Apple má patent na zcela nový touchpad u notebooků

3. 3. 2006 03:37    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Americký patentový úřad odhalil podrobnosti o patentu Apple na "široký touchpad". Patent pochází z 25. srpna 2004 a pokrývá celou plochu opěr notebooku. Zařízení tlak vyhodnocuje a rozlišuje tak mezi opřením uživatele a nebo akcí. Využit může být k velké řadě věcí - například různému přetahování objektů, scrollování, otáčení a nebo třeba zoomování. Nákres z patentu vidíte na obrázku.

Apple má patent na zcela nový touchpad u notebooků

Nezbývá než dodat: jen houšť. Počítače se sice stále zrychlují, i aplikace jsou vpřed ale velmi důležitá (dost možná nejdůležitější) stránka věci, způsob interakce s uživatelem, de facto zamrzla již před více než dvaceti lety. Sice se občas objevují nadějnější projekty jako třeba ovládání hlasem a nebo "myšlenkou" (pomocí elektrických impulsů v prstech), ale ty jsou většinou vyvíjeny jako nouzová varianta pro postižené lidi a jejich praktická využitelnost v běžném provozu mírně řečeno vázne. Lidé tak jsou stále nuceni zadávat většinu věcí pro ně naprosto nepřirozeným způsobem - po jednotlivých písmenech na klávesnici. K tomu jim může dopomoci pouze myš (nebo její ekvivalent), což nahrazuje 1 prst ruky.

V tomto kontextu působí velmi nadějně a jako přirozený interface například displeje s více dotykovými body - multitouch screeny (velmi zajímavé demo můžete shlédnout zde). Široký touchpad od Apple jde jejich cestou.

Krátké zprávy

Diskuse