Nový patent prý vyřeší potíže s rušením Wi-Fi signálu

27. 9. 2005 02:13    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Firma Rotani hrdě oznámila technologii, díky které se běžné Wi-Fi sítě stanou údajně odolnými proti rušení. Bezdrátové Access Pointy od Rotani zvané AirReferee tak prý poskytují nerušený datový tok, vhodný např. pro Voice over IP, on-line video a nebo hry. Jejich základem je dvojice vysílačů s patentovanými anténami od Rotani (každý z vysílačů má alespoň jednu vlastní anténu). AP potom automaticky scanuje radiový provoz v okolí a optimálně konfiguruje přenosový kanál pro každou anténu; minimalizuje tím interference s okolními Wi-Fi sítěmi, což vede ke značnému snížení šumu v dané lokaci. AP také sám určuje potřebné vysílací výkony. To vše dohromady má potom v reálném prostředí vést "až k osmkrát rychlejším datovým přenosům".

Nový patent prý vyřeší potíže s rušením Wi-Fi signálu

AP s touto technologií budou již brzy k dostání (zhruba během měsíce), neboť tchajwanští OEM a ODM výrobci si již zakoupily její licence.

Nápad s dynamickými kanály a dvěma zástupnými vysílači by teoreticky mohl skutečně fungovat; otázkou je, jak by se choval Wi-Fi signálem přehuštěný prostor plný těchto "skákajících" Acess Pointů. Každopádně kdo se chtěl připojit pomocí Wi-Fi např. na běžném sídlišti již možná zjistil, že udržet dlouhodobě stálé spojení bez neustálé nutnosti přelaďování a zvyšování vysílacích výkonů nad povolené limity je často nemožné.

zdroj: Toms Networking

Krátké zprávy

Diskuse