Studie: notebooky a mobily v letadle opravdu ruší

2. 3. 2006 03:57    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Přestože jsou poslední dobou rostoucí tlaky na zavedení Wi-Fi připojení k internetu a mobilních hovorů na palubách letadel (a některé společnosti tyto služby již provozují), ne všichni jsou z toho nadšeni. U.S. Federal Communications Commission (FCC) tyto technologie sice prosazuje, avšak nyní je zveřejněna další studie, která jejich bezpečnost vyvrací.

Studie: notebooky a mobily v letadle opravdu ruší

Podle serveru Spectrum online a NASA totiž řada záření především z mobilních telefonů (ale i některých notebooků) občas koliduje s navigací GPS (pracující na frekvencích od 1200 do 1600 MHz) a dalšími přístroji pro sledování trasy. Kromě různých měření se poukazuje na konkrétní situace - v březnu 2004 způsobily mobilní telefony Samsung SPH-N300 několik případů úplné ztráty signálu přijímačů GPS na palubách letadel, jindy zase spuštěný DVD přehrávač jednoho z cestujících způsobil výchylku palubního navigačního systému o 30 st. V obou situacích tedy došlo k vyřazení esenciálního systému GPS. Pokud by k tomu došlo při přistávání letadla, mohlo by se jednat o vyřazení fatální.

Studie i zmíněné případy upozorňují, že by se rušení bezdrátových technologií měly znovu důkladně přezkoumat ještě před jejich případným globálním povolením na palubách letadel, tlačeným požadavky (platících) pasažérů.

Krátké zprávy

Diskuse