První notebook s vyměnitelnou grafikou

16. 12. 2004 00:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Kanadská firma Eurocom udělala trochu rozruchu kolem svého gigantického notebooku D900T Phantom, o kterém jsme poprvé informovali v souvislosti s grafickou kartou nVidia GeForce Go 6800. Nyní přisla společnost s prohlášením, že se jedná o první notebook, který disponuje skutečně standardně upgradovatelnou grafickou kartou. Ve všech případech konfigurace totiž Phantom obsahuje výše zmíňený grafický akcelerátor (současná špička, disponující 12-ti renderovacími jednotkami) s 256MB vlastní videopaměti, to celé ve výměnném modulu nVidia MXM. Při potřebě výměny za jinou (výkonnější) kartu s podobným thermal designem tedy již nebude problém (až na to, ža tato situace jen tak nenastane - nic výkonnějšího totiž zatím neexistuje a v dohledné době ani existovat nebude).

První notebook s vyměnitelnou grafikou

Doposud disponovalo výměnným grafickým adaptérem jenom pár notebooků od Alienware a Dellu; v obou případech se však jednalo o specifická a tedy neuniverzální řešení dotyčných výrobců.

Pořádný notebook disponuje i ostatními parametry pořádnými - jeho základem je totiž stolní čipová sada Intel 915, stolní procesor Pentium 4 Prescott, dvojice pevných disků (volitelně s rozhraním ATA a nebo novým a o něco rychlejším Serial ATA), až 2GB operační paměti DDR2 (v čtyřech modulech!!), až dvě optické mechaniky a 17" širokoúhlý displej nejméně s rozlišením WSXGA+ (1680x1050 bodů). Pořádný notebook má také pořádnou hmotnost (5.5 kg!) a cenu - za počátečních 2500 USD dostanete pouze P4 2800 MHz, 512 MB RAM, 40 GB disk a žádné bezdrátové sítě nebo TV. Konfigurace s 3.4 GHz procesorem, 1 GB RAM, 2x 60 GB diskem v RAID 0, vybavená Wi-Fi, Bluetooth, TV tunerem a webkamerou stojí 4153 USD.

Snad přijde s podobným výkonem i nějaký výrobce, dovážející své notebooky do Evropy.

Krátké zprávy

Diskuse