Poodhaleny další podrobnosti o budoucích mobilních CPU AMD

24. 1. 2005 00:10    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Server The Inquirer přinesl další informace o tom, co pro nás a naše notebooky chystá v nejbližší budoucnosti firma AMD.

Poodhaleny další podrobnosti o budoucích mobilních CPU AMD

O plánované konkurenci sady Centrino a procesoru Pentium M, čipu AMD Turion jsme již psali. Turion by se měl objevit v první čtvrtině tohoto roku a jeho spotřeba má činit 25 - 35W, čímž se vyrovná Pentiu M. Jelikož však AMD ví, že za minimálně polovinu úspěchu procesoru Pentium M může mohutná reklamní kampaň kolem sady Centrino (řada lidé si dokonce myslí, že Centrino je název procesoru), tak se pravděpodobně dočkáme podobné sady a podobné značky, jejíž klíčovou komponentou bude právě Turion. Název této "technologie" by měl být "Ivanhoe".

Do poloviny roku se můžeme těšit na čip Newark se spotřebou 62W, který je určen pro stejnou patici (socket 754). V dalších plánech je velmi zajímavý procesor s kódovým názvem Taylor; disponuje dvěma jádry, dvoukanálovým řadičem DDR2 paměti a jeho spotřeba má přitom být pouze mezi 25 a 30W - to zní opravdu velmi, velmi slibně. Zapojovat se bude do zatím neznámé patice "S1".

Dál se počítá s použitím stolního dualcore procesoru Toledo (spotřeba 110W) do DTR notebooků.

Někdy v příštím roce se můžeme těšit na AMD Trinidad - dualcore čip pro DTR notebooky; jeho spotřeba se bude pohybovat kolem 62W a bude používat patici "S2".

Krátké zprávy

Diskuse