Dvojice nových ThinkPadů je "Vista Ready"

22. 9. 2005 03:11    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Dvojice nových notebooků od Lenova se chlubí označením "Windows Vista ready". Jedná se o v poslední době <a target=_blank href="http://notebook.cz/__/,clanky,kratke-zpravy,2005,050920-Lenovo-ThinkPad-Z,index.html">mnohokrát zmiňovaný</a> ThinkPad Z60M (resp. vybrané modely s externí grafikou ATI Mobility Radeon X600) a ThinkPad R51E s grafikou Mobility Radeon X300 integrovanou v čipsetu ATI Radeon Xpress 200M.

Dvojice nových ThinkPadů je "Vista Ready"

ATI se chlubí tím, že její integrované grafické řešení je jediné (z IGP), které podporuje nové 3D grafické rozhraní použité ve Vistě. Na tom jistě něco bude - SIS a VIA jsou v podstatě mimo hru a jejich grafiky současné 3D aplikace nezvládají vůbec, nVidia stále nemá svůj čipset s integrovanou grafickou kartou nové generace a největší světový výrobce grafických řešení, firma Intel, je známá svým šetrným postojem k 3D u integrovaných grafik (ani Intel GMA 900 stále nemá Hardware T&L; GMA 950 jím již disponuje, ale v noteboocích se s tímto řešením setkáme až v roce 2006 spolu s novou generací sady Centrino).

Do uvedení Visty ale ještě nějaký ten pátek zbývá (má být ve druhé polovině roku 2006), takže se jistě dočkáme i dalších integrovaných grafických karet, které budou bez potíží zvládat pouhý běh operačního systému. I tak je zde ale o důvod víc při koupi nového notebooku k volbě modelu s externím řešením.

Krátké zprávy

Diskuse