ATi Mobility Radeon X300 - levně a efektivně

4. 3. 2005 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Lukáš Rákosník

I nejslabší člen nové řady PCI-Express mobilních grafických karet od ATi si jistě zaslouží naši pozornost. Mobility Radeon X300 je sice určen pro levná grafická řešení notebooků, ale svým výkonem v porovnání s předchozí generací grafik rozhodně nezklame.

ATi Mobility Radeon X300 - levně a efektivně

Kanadský výrobce tak stále posiluje svoji vedoucí pozici na trhu, vydobytou řadou Mobility Radeon 9xxx. MR X300 je firemním nástupcem modelu ATi Mobility Radeon 9200 v low-endovém segmentu, oproti 9200 však přináší X300 několik podstatných změn. Tou nejpodstatnější je změna komunikačního rozhraní mezi grafickým čipem a ostatními komponenty: místo dnes již ustupující sběrnice AGP operuje grafika se sběrnicí PCI-Express, která umožňuje až dvojnásobnou propustnost přenášených dat oproti AGP.

Mobility Radeon X300 je derivátem desktopové grafické karty - Radeonu X300 uvedené na trh koncem září 2004, dva měsíce před uvedením MR X300. Desktopový Radeon X300 se do dějin světa IT zapsal tím, že jako první grafické jádro vůbec byl vyroben 110nm technologií. Stejně je tomu i u verze pro notebooky. V důsledku zmenšení výrobního procesu se sníží spotřeba energie a zmenší se i rozměry jádra, čímž se uspoří drahý materiál pro výrobu čipů a zlepší se možnosti chlazení čipu, pro oblast notebooků více než důležité.

ATi bude čip MR X300 dodávat na trh ve třech verzích: samostatný grafický čip bez lokální grafické paměti, grafický čip s integrovanou 32MB grafickou pamětí a grafický čip s integrovanou 64MB pamětí. Na výrobci notebooku pak bude záviset rozhodnutí, zda grafiku zabuduje do notebooku podle svého uvážení, nebo zda nabídne v notebooku pro použití grafiky AXIOM rozhraní (formát PCI-Express sběrnice pro notebooky, prosazovaný firmou ATi, více viz. článek ATi přichází s vlastním řešením PCI Express pro notebooky).

32MB nebo 64MB DDR grafické paměti může někomu na první pohled připadat u nové karty nedostačující, ovšem opak je pravdou. ATi vybavila MR X300 technologií HyperMemory, která umožňuje sdílet grafickému jádru karty systémovou operační paměť. Tato technologie pracuje na principu využití vysoké obousměrné propustnosti PCI-E sběrnice, s pomocí inteligentního algoritmu alokuje grafická data do systémové operační paměti RAM, takže grafická karta nemusí obsahovat tolik vlastní VRAM paměti. Ve výsledku se tedy grafika vybavená pouze 32MB vlastní VRAM může díky HyperMemory chovat, jako kdyby byla vybavena 128MB VRAM. U notebooků tak HyperMemory vede ke snížení výrobních nákladů při zachování solidního výkonu. (podobnou technologii používá nVIDIA pod názvem TurboCache pro grafický chip GeForce Go 6200).

ATi Mobility Radeon X300 je vybaven 4 pixel pipelines (stejně jako konkurent od nVidie - GeForce Go 6200, tolik pipelines měla i předchozí generace MR 9200) a 2 vertex pipelines. Co se frekvencí grafického jádra a pamětí týká, čip bude pracovat na taktu 350MHz a paměti na taktech 300MHz, duální RAMDAC (digitálně-analogový převodník, který převádí digitální data karty na analogový výstupní signál) pak na obvyklé frekvenci 400MHz. Jádro operuje na 64-bitovém rozhraní.

Výborné možnosti úspory energie, nabízené výrobní technologií jádra, ATi ještě dále vylepšuje technologií PowerPlay 5.0, která dokáže regulovat napětí a frekvenci grafického čipu podle potřeb spouštěných aplikací a rovnoměrně rozdělovat zátěž mezi procesor a grafiku. Utilita VARI-BRIGHT, která je součástí PowerPlay, umí navíc uspořit nějaký ten watt i u displeje notebooku, u nějž v závislosti na vnějších světelných podmínkách ovládá jas a obnovovací frekvenci.

O výslednou kvalitu obrazu na displeji se starají utility jako např. SMOOTHVISION 2.1 (vyhlazování obrazu na LCD monitorech) nebo LCD Enhancement Engine (zajišťuje kvalitní zobrazení i na displejích s WUXGA 1920x1200 nebo až QXGA 2048x1536 rozlišením). Technologie FULLSTREAM podporuje hardwarovou akceleraci při přehrávání filmů na DVD, nebo při přehrávání jiného videa ve formátu MPEG.

Díky programu SMARTSHADER HD podporuje tato grafická karta DirectX 9.0b Shader Model 2, stejně jako ostatní mobilní PCI-E karty od ATi (zde ATi trochu pokulhává za nVidií, která u svých mobilních grafik již nabízí podporu DirectX 9.0c Shader Model 3). Případné zamrznutí grafického procesoru řeší utilita VPU Recover II, která dokáže restartovat ovladače grafiky a tím zabránit spadnutí celého systému.

Využití Mobility Radeon X300 ve svých noteboocích již ohlásila řada výrobců jako např. HP, Dell, Arima, LG, NEC a HP. Toshiba rovněž nabídne MR X300 ve svých noteboocích, konkrétně model Satellite M40 by měl být v ČR uveden právě v březnu 2005.

Hlavním přínosem Mobility Radeonu X300 budou malé rozměry čipu, nízká spotřeba energie a dobrá možnost chlazení, to vše za příznivou cenu low-endové karty. Svým výkonem v pohodě zvládne běžné kancelářské aplikace, problém nebude mít ani s přehráváním a editací videozáznamů. Při běžném rozlišení zvládne i novější hry, i když zážitek z hraní nebude takový, jako při použití high-endové grafiky. Díky rozměrům můžeme Mobility Radeon X300 očekávat v celém spektru notebooků, od ultralehkých po desktop replacement systémy.

Technologie

Diskuse