Intel chystá další set po vzoru Centrina, tentokrát pro desktopy

30. 11. 2005 02:31    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Sada <b>Centrino</b> se valí trhem s rasancí parního válce a přes veškerou snahu AMD stále není nikdo, kdo by ji dokázal alespoň vzdáleně přiblížit. Nerozlučná kombinace skvělého procesoru, dobrého čipsetu a průměrné bezdrátové síťové karty přináší jistotu uživatelům, že notebook s logem Centrino bude přenosný, výkonný, vydrží na baterie a bude disponovat bezdrátovou konektivitou. Intelu zase přináší zakázky tak veliké, že nestačí uspokojovat poptávku a navíc si stále upevňuje téměř neotřesitelnou pozici na trhu.

Intel chystá další set po vzoru Centrina, tentokrát pro desktopy

Po těchto velmi positivních zkušenostech hodlá Intel dobýt svět (nejen) PC s dalšími sadami. Nedávno představil VIIV, která je zaměřená na domácí mediální centra (původně přímo pro Windows XP Media Center Edition, nyní Intel popis rozšířil a pravděpodobně míří také na Apple). Počítač s logem VIIV bude obsahovat čipset Intel 945, síťovou kartu Intel a hlavně: jeden z dvoujádrových procesorů. Buďto Pentium D do velikých systémů a nebo Yonah pro mini PC. Do dalších specifikací platformy patří plná podpora MCE, zvuková karta s podporou High Definition Audio, SATA harddisk a ujednocené ovladače zařízení.

Nyní Intel přichází s další sadou, cílenou pro další - a VELMI významný - segment trhu: korporátní desktopy. Nová sada ponese název Averill a dočkáme se jí až v příštím roce. Sestávat se bude z čipsetu Intel 965 (případně, 946 a 963), gigabitové síťové karty nové generace a 65nm procesorů Pentium D a nebo Pentium 4 řady 6xx. Co je ovšem nejpodstatnější, je garantovaná podpora Active Management Technology (dálková správa PC na hardwarové bázi - bude tedy možno takto například opravovat naprosto zhroucený operační systém a pod.), dále systém pro Trusted Computing a hardwarovou podporou virtualizace.

Pěkně se nám ty sady množí. To je daleko větší kladivo na AMD, než přímá konkurence mezi jednotlivými produkty (kde po kvalitativní stránce CPU v desktopovém poli AMD Intel poráží na hlavu, v entry serverech také a i Turion začal vystrkovat růžky; kvalitní základní desky však jsou stále velmi velikou devizou Intelu). Uvidíme, jestli se v rámci konkurenčního boje a odpovědí dalších firem nedočkáme zavalení trhu nepřeberným množstvím různých sad a setů, určených pro všechny možné i nemožné kategorie notebooků/desktopů/serverů.

Krátké zprávy

Diskuse