Lze si používáním notebooku přivodit zdravotní problémy?

2. 6. 2005 00:46    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Třicetiletý softwarový inženýr si přivodil vážné zdravotní potíže používáním notebooku. Po dobu čtyř let totiž pracoval pouze na notebooku, až začal v rukou ztrácet cit a dostával do nich křeče. Lékaři zjistili příčinu: zkrácení krčních svalů způsobilo zvýšení zátěže na páteř a ta začala tlačit na nervy ovládající ruce.

Lze si používáním notebooku přivodit zdravotní problémy?

Potíže prý způsobila konstrukce notebooku; ten totiž nebyl nikdy stavěn na neustálou práci, ale na mobilitu s pouze občasným používáním. Podle Alana Hedge, ředitele Human Factors and Ergonomics Laboratory na Cornellské universitě, je zásadní problém v minimální vzdálenosti klávesnice od displeje. Pokud totiž uživatel nepoužije periferní zařízení, může si pouze vybrat ze dvou zel: buďto bude mít notebook ve výšce vhodné pro ruce a bude si hrbit krční páteř, a nebo bude mít notebook ve výši očí a přivodí si úraz ramenou a paží.

Zdravotních potíží spojených s notebooky je ale více: o problémech s páteří a rameny způsobených přenášením se všeobecně ví; ideálním řešením jsou potom asi batohy na notebooky. Dále ale plynou nebezpečí pro mužskou plodnost při častém používání notebooků na klíně a nebo hrozí ztráta motoriky zápěstí z používání příliš malé klávesnice.

No, zdá se, že lidé, kteří pouze pracují (i na notebooku), by se měli zamyslet nad nějakým sportem.

Zdroj: laptoplogic

Krátké zprávy

Diskuse