AMD Tigris a Congo - zaměřeno na multimédia

16. 9. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

Minulý týden představilo AMD dvě mobilní platformy Tigris a Congo, určené především pro střední střídu notebooků a v druhém případě pro velmi tenké notebooky. Obě platformy se více zaměřují na multimédia a dobrou zprávou je také prodloužení výdrže při práci na baterii.

AMD Tigris a Congo - zaměřeno na multimédia

Předchozí generace mobilní platformy AMD pro běžné notebooky s kódovým označením Puma se představila v polovině roku 2008, a zaujala například integrovaným grafickým čipem Radeon HD 3200. Ovšem z pohledu výrobců se nedočkala příliš časté implementace do notebooků, což by se podle prvních náznaků mělo s příchodem platformy Tigris změnit.

Hlavní změnou u procesorů platformy Tigris je přechod na modernější 45nm výrobní proces, zatímco procesory pro Pumu byly vyráběny 65nm technologií. I přes použití úspornějšího procesu výroby zůstalo TDP procesorů na hodnotě 35W, tedy žádná změna oproti předchůdcům. Navzdory tomu slibuje AMD delší výdrž notebooků s platformou Tigris při práci na baterii.

Tigris

Tigris přichází s nabídkou celkem osmi procesorů, rozčleněných do tří řad Turion II Ultra, Turion II, Athlon II a základní Sempron. Až na poslední model se vždy jedná o dvoujádrové procesory, lišící se mírně odstupňovanou frekvencí a velikostí L2 cache. Všechny procesory bez výjimky podporují virtualizační technologii AMD-V. Následuje podrobná tabulka jednotlivých procesorů pro Tigris:

procesory platformy AMD Tigris
pro plnou velikost klikněte na obrázek

AMD míří své nastupující platformy zejména do oblasti multimédií, inovace se proto přirozeně dotkla rovněž integrovaného grafického čipu. Pod označením ATI Radeon HD 4200 se ukrývá karta s jádrem RV620, přičemž předchozí Radeon HD 3200 vycházel z architektury RV610. Samozřejmostí je přítomnost UVD čipu pro dekódování videa, z pohledu herních technologií lze zmínit podporu DirectX 10.1.

Patrick Moorhead z AMD sepsal krátký pohled na předprodukční verzi notebooku MSI s platformou Tigris, kde byl mimo jiné naznačen i výkonnostní nárůst grafiky ATI Radeon HD 4200. V benchmarku 3DMark 06 dosáhla hodnoty 1800 bodů, starší Radeon HD 3200 získal přibližně 1500 bodů. Kompletní dojmy z testovaného notebooku naleznete na blogu AMD (anglicky).

notebooky MSI s platformami AMD Tigris a Congo

AMD Congo

První generace mobilní platformy AMD pro velmi tenké notebooky s kódovým názvem Yukon se prakticky objevila pouze v notebooku HP Pavilion dv2. Navazující druhé generaci AMD Congo se snad bude dařit lépe, k čemuž dopomohou nejen dvoujádrové procesory Athlon Neo. Citelné inovace se dočkal integrovaný grafický čip ATI Radeon HD 3200, u předchozího Yukonu zastoupený starším ATI Radeon Xpress 1250.

Uživatelé se tak nově dočkají už v základu UVD čipu pro dekódování videa a vyššího grafického výkonu, přehrávání až 1080p videa tak nebude činit problém. Volitelně je navíc možno osadit výkonnější grafiku řady Radeon Mobility HD. Patrick Moorhead opět sepsal na blogu AMD své dojmy z testovacího vzorku notebooku MSI X-Series, osazeného platformou Congo s dvoujádrovým procesorem Athlon Neo X2 L335 na 1,6 GHz. Text je k přečtení v anglickém originále na blogu AMD.

notebook MSI s platformou AMD Congo

AMD Vision

AMD zároveň představilo "technologii" Vision, jejímž cílem je zařadit počítače a notebooky založené na HW AMD/ATI do několika výkonnostních kategorií členěných podle celkového výkonu soustavy. Každé kategorii následně AMD přiřadilo typický výčet činností, které mohou uživatelé na takto výkonném zařízení provádět. Cílem Vision tedy není nic jiného než usnadnit výběr počítače uživatelům bez přehledu v oblasti jednotlivých komponent, kteří se navíc ani nezajímají o podrobné technické parametry.

Zpočátku jsou uvedeny tři kategorie, a sice Vision, Vision Premium a Vision Ultimate. Jejich loga včetně krátkého výčtu činností, které by měla daná kategorie zvládat, ukazuje následující obrázek.

AMD Vision

V průběhu příštího roku se k nim přidá ještě čtvrtá, nejvýkonnější kategorie označená Vision Black. Přídomek "Black" používá AMD tradičně pro své nejvýkonnější komponenty, kde například procesory mají kromě vysoké frekvence i odemčený násobič směrem nahoru.

Společně s technologií Vision vydalo AMD softwarové utility Fusion Media Explorer a Fusion Utility for Mobility. První aplikace nabízí 3D rozhraní ke správě médií, zástupce pro nahrávání a sdílení fotografií na Facebooku a Flickru, automatického DJ pro vytváření seznamů hudebních souborů a další. Z pohledu notebooků je zajímavější Fusion Utility for Mobility, vypínající procesy na pozadí pro delší životnost baterie.

foto

Závěr

První notebooky s novými platformami AMD a členěním Vision by se měly dostat do prodeje ke konci října, okolo termínu plánovaného uvedení systému Microsoft Windows 7 (22. října). Příchod další velké vlny novinek je očekáván před koncem roku, tedy před začátkem vánočních nákupů. Kromě prototypů notebooků MSI se objevily také fotografie notebooku se značkou Asustek, snad se tedy dočkáme bohatší nabídky než u modelů s loňskými mobilními platformami AMD.

Zdroj: amd.com, engadget.com

Technologie

Diskuse