Intel Merom bude mít 4MB L2 cache

12. 2. 2006 05:37    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Pohled do roadmap Intelu potvrzuje, že doba multicore opravdu nastala a dosahování výkonu frekvencí je po letech na vedlejší koleji. Současná architektura multicore umožňuje použití až 32 jader v jednom procesoru, čehož se výrobce chystá patřičně využít. Serverový procesor s kódovým označením Clovertown, který se má dostat na trh začátkem příštího roku, bude již disponovat čtveřicí jader.

Intel Merom bude mít 4MB L2 cache

Na stejnou dobu je plánován mobilní procesor s názvem Merom (i když podle některých zpráv se ho dočkáme ještě v posledím čtvrtletí tohoto roku). Merom bude zvládat 64-bit instrukce a jeho jádra budou sdílet 4MB L2 cache. Stejně jako v případě Yonahu však půjde stále o dualcore - z důvodu spotřeby a tepelného vyzařování. To i tak vzroste až na 45W, což je oproti současnému Pentiu M a jeho 27W značný rozdíl.

Značný podíl na vyšší spotřebě přitom bude zcela jistě mít L2 cache, neboť paměť je tvořena mnoha tranzistory a již několik let je velikost L2 cache podstatně větší, než velikost samotného jádra (viz obrázek jádra Dothan s 2MB L2). Situaci by měl zachraňovat inovovaný power management paměti, který již u Yonahu umožňuje vypínat nepoužitou část L2 cache.

Trend masivního zvětšování L2 cache tak neustále pokračuje, i když jí drtivá většina programů používaných běžnými uživateli zdaleka nevyužívá v takové míře (jakému procentu lidí by opravdu nestačilo 512KB namísto současných 2MB?).

Krátké zprávy

Diskuse