Pečou procesory Intelu své okolí?

21. 12. 2004 00:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Dle prvních a neoficiálních zvěstí se zdá, že procesory Pentium 4 se svými teplotními ztrátami dělají potíže kapacitorům, umístěných na základnich deskách. Tchaiwanský server DigiTimes totiž napsal, že v souvislosti s teplotním vyzařováním procesorů Pentium 4 se systémový výrobci začínají poohlížet po spolehlivějších výrobcích kapacitorů, protože tchaiwanské produkty mohou vést v budoucnosti k reklamacím! Volba pravděpodobně padne na produkty z Japonska.

Pečou procesory Intelu své okolí?

Dle typu jádra a taktovací frekvence mají totiž poslední procesory Pentium 4 ztrátové teplo 84 - 103W; není tedy divu, že ke zmíněným potížím dochází. Na to, jakým stálým teplotám jsou vystaveny vnitřky současných DTR notebooků se stolními procesory Pentium 4, raději ani nemyslet.

To s sebou přináší krom nadmíru vysokého opotřebení součástek v notebooku ještě jednu nemilou věc - snížení výkonu. Ve chvílích přehřívání totiž nastupuje do hry technologie Intelu, která "chladí" procesor pomocí vkládání prázdných instrukčních cyklů. Zpomalování (přesněji thermal throttling) svého procesoru Intel si můžete zkontrolovat například pomocí programu ThrottleWatch.

Hodnoty množství tepla které vyprodukuje konkrétní typ procesoru najdete například na (poněkud obsáhlé) stránce "Processor electrical specifications".

Krátké zprávy

Diskuse