Digitální fotoaparáty s rozhraním Wi-Fi

3. 9. 2005 00:44    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Pokud jste na tom jako já a neustále postrádáte USB kabel k digitálnímu fotoaparátu když potřebujete stáhnout fotografie, tak věřte že se blýská na lepší časy. Na trhu se totiž v nejbližší době objeví první digitální fotoaparáty s rozhraním Wi-Fi - Nikon Coolpix P1, P2 a Kodak EasyShare One.

Nikon Coolpix P1 má senzor rozlišením 8Mpx a 4x optický zoom, Coolpix P2 disponuje menším rozlišením (5Mpx). Kodak EasyShare One má pouze 4Mpx a 3x zoom.

Ponechme stranou bližší klasické parametry těchto fotoaparátů a pojďme se podívat na jejich inovativní část – možnost přenosu obrázků pomocí Wi-Fi. Konečně někdo přišel s tímto nápadem, který ušetří majitelům Wi-Fi notebooků tahání se (resp. zapomínání :-) s různými propojovacími kabely. Škoda, že je tato metoda u zmíněných fotoaparátů poněkud kostrbatá, ale to se snad časem zlepší.

Všechny tři fotoaparáty totiž mohou posílat fotografie přímo do tiskárny, k tomu je však zapotřebí speciální tiskový modul. Modely Nikonu mohou nahrávat fotografie přímo do PC pomocí software "PictureProject"; to zase znamená, že k notebooku kamaráda si fotoaparát nepřipojíte, neboť nebude mít potřebný software. Kodak se rozhodl klasicky po svém, čímž svým uživatelům situaci (stejně jako u svých běžných digitálů) opět zkomplikoval: uzavřel dohodu s několika většími poskytovateli Wi-Fi hotspotů a (pochopitelně za poplatek) umožňuje svým uživatelům publikovat fotografie na webu přímo z fotoaparátu.

Přestože možnosti stahování fotografií u těchto prvních Wi-Fi fotoaparátů nejsou příliš universální (zlatý mass storage class u většiny běžných digitálů), je tato cesta stahování fotografií krokem správným směrem.

Krátké zprávy

Diskuse