Notebooky v roce 2010

6. 1. 2010 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Josef Šonka

Ani v letošním roce nehodlají výrobci technologií pro notebooky spát, a tak se můžeme těšit na řadu novinek. Čeká nás vlna integrace, která má potenciál posunout mobilní počítače kupředu podobně, jako se to povedlo například dvoujádrovým procesorům. Pojďme se na očekávané novinky podívat.

Notebooky v roce 2010

GPU se stěhuje k CPU

GPGPUPo létech praxe běžného modelu trojice čipů (procesor – northrbridge s paměťovým řadičem a případným integrovaným grafickým jádrem – southbridge s řadiči periferií, jako jsou disky či USB) se jak u mini notebooků, tak i u velkých notebooků dočkáme pouze dvou z nich. V procesoru totiž bude integrován jak paměťový řadič (u Intelu nyní nově, u AMD běžná praxe mnoha let), tak nově i integrované grafické jádro. Celkovým výsledkem tak bude úspora (energetická a i výrobní) a také vyšší výkon vyplývající z větší integrace, takže se máme na co těšit.

Škoda pro AMD, že to nakonec bude Intel, kdo s tím mezi běžné notebooky přijde jako první – bylo to totiž právě AMD, které jako první začalo o GPGPU mluvit a svého času hodlalo uvést "AMD Fusion" do konce roku 2008.

Core i7, i5, i3

rodina Intel Core i7, i5 a i3

Intel začátkem roku opět uvede na trh novou sadu Centrino "Calpella". Tentokrát se bude po letech jednat o daleko větší změnu, než jen nový čipset či rychlejší FSB procesorů. Po nesmělém uvedení mobilních Core i7 procesorů bez běžně prodávaného mobilního čipsetu v loňském roce přibudou Core i5 a Core i3 s jádrem Arrandale. Tyto procesory přinesou nejen vyšší integraci v podobě GPU a paměťového řadiče přímo u CPU, ale také zajímavé funkce jako je Turbo Boost (automatické přetaktování výkonově vytížených výpočetních jader a podtaktování zbylých, aby bylo zachováno celkové TDP procesoru).

Více se můžete dočíst v našem článku "Procesory Intel 'Arrandale' - dostupnější Nehalem"

Atom Pineview

Intel AtomI mini notebooky půjdou se současným trendem "kdo nemá grafiku v CPU, není in". Platforma Intel Pine Trail tak disponuje novým procesorem Atom 'Pineview', který krom paměťového řadiče má obsahovat také superúsporné (a superpomalé) grafické jádro GMA 500 či zatím nepříliš známé GMA X3150. Právě grafické jádro může být trnem v oku mnoha uživatelů, neboť GMA 500 je mnohonásobně pomalejší než stávající stařičké GMA 950 použité ve většině mini notebooků, a GMA X3150 také není žádný výkonnostní přeborník. Na druhou stranu díky novému výrobnímu procesu bude celá platforma ještě úspornější, o což jde u mini notebooků především.

16:9 i v businessu

16:9 LCD v business notebookuNa loňský rok jsme předpovídali nástup formátu 16:9 i mezi business notebooky, což se u řady modelů nakonec opravdu (bohužel) vyplnilo. Díky velkému tlaku výrobců LCD panelů se tento formát tlačí i do business sféry a obávám se, že tento rok bude tím posledním, kdy budou ještě nějaký čas v prodeji 16:10 displeje ve větším měřítku. Jedním příkladem za všechny budiž nové ThinkPady T510 a W510, které již na začátku roku přichází s poměrem stran 16:9 – a přitom jsou ThinkPady známy svým extrémně konzervativním postojem k tomuto druhu inovací (i když i zde se časy mění). Takže: připravte si sidebary, naučte se používat dvojice oken vedle sebe anebo se jen dívejte na filmy. Vítejte ve světě, kde je téměř každý LCD ve formátu 16:9.

Více AMD

AMDToto patří spíše do kategorie zbožných přání, než mezi reálné prognostiky. Ačkoliv na straně AMD v mnoha případech stojí technologie (první běžný 64-bit procesor, použití paměťového řadiče v procesoru, návrh GPGPU), nic to zjevně nezmůže proti rozjeté mašinerii Intelu. A tak je to právě Intel, který jako první přichází s mobilními procesory s GPGPU postavenými na architektuře Nehalem, která je v principu až podezřele podobná dva roky starým desktopovým procesorům AMD Phenom. Na mobilní Phenomy si musíme počkat do poloviny tohoto roku, GPGPU řešení od AMD má být až za rok. Snad...

AMD by potenciálně mohlo zahrozit s platformou Congo, která by mohla dobře konkurovat Intel Atom či CULV. Stejně jako Intel Atom je totiž levná a relativně úsporná, navíc však disponuje tím, co konkurentovi chybí: výkonem. A to jak grafickým (díky lepšímu integrovanému grafickému čipu), tak i procesorovým (díky dvoujádrovému procesoru Athlon Neo X2). AMD samo směruje Congo kamsi mezi Atom a CULV.

Sníží se počet velkých hráčů?

čeká nás méně výrobcůMezi velké hráče je trh již řadu let rozdělen poměrně stabilně. Občas se však karty promíchají vlivem různých akvizic, z nichž dosud největšími byly fůze HP a Compaq v roce 2002 anebo prodej divize osobních počítačů americké společnosti IBM čínskému Lenovu. V současné době mají největší podíl na trhu HP a Acer, za kterými s dlouhým odstupem zaostává Dell. To by údajně rád změnil Asustek, prý pošilhávající po mobilní divizi japonské Toshiby. Pokud by se nejednalo pouze o spekulace a Asusteku by se skutečně podařilo Toshibu koupit, tak by přeskočil Dell a dostal by se do těsné blízkosti vedoucí dvojice. Zda se to Asusteku letos podaří se necháme překvapit; Asustek i Toshiba tuto informaci popírají.

Nové technologie displejů

OLEDKlasické TN displeje dominují notebookům i mini notebookům již řadu let a dlouho to vypadalo, že je hned tak něco neohrozí. V posledních letech se změnila pouze technologie podsvícení z katodové trubice na LED, ale tím výčet přínosných změn končí. V tomto roce se však již chystá reálné použití především u mini notebooků a tabletů OLED displejů, které přinesou nejen lepší barevné podání a tenčí profily, ale i další snižování spotřeby energie – a to se hodí vždy, protože displej se na celkové spotřebě notebooku podílí i 50%.

Širší použití SSD

SSDAčkoliv je diskům na bázi paměťových čipů (SSD) již několik let po sobě předpovídána zářivá budoucnost a brzké nahrazení klasických harddisků, jejich zastoupení na trhu roste šnečím tempem. Nevýhodou, jak se nedávno ukázalo, není jen vysoká cena za GB úložného prostoru, ale také diskutabilní životnost anebo třeba schopnost SSD Intel samodestrukce vlastních dat při vhodné konstelaci funkcí určených pro prodloužení životnosti disku.

Přes to všechno je počet nabízených SSD čím dál větší a jejich rychlostní přínos v běžném provozu notebooku je znatelný, stejně tak i roste konkurence mezi jednotlivými řešeními a řadiči vlastních disků, což tlačí jejich cenu dolů. Dá se tak očekávat, že jejich počet mezi uživateli notebooků poroste stále znatelněji.

USB 3.0

USBAčkoliv je standard USB 3.0 na světě již nějakou dobu, jeho používání jako standardu doposud vázlo, především díky chybějící integrované podpoře v mobilních čipsetech. Již začátkem roku však se spolu s novou platformou Intelu začne objevovat v hi-endových noteboocích různých výrobců a ke konci roku 2010 se na 4,8 Gb/s USB můžeme těšit jako na standard.

Ostatní

Diskuse