AMD již brzy zaútočí s Turionem 64 na trh mobilních procesorů

6. 2. 2005 01:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

V současné době je podíl AMD notebooků něco mezi 5 a 8%; je pochopitelné, že firma z toho není příliš nadšená. Proto se chystá zvrat, který by měl dostat tržní podíl až na 12 - 15%. Tím spásným hrdinou, který (snad) pomůže AMD v její nejslabší oblasti, se má stát nový procesor Turion 64. Již 18. dubne začne velká reklamní kampaň, zaměřená na nové AMD a rovnou budou představeny notebooky s tímto procesorem - do akce se zapojí i prodejci zvučných jmen (Hewlett-Packard (HP), Acer a nebo Asustek Computer). Všechny tyto značky jsou údajně připraveny prodávat mnohem více AMD-notebooků, než doposud; v případě HP až 50%.

AMD již brzy zaútočí s Turionem 64 na trh mobilních procesorů

Turion 64 je procesor vyvíjený společně s novými Athlony 64. Jedná se přímého protivníka Intel Pentium M, které díky svému poměru spotřeba/výkon zatím nemá konkurenci a naprosto vládne současnému notebookovému světu. Spotřeba Turionů má být (podle varianty) 25 nebo 35W; současná Pentia M spotřebují 21-27W.

K dobrému startu a rozjetí prodejnosti má dopomoci agresivní cenová politika - Turiony 64 budou pro začátek o 13% levnější, než současná Pentia M. To však podle analytiků nestačí - k úspěchu by bylo zapotřebí, aby byly levnější alespoň o 25%.

Jak vše dopadne, to se dozvíme již brzy. Nová konkurence je rozhodně dobrou zprávou pro oba tábory fanoušků - jak Intelu, tak i AMD.

Krátké zprávy

Diskuse