Transmeta má problémy

8. 9. 2004 00:01    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Se společností Transmeta to vypadá nahnutě. Když v roce 2000 vstupovala se svým CPU Crusoe na téměř prázdný trh s x86 procesory pro přenosná zařízení, vypadala její budoucnost slibně. Nyní se Transmeta utápí ve ztrátě 591.000.000 USD a začátkem měsíce proto komisi pro cenné papíry potvrdila, že možná bude muset namísto svého provozu soustředit na licencování technologií za účelem vymanění se z finančních potíží.

Transmeta má problémy

Největší problémy představuje konkurenční nízkonapěťové Pentium M, se kterým nedokáže Crusoe plnohodnotně soupeřit. Procesory Crusoe jsou sice vysoce úsporné, ale také disponují velice nízkým výkonem. Svůj díl na tom mají jak levné a zastaralé výrobní technologie, tak i fakt, že nízkých tepelných emisí dosahují díky své odlišné architektuře oproti procesům Intel a AMD; musejí proto používat softwarové překladače instrukcí, které je ještě více zpomalují.

S nadějí se vzhlíží k nově připravenému procesoru Efficeon, který má být výkonnější a současně i úspornější než Crusoe a navíc bude disponovat i technologií LongRun2, která mu mj. umožní změnu pracovní frekvence a napětí v závislosti na výkonovém využití procesoru (podobně, jako SpeedStep u procesorů Intel a PowerNow! u AMD).

Zdroj: PCWorld

Krátké zprávy

Diskuse