Intel chystá WiMAX čip

12. 9. 2004 00:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Na poslední konferenci Intel Developer Fórum (IDF) v San Francisku společnost Intel prohlásila, že jejich nový čip pro sítě WiMAX (IEEE 802.16-2004) se již testuje. Čip s kódovým označením Rozsedale má být vysoce integrované levné řešení, nabízející univerzální možnost přístupu k internetu. Obsahuje MAC pro 10/100 Mb/s sítě, MAC pro již zmíněné sítě WiMAX a také podporu různých metod zabezpečení, nebo rozhraní TDM řadiče pro aplikace, jako je širokopásmový internet s plynulým přenosem dat a hlasu.

Intel chystá WiMAX čip

Širokopásmová síť WiMAX by měla velkému počtu uživatelů přinést levný bezdrátový internet na velkou vzdálenost, s rychlostí srovnatelnou s linkami DSL (počítá se s rychlostí 75 Mb/s do vzdálenosti 4 mil, což by mělo stačit pro více než 1500 uživatelů s rychlostí připojení 512 kb/s). Právě omezený dosah kabelových DSL je problémem - k této technologii má přístup jen malá část uživatelů celosvětové sítě.

Testovací vzorky čipu Rosedale již byly rozeslány významným zákazníkům, s nasazením prvních zařízení se počítá v roce 2005.

Krátké zprávy

Diskuse