Vícejaderné vize Intelu

13. 9. 2004 00:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Na IDF nastínil Intel svůj pohled na blízkou budoucnost procesorů: paralelní zpracování úloh

Vícejaderné vize Intelu

(zvyšování výkonu pomocí frekvence procesoru je problematické především kvůli enormním emisím tepla - to již nejsou schopny rozumně snížit ani současné poslední výrobní procesy. Zářným příkladem může být Intel Pentium 4 Prescott, který balancuje kolem hranice 100W vyzářeného ztrátového tepla).

Paralelní zpracování úloh k nám (běžným uživatelům s jednoprocesorovými systémy) dorazilo již před nějakou dobou v podobě technologie Hyper-Threading; ta umožňuje jednomu fyzickému procesoru, aby se tvářil jako dva logické a jeho volné výpočetní kapacity mohou být tím pádem využity pro zpracovávání dalšího instrukčního řetězce (threadu). V praxi se však většinou oba thready setkaly ve frontě na nepříliš výkonnou aritmetickou jednotku Pentia 4, takže celkový výkonnostní nárůst slibně vyhlížející technologie se většinou pohyboval v jednotkách procent.

Další budoucnost tedy bude patřit procesorům s více jádry. Bude tedy možné dosáhnout téměř plné paralelizace zpracování úkolů a s tím i odpovídajícího nárůstu výkonu - jedna jednotka se může starat o právě běžící aplikaci uživatele, zatímco druhá může obsluhovat systém jako takový, s programy běžícími na pozadí. Jedná se o zdokonalování procesoru pro potřeby multitaskingu (používaného operačními systémy již desítku let). Pokud by výkonu a výhod tohoto virtuálního multiprocesoringu chtěla využít jedna jediná aplikace, musí být k tomuto účelu optimalizovaná. To je již dlouho známá věc - zrychlení náročných programů napsaných pro jednoprocesorové počítače a provozovaných na nákladných víceprocesorových systémech se koná opět pouze v řádu procent; pokud je však k disposici varianta softwaru specializovaná pro multiprocesoring, jsou nárůsty výkonu znatelné (i přes 50% u dvouprocesorových systémů). Intel udělal dobrý základ do budoucna právě technologií Hyper-Threading, kterou pobídl programátory do rozšíření těchto optimalizací i do běžného softwaru.

Jako ukázku budoucích čipů ukázal Paul Otellini (president Intelu) na IDF i pracovní verzi nástupce serverových procesorů Intel Itanium s názvem Montecito; ten má více jader a 24MB vyrovnávací paměti (!). Díky tomu obsahuje děsivých více než 1,7 miliardy tranzistorů (pro srovnání: Pentium 4 Nortwood obsahuje 55 miliónů tranzistorů). O vícejaderném procesoru pro notebooky s názvem Yonah jsme krátce informovali zde, procesory pro desktopové použití se pochopitelně připravují také.

Krátké zprávy

Diskuse