Lenovo opravilo chybu BIOSu na žádost uživatelů

3. 12. 2005 04:32    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Pokud jste majitelem notebooku Lenovo/IBM ThinkPad T43, možná jste již při startu počítače narazili na chybu BIOSu číslo 2010. Jedná se o varování systému, sdělující uživateli že firmware jeho harddisku je zastaralý; stačí stisknout ESC a systém pokračuje v bootu. Tato obtěžující chyba nastává v případě, kdy si uživatel namontuje do notebooku harddisk jiný, než dodávaný s notebookem Lenovo.

Lenovo opravilo chybu BIOSu na žádost uživatelů

Podle zástupců Lenova je problém způsobený tím, že nové ThinkPady T43 jsou založené na sadě Centrino (Sonoma) s nativní podporou SATA. Lenovo se rozhodlo používat pouze SATA a pokud je v notebooku disk se starším rozhraním, používá se redukce ze SATA na PATA. BIOS potom obsahuje seznam "certifikovaných" firmware disků, které umí bez potíží nastavit a provozovat.

Na tuto skutečnost bylo nespokojenými zákazníky poukazováno na různých diskusních fórech. Co však pravděpodobně přimělo Lenovo k činům, byl jeho veliký zákazník, firma Kramaric která na tyto potíže narazila také, když potřebovala T43 provozovat se dvěma harddisky. Lenovo se k nepříjemnosti postavilo čelem a nový BIOS + firmware diskového řadiče je na světě (zde).

Krátké zprávy

Diskuse