Procesory Intel 'Arrandale' - dostupnější Nehalem

9. 12. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

Začátkem příštího roku se objeví mobilní procesory Intel v další generaci, zastoupené modely s kódovým názvem 'Arrandale'. Novinky budou sice taktéž vycházet z mírně pozměněné mikroarchitektury 'Nehalem', ale na rozdíl od high-endových Core i7 'Clarksfield' jsou určeny pro běžné notebooky. Z jejich vylepšení lze jmenovat především nižší energetickou náročnost.

Procesory Intel 'Arrandale' - dostupnější Nehalem

Před několika měsíci spatřily oficiálně světlo světa první mobilní procesory Intel Core i7 'Clarksfield', přinášející do segmentu notebooků mikroarchitekturu "Nehalem". Svým výkonem (a také cenou) jsou tyto Core i7 předurčeny do výkonných mobilních stanic a herních strojů, zatímco střední a nižší třída notebooků si ještě musí počkat na dostupnější varianty procesorů, známých pod označením "Arrandale".

Ve znamení úspory

Ve srovnání s prvními mobilními Core i7 jsou procesory Arrandale založeny na upravené mikroarchitektuře Nehalem, přezdívané "Westmere". Společnými jmenovateli zástupců z řad Arrandale jsou tedy dvě výpočetní jádra vyrobená 32nm procesem, jenž sdílejí na procesoru místo s integrovaným grafickým čipem (45nm), dvoukanálovým řadičem pamětí DDR3 a dalšími komponentami. Hlavním cílem přesunutí těchto prvků ze severního můstku čipsetu je snížení energetických nároků celého kompletu, podobně jako u druhé generace procesoru Intel Atom 'Pineview'.

Zvýšení integrace prvků na procesor umožnilo, stejně jako u Core i7 či Atomu "Pineview", zredukovat čipset řady Intel 5 Series Express pro Arrandale na jediný čip, s nímž lze komunikovat skrze sběrnici Direct Media Interface neboli DMI, dříve sloužící pro rychlé spojení mezi severním a jižním můstkem čipsetů Intel.

popis Intel Westmere

Mikroarchitektura Nehalem obsahuje mnohem více zajímavých technologií, jednou z nich je například Intel Turbo Boost, jenž podporují vybrané modely procesorů Arrandale. Účelem Turbo Boost je umožnit a zvolit optimální způsob navýšení pracovní frekvence jednotlivých výpočetních jader procesoru tak, aby je mohla konkrétní aplikace využít na maximum. Při tomto kroku je ale nutné dbát na zachování hodnoty TDP tak, aby ji přetaktovaný procesor nepřekročil.

Tři rodiny Core

Arrandale bude zasahovat do tří výkonnostních řad, počínaje Core i3 přes Core i5 až po nejvýkonnější Core i7. Pokaždé se bude jednat o dvoujádrové procesory se schopností zpracovat čtyři aplikační vlákna, ovšem jejich zbývající parametry se odlišují. Podrobný přehled všech dosud uniklých variant přináší následující tabulka.

přehled CPU Arrandale
pro plnou velikost kliněte

Kromě běžných modelů budou zpočátku představeny zároveň úspornější nízkonapěťové varianty. Ačkoliv jsou nejen u nich na první pohled hrozivé hodnoty TDP, je nutné poznamenat, že zahrnují nejen odpadní teplo vyzářené výpočetními jádry, ale nově i GPU, řadičem operační paměti a zbývajícími prvky na procesoru. Celkové energetické nároky CPU + čipsetu by měly být v konečném důsledku nižší, než tomu bylo doposud. Jak tomu bude ve skutečnosti ukážou až první reálné testy.

Integrovaný grafický čip osazený v Arrandale se dočká kromě přechodu na modernější výrobní proces také jiných změn, ovšem přesné informace zatím nejsou známy, stejně jako oficiální název tohoto čipu. Jednou z jeho schopností je navyšovat svou frekvenci podle zátěže, tedy zřejmě obdoba Turbo Boost pro výpočetní jádra CPU.

Grafika by rovněž měla zvládat akcelerovat video ve formátech AVC, VC-1 a MPEG2 včetně dvou obrazových toků zároveň. Intel zmiňuje ve stávajících ukázkách procesorů Arrandale taktéž možnost přepínání mezi integrovanou a diskrétní grafikou, bohužel bez upřesnění nějakých podrobností.

roadmapa Intel

Další Arrandale na cestě

Výše představené procesory Arrandale jsou jenom prvními z mnoha, jejich uvedení by se mělo odehrát začátkem příštího roku. Další přírůstky se objeví během roku 2010, v plánu je dokonce varianta řadící se do rodiny Celeron, stejně tak je plánován alespoň jeden zástupce Arrandale pro řadu Pentium.

Zdroj: anandtech.com, fudzilla.com, notebookcheck.net

Technologie

Diskuse