Objevily se další informace o Intel Yonah!

5. 2. 2005 00:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Na internetu se objevily další informace o mobilním procesoru Intel Yonah; o tomto připravovaném a velmi zajímavém mobilním čipu od Intelu jsme již několikrát informovali.

Obecně známé je to, že se bude jednat o vícejaderný procesor, obsahující 2 samostatná jádra vycházející ze současného Pentium M - Dothan a sdílející společnou 2MB velikou cache L2.

Systémová sběrnice hladového procesoru poběží na efektivní frekvenci 667 MHz a čip bude obsahovat spoustu nových instrukcí (SSE/SSE2/SSE3), čímž se stane velmi zajímavým i například v oblasti her a podobných multimédiích. Pozadu nezůstanou ani originální metody šetření energie - kromě klasické technologie SpeedStep ještě bude Yonah umět například vypnout jedno ze svých jader v době provozu z akumulátorů.

Mezi nové informace patří značení a frekvence procesoru. Modelová čísla jsou X20/30/40 a 50 pro nejrychlejší model. První cifra (X) řady zatím známá není. Nejrychlejší Yonah (X50) by měl dosáhnout frekvence 2.5 GHz.

Díky 65nm výrobnímu procesu bude přitom pracovat se spotřebou kolem 35W, což z něj dělá velmi, velmi nadějný procesor nejen v mobilní oblasti. Dočkáme se ho (pravděpodobně) začátkem roku 2006.

Krátké zprávy

Diskuse