřátí notebook je rovnoměrné, jak na ploše pod klávesnici a touchpadu, tak na samotné klávesnici, kde je teplo trochu cítit, ale na nízké úrovni, stále příjemné pro práci. Notebook pracuje téměř bezhlučně, po přiložení ucha na základnu je slyšet, že se ventilátory pomalu otáčejí. Hluk se zvýší, jen pokud je dočasně potřeba více výkonu, např. při spouštění aplikací uživatelem nebo pokud se na pozadí automaticky kontrolují aktualizace atp.

  • touchpad: 28 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 28 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 28 °C
  • klávesnice vlevo: 32 °C
  • klávesnice vpravo: 32 °C
  • spodek maximum: 33 °C (v okolí žebrování chlazení)
  • výdech chlazení: 32 °C
  • napájecí adaptér: 28 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

Zvukový projev ventilátorů je zřetelný i při okolním ruchu. Proudění vzduchu je bohužel stále doprovázeno pískavými zvuky, které mohou po čase rušit. Teplota pod klávesnicí je stále stabilní, pocitově spíše studená. Výrazněji se prohřeje klávesnice, více od stran ke středu, stále je ale dobře použitelná. Na spodku notebooku je více tepla u zadního okraje uprostřed, s notebook lze tedy při vysoké zátěži pracovat i na klíně, je ovšem třeba si dávat pozor, aby do notebooku mohlo proudit co nejvíce vzduchu.

  • touchpad: 29 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 29 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 29 °C
  • klávesnice vlevo: 38 °C
  • klávesnice vpravo: 39 °C
  • spodek maximum: 40 °C (uprostřed zadní části notebooku)
  • výdech chlazení: 41 °C
  • napájecí adaptér: 33 °C

teplota okolí při měření: 25 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo hodnoty)

Vytížení jednoho jádra CPU

Lenovo YOGA 730-13IKB - graf teplot a frekvencí - vytížení jednoho jádra procesoru
Lenovo YOGA 730-13IKB - graf teplot a frekvencí - vytížení jednoho jádra procesoru

Procesor dokáže dlouhodobě běžet na maximální turbo frekvenci 3.4 GHz. V úplném tichu jsou ventilátory slyšet, proudění vzduchu vydává lehce pískavý zvuk, který se dá lépe vydržet při okolním ruchu. Teplota jádra nepřesáhne 77 °C.

Vytížení všech logických jader CPU

Lenovo YOGA 730-13IKB - graf teplot a frekvencí - vytížení všech jader procesoru
Lenovo YOGA 730-13IKB - graf teplot a frekvencí - vytížení všech jader procesoru

Procesor dokáže prvních několik vteřin pracovat na maximální frekvenci 3.4 GHz, po dosažení mezní teploty se roztočí ventilátory naplno (jsou slyšet i při okolním ruchu v místnosti) a začnou notebook postupně chladit, pozvolna klesá i pracovní frekvence. Jakmile se procesor ochladí přibližně na 70 °C a frekvence přejde na cca 2.4 GHz, začne v cyklech (viz graf) opět stoupat a klesat výkon až na cca 2.8 GHz, při teplotě 80°C nastává vrchol pro další fázi chlazení.

Vytížení CPU + 3D GPU

Lenovo YOGA 730-13IKB - graf teplot a frekvencí - CPU + GPU
Lenovo YOGA 730-13IKB - graf teplot a frekvencí - CPU + GPU

Po první půlminutě dosáhne procesor mezní teploty a jeho takt padne až na 1.3 GHz, dlouhodobě se pak pohybuje mezi 1.1 až 1.3 GHz. Upřednostňován je výkon grafického jádra, jehož takt se pohybuje mezi cca 850 MHz až skoro maximum 1.1 GHz. Ventilátory pracují podobně jako při multi-core vytížení. Teplota procesoru se dlouhodobě drží pod hranicí 70 °C.

Recenze

Diskuse