AMD ohlašuje konkurenci sady Centrino/Napa s názvem Yamato

16. 12. 2005 00:57    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Závěr roku začíná být bohatý na opravdu zajímavé zprávy. Zatímco se pozornost mobilní části IT světa upírá k sadě Intel Centrino/Napa která je již za dveřmi, ohlašuje AMD svojí sadu s názvem Yamato. Jaká je spojitost se stejnojmennou slavnou těžkotonážní bitevní lodí z druhé světové války pojmenované po admirálu Jamamotovi je zřejmá: představení se konalo v Japonsku a se specifikací přišel nový Japonský tým AMD.

AMD ohlašuje konkurenci sady Centrino/Napa s názvem Yamato

Yamato má být sadou stejné trojice komponent, jako je tomu u Intel Napa: procesoru, čipsetu a bezdrátové síťové karty. V případě CPU se bude jednat o dvoujádrové mobilní řešení s novým socketem M1 a podporou pamětí DDR2. U čipsetů hodlá AMD certifikovat vyhovující produkty výrobců VIA, SiS a ATI a taktéž i u bezdrátových síťových karet. Yamato by především měla pomoci ODM a OEM výrobcům vybrat ty správné komponenty pro 100% funkční a úsporný notebook; narozdíl od Intelu, kde Centrino je spíše marketingovým logem zaměřeným na koncové uživatele. Světlo světa by měla Yamato spatřit ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Jedna věc je ale poněkud zarážející: již s příchodem procesorů Turion64 jsme od AMD slyšeli stejnou písničku. Logo Turion64 Technology měly dostávat pouze notebooky vybavené procesorem, certifikovaným čipsetem a certifikovanou Wi-Fi. Jaký je tedy rozdíl mezi logem Turion64 Technology a Yamato???

Krátké zprávy

Diskuse