RECENZE: MSI Titan GT77 HX 13V - 17.3'' s nejnovějším procesorem Intel Core i9 a grafikou RTX 4090

7. 3. 2023 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Chlazení a provozní hluk

Jak bylo již výše zmíněno, neboť je to jasně patrné i navenek, hned na první pohled, MSI u tohoto notebooku klade důraz na výkon chlazení, proto jsou v notebooku 4 ventilátory (2 větší + 2 menší), které nasávají vzduch ze spodku notebooku a odvádí jej dozadu a na boky. Chování ventilátorů lze nastavit v aplikaci MSI Center nebo kdykoli pohotově zapnout na maximum pomocí klávesové zkratky Fn + šipka nahoru.

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, sledování videa)

Ventilátory pracují v nízkých otáčkách a jsou slyšet jen v úplně tichém prostředí. Pracovní plocha je lehce prohřátá, především v oblasti klávesnice a nad ní. Měření jsem prováděl v režimu ''Super Battery'' s vypnutou dedikovanou grafikou.


(fotky termokamery: pracovní plocha, zadek notebooku, spodek notebooku, napájecí zdroj)

hodina provozu - vysoká zátěž (CPU + GPU)

Notebook je prohřátý na stejných místech, o něco více, ale stále přijatelně. Ventilátory pracují neustále na vysokých otáčkách, jsou zřetelně slyšet i v hlučnějším prostředí. V úplném tichu, může být, časem, jejich hlasitost nepříjemná, i když je jejich projev spíše kultivovaný (hlasité proudění vzduchu bez projevů vysokých tónů). Měřeno v režimu ''Smart Auto (AI)'' s aktivními oběma grafikami.


(fotky termokamery: pracovní plocha, zadek notebooku, spodek notebooku, napájecí zdroj)

Vytížení jednoho jádra CPU

Jedno jádro dokáže poměrně stabilně pracovat kolem maximální frekvence. Měřeno v režimu ''Smart Auto (AI)'' s aktivními oběma grafikami.

Vytížení všech logických jader CPU

Vytížení všech jader se dlouhodobě ustálí na kolem frekvence 4 GHz. Měřeno v režimu ''Smart Auto (AI)'' s aktivními oběma grafikami.

Vytížení části CPU + 3D GPU - 1

Takt procesoru výrazně poskakuje, minimum je kolem 4 GHz. Grafické jádro jede stabilně, zjevně má přednost, procesor je puštěn do vyšších frekvencí, jen pokud je jeho teplota dostatečně nízko. Měřeno v režimu ''Smart Auto (AI)'' s aktivními oběma grafikami.

[U|Vytížení části CPU + 3D GPU - 2]

Takt procesoru se stabilně drží kolem hodnoty 4 GHz, grafické jádro lehce pod 2 GHz. Měřeno v režimu maximálního výkonu s aktivací výhradně dedikovaného grafického čipu a jeho přetaktováním (i video pamětí) +200 Hz. Systém se chová stabilně za velmi přijatelných teplot.

teplota okolí při měření: 22 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo výsledky)

Recenze

Diskuse