Microsoft se připravuje na viry v mobilních zařízeních

22. 6. 2004 00:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Microsoft se připravuje na možné viry v mobilních zařízeních, jako jsou kapesní počítače PDA nebo pokročilé mobilní telefony. Jak řekl Mike Wehrs, technologický ředitel divize pro mobilních zařízení - MS implementoval do svého Smartphone OS různé bezpečnostní vlastnosti.

Microsoft se připravuje na viry v mobilních zařízeních

"Jestliže je nalezena a identifikována jakákoliv bezpečnostní chyba, můžeme distribuovat aktualizovaný kód pro OS telefonu pomocí internetu a 'vzduchem'" prohlásil Wehrs. Teké řekl, že aplikace pro Windows Smartphone ponesou digitální podpis, ověřující jejich korektnost. Výrobci těchto zařízení nebo operátoři potom mohou pomocí systémových oprávnění zakázat spouštění nepodepsaných aplikací; avšak rozhodnou-li se nevyužívat bezpečnostních vlastností systému, tak i přesto každý pokus o spuštění nepodepsaného programu vyvolá dialogové okno. Tím se minimalizuje použitelnost jakéhokoliv kódu, který by se pokoušel o svojí duplikaci (např. viru).

Zdá se, že se dočkáme funkce Windows Update také na svých PDA a mobilních telefonech a nebudeme z internetu stahovat pouze pozadí, loga a spořiče displeje, ale i opravné balíčky a časem možná i virové definice.

Krátké zprávy

Diskuse