Dell by rád nabízel PC s MacOS X

19. 6. 2005 00:42    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

V nejbližší budoucnosti se možná budou opravdu lámat letité ledy mezi dvěma architekturami stolních počítačů: IBM PC a Apple. Apple totiž po dlouhých letech strávených s RISC procesory PowerPC uzavřel minulý týden dohodu s Intelem o dodávkách procesorů s architekturou x86, na které žijí počítače PC. Kvůli tomu ale bude muset upravit svůj operační systém MacOS X (který je mnohými považován za nejlepší současný desktopový OS) tak, aby pracoval i s procesory Intel. To nahrává další nové možnosti: použít MacOS i na běžných počítačích typu PC.

Všechno záleží na rozhodnutí Apple, protože MacOS se neprodává samostatně (krabicově) tak jako je tomu u Windows. Apple totiž pečlivě vybírá hardware i software pro své Macy, aby dosáhl maximální kompatibility a tím i spolehlivosti a stability svých počítačů. To však vede k vysokým cenám Applů, horší možnosti upgradu a nepoměrně menšímu sortimentu dostupného hardware. Vzdá se Apple této letité uzavřenosti, která mu zajistila stabilitu a vytvořila jméno, a nebo se otevře světu a rozšíří svůj trh? Je totiž téměř jisté, že se právě stabilita MacOS při jeho použití s nepřeberným množstvím (mnohdy ne příliš kvalitního, ale laciného) hardwaru pro PC dostane tam, kde jsou současné Windows.

Michael S. Dell, zakladatel a šéf největší počítačové společnosti na světě, se již vyjádřil že by Dell svým zákazníkům MacOS X chtěl nabídnout. CEO Apple Steve Jobbs - legenda světa IT - ale prohlásil, že tento krok není tím co by chtěl nyní podniknout; mnozí analytici však o tom pochybují. Uvidíme, jak se celá situace nakonec vyvine.

Krátké zprávy

Diskuse