nVidia tvrdí, že ATi neříká celou pravdu!

26. 1. 2005 00:01    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

nVidia se ohradila proti nedávnému tvrzení ATi, o kterém jsme informovali (viz zpráva <a target=_blank href="http://notebook.cz/__/,clanky,kratke-zpravy,2005,050120-ATI,index.html">"ATi pravděpodobně převálcovala nVidii na poli mobilní PCIx grafiky"</a>). ATi totiž vítězoslavně tvrdí, že má až 90% všech mobilních PCI-Express systémů. Dle nVidie to však není celá pravda, protože spousta výrobců (Toshiba, Sony, Dell, Acer, Gericom, Medion, Asus a další) své Sonoma notebooky teprve chystá a ty budou údajně vybaveny grafikami od nVidie.

nVidia tvrdí, že ATi neříká celou pravdu!

Navíc se hovoří ještě o dvou faktech: ATi prý měla dříve mobilní PCI-Express grafické karty proto, že je uspěchala; to je případ nejčastěji obsazovaného ATi PCIx čipu, Mobility Radeonu X600 - v podstatě se jedná o Radeon 9600 Pro posazený na grafické kartě s rozhraním PCI-Express. Dále vítězí nVidia mezi high-end mobilními grafikami; Mobility Radeon X800 je sice dle testů o něco rychlejší, než GeForce 6800 Go, avšak dle nVidie se neprodává v žádném z notebooků. ATI na toto tvrzení reaguje tím, že notebooky s MR X800 se již dodávají (Eurocom) a další jsou "za dveřmi" - například nová verze Dell XPS. Dell tyto informace nekomentoval.

Zdá se, že celou situaci bude ještě zábavné sledovat. ATi evidentně šlápla nVidii na kuří oko, protože kromě pár modelů Sony žádný nový PCIx notebook na trhu grafikou nVidie opravdu nedisponuje. Největší mezera u nVidie je evidentně v absenci mainstreamového mobilního čipu - ATI v tomto segmentu nabízí Mobility Radeon X600 a zajímavě vyhlížející X700. Dá se tedy očekávat, že GeForce 6600 Go je za dveřmi; pokud se bude jednat o takového krále mainstramu, jako v případě stolní GeForce 6600, tak se máme na co těšit.

Krátké zprávy

Diskuse