Centrino Sonoma je tu!

20. 1. 2005 00:05    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Intel oficiálně uvedl novou a velice očekávanou verzi sady Centrino (kódové označení Sonoma). O konkrétních specifikacích a výhodách jsme informovali průběžně, jak přibývali přesnější informace. V souhrnu se tedy jedná o sadu těchto komponent:

Centrino Sonoma je tu!

1) inovovaný procesor Pentium M s jádrem Dothan
Nová Pentia M mají 533 MHz systémovou sběrnici, oproti starším 400MHz verzím tedy mají větší přísun dat, což by se mělo příznivě projevit na jejich výkonu. V sadě Centrino se budou prodávat jak nové, tak i "staré" procesory.

2) nová rodina čipových sad Intel 915M
Jedná se asi o největší přínos Sonomy. Intel 915 přináší podporu rychlejších pamětí RAM (DDR 400, DDR2 400 a 533MHz) dokonce i v dvoukanálovém zapojení. To by mělo podstatně zvýšit výkon např.v multimédiích. Mezi další přednosti i915 patří vylepšené řízení spotřeby, novější a podstatně výkonnější integrovaná grafická karta (pro modely s čipsetem 915GM), podpora rychlé a universální sběrnice PCI-Express (slibující možnost výměnných grafických karet u některých notebooků), vyspělejší zvuková karta a nebo třeba podpora rychlejší pevných disků s rozhraním Serial-ATA.

3) nový bezdrátový síťový adaptér s podporou Wi-Fi 802.11 a, b, g
Bohužel ještě stále není hotov, ještě nějaký čas se budeme setkávat se stávajícím adaptérem Intel PRO/Wireless, který zvládá sítě 802.11 b, g (chybí tedy a).

Recenzi na první Sonoma notebook testovaný v redakci Notebook.cz najdete zde.

Krátké zprávy

Diskuse